1. Home
  2. Vesti
  3. Peugeot 205 sa 530.000 km na satu još uvek izgleda sveže
Peugeot 205 sa 530.000 km na satu još uvek izgleda sveže
3

Peugeot 205 sa 530.000 km na satu još uvek izgleda sveže

1.52K
3
Podelite sa prijateljima:

Pisali smo više puta o proslavi četrdesetog rođendana Peugeota 205, a takođe i o skupu koji je planiran u Sošou, sedištu francuske marke. Tokom tog skupa, kolege iz L’Argusa su srele Romualda, koji je došao za volanom svoje verzije „Sacre Numero“ (sveti broj), njegovog prvog automobila kupljenog 1999. godine, koji i dalje vozi kao prvog dana.

Razlozi uspeha Peugeota ​​205 su poznati: atraktivan stil, široka gama i kvalitet koji se i danas prepoznaje. Njegov uspeh se nastavio dugo nakon završetka karijere zahvaljujući još jednom kvalitetu: njegovoj pouzdanosti. Osim blago svetle završnice, legendarnih problema u praznom hodu GTi-ja i dobro poznatih slabosti zadnje osovine grupe PSA, gotovo ništa ne zaustavlja 205, čiji su svi motori stekli dobru reputaciju za pouzdanost, posebno dizelaši. Još uvek ih ima u velikom broju u Africi, 205 se ne plaši da ređa kilometre, a neki su čak premašili milion.

Među primercima koji su pristigli u Sošo, našao se i jedan sa 530.000 km, proizveden januara 1996. godine, opremljen turbo dizel motorom od 1.769 cm3 sa 78 KS. Ova specijalna serija ponuđena na kraju karijere imala je opremu obogaćenu sedištima i volanom tipa „GTi“ (iz 1995. godine), kao i plavim presvlakama sa šarama Papeete tipičnim za devedesete. Automobil je prvo korišćen u auto-školi, a ti modeli su prepoznatljivi po specifičnom pretincu za rukavice u kojemj se nalazi dvostruki sistem upravljanja svetlima, sirenom i pokazivačima.

Za Romualda ovaj 205 nije broj kao ostali jer mu je to prvi automobil, kupljen 1999. za 40.000 franaka kada je još imao samo 110.000 km. Sa 18 godina već je sanjao o GTi-ju ili Rallyeju, ali ga je osiguravač primorao da revidira svoje ambicije naniže. Od tada nije prestao da ga koristi do te mere da je za 24 godine sakupio 420.000 km za volanom. Naravno, njegovo dobro stanje nije rezultat slučajnosti, već pedantnog održavanja, materijalizovanog na 200 stranica računa: „Sve sam naučio o svom prvom autu, sve radim sam: menjam kočnice, menjam ulje, starter, alternator, distribuciju…“ potvrđuje on. Pri svakoj promeni ulja temeljno čisti svoj motor, tako da bukvalno izgleda kao nov!

Uprkos ovim intervencijama, ovaj 205 radi sa svojim originalnim motorom, menjačem i turbom. Jedine veće intervencije tiču se popravke zadnje osovine i zamene kompleta kvačila, jedinog kvara koji je automobil „izbacio iz stroja“.

Nedavno, na 500.000 km, renovirao je pumpu za ubrizgavanje, što je bila blagotvorna intervencija: „Nisam prepoznao svoj auto, povratio je svu snagu“ precizira vlasnik. Od ove prve kupovine, Romuald, koji je postao sekretar 205 GTi Club de France, naravno, ostvario je svoj san o sportskom modelu 205, ali je ostao veoma vezan za ovaj automobil: „Kada bih jednog dana morao da prodam svoje automobile, ovaj bi otišao poslednji“, kaže on. Štaviše, tokom sudara koji se dogodio 2012. godine, fajlovi faktura i briga o automobilu ubedili su osiguravača da ne proglasi „totalnu štetu“  uprkos troškovima od 1.400 evra. Peugeot 205, „održivi“ automobil pre svog vremena?

AutoRepublika

(1517)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Bravo za motor !

Renault Terminator🇷🇺Z

Peugeot je to.Francuski auti su neuništivi,najbolji automobili.Ove nove trendi-fensi-tablet-led-bled-ph-uh-uv-ev-av-vav i ostale skarabudžine što prave danas Francuzi ne smatram za ozbiljne automobile.

Laki

Kapu dole.