1. Home
  2. Vesti
  3. Martin Vinterkorn bi mogao da se nađe na optuženičkoj klupi već sledeće godine
Martin Vinterkorn bi mogao da se nađe na optuženičkoj klupi već sledeće godine
0

Martin Vinterkorn bi mogao da se nađe na optuženičkoj klupi već sledeće godine

119
0
Podelite sa prijateljima:

Bivši šef Volkswagen grupe, Martin Vinterkorn, mogao bi da se nađe na optuženičkoj klupi u Nemačkoj sledeće godine. O podizanju optužnice protiv njega, već smo pisali.

Kancelarija javnog tužioca u Brunzviku u Donjoj Saksoniji, saopštila je juče da je podnela krivičnu prijavu protiv Vinterkorna zbog prevare i kršenja antimonopolskih zakona. Pored njega, optužena su još četiri funkcionera.

Tužioci su saopštili da tužba protiv Vinterkorna ima posebnu težinu, zbog toga što nije obavestio vlasti u vezi s manipulacijom vezanom za izduvne  gasove u Evropi i SAD, nakon što je 2014. postalo jasno da je došlo do nedozvoljenih radnji, odnosno nameštanja prilikom testiranja na izduvne gasove, što je za posledicu imalo lažne podatke oko emisije azot-oksida.

Tužioci su novinskoj agenciji DPA saopštili da se optužnica trenutno „temeljno ispituje“. Ukoliko sudija odluči da slučaj treba da ide na sud, to će se desiti najranije 2020. zbog obimne dokumentacije.

Optužnica se sastoji od 300 fajlova sa oko 75.000 stranica.

Sedamdeset jednogodišnji Vinterkorn bi mogao da se suoči sa zatvorskom kaznom u trajanju do 10 godina, a ukoliko se njegova krivica potvrdi, mogao bi da ga tuži i Volkswagen zbog nanesene štete.

Nemački Handelsblatt je imenovao četiri ostala rukovodioca koji se takođe suočavaju s optužnicom u Nemačkoj. To su Hans-Jakob Nojser, bivši VW-ov šef razvoja motora, Jens Hadler, bivši direktor razvoja pogonskih sistema, Hano Jelden, čovek koji je vodio sektor elektronike za motore i Torsten D. Nojsers, šef odseka.

Nojser i Hadler su već optuženi od strane američkih vlasti.

AutoRepublika

 

(119)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments