1. Home
  2. Vesti
  3. Dodge Stealth ponovo u serijskoj proizvodnji…
Dodge Stealth ponovo u serijskoj proizvodnji…
0

Dodge Stealth ponovo u serijskoj proizvodnji…

179
0
Podelite sa prijateljima:

U izmenjenom izdanju

Dodge Durango će u penziju na kraju naredne godine. I vreme mu je, pošto je u sadašnjem izdanju debitovao još 2011. godine i uz nekoliko osveženja je opstao na tržištu mnogo duže nego što se originalno mislilo. Za razliku od većine konkurenata, koji su ciljali na manje turbobenzince, Durango (možete ga inače videti na trećoj fotografiji) je nudio staru američku školu sa velikim atmosfercima sa šest i osam cilindara.

U ponudi je čak bilo izdanje nazvano SRT Hellcat sa 6,2-litarskim benzincem i čak 710 konjskih snaga koje su generisane uz pomoć kompresora, ali se većina kupaca odlučivala za nešto civilizovani 5,7-litarski atmosferac sa 360 „grla“.

Durango nije bio veliki komercijalni uspeh, pošto ih je do sada isporučeno „tek“ oko 733 hiljada jedinica, ali je u svakom slučaju betonirao onaj imidž Dodgea kao proizvođača čistokrivnih američkih mišićavih automobila (i u ovom slučaju terenaca).

Kada je Durango debitovao u sadašnjoj generaciji spomenute 2011. godine, delio je identičnu platformu WK2 sa modelom Jeep Grand Cherokee. Međutim, rođak iz Jeepa je nedavno prešao na novu platformu pod kodnom oznakom WL i kako pišu kolege sa sajta, razvojni tim za Durango će pratiti takav potez 2025. godine. Ali, neće se više zvati Durango već će sada biti Stealth.

Ovo ime je sigurno poznato svima onima koji prate američku, a i japansku automobilsku industriju. Tokom ranih devedesetih godina prošlog veka je postojao model Mitsubishi 3000GT/GTO, a u periodu od 1991. do 1996. svoju verziju je imao i Dodge. Zvao se Stealth (možete da je vidite na prve dve fotografije) i mogao se naručiti i sa 3,0-litarskim turbobenzincem sa 300 „konja“, što je za period ranih devedesetih godina bio fantastičan rezultat. Zašto se Dodge odlučio vratiti takvo ime na novom SUV-u nam nije poznato, ali ne sumnjamo da će biti veliko unapređenje u poređenju sa zastarelim Durangoom.

U svakom slučaju, kolege sa sajta Motor Trend kažu da je novi Stealth već prikazan vlasnicima izložbeno-prodajnih salona tokom nedavnog sastanka u Las Vegasu. Tada je rečeno da bi mogao da dobije na dimenzijama i da pruža opcioni hibridni pogon. Nije isključena ni mogućnost da zapravo pređe u višu klasu i da deli platformu sa glomaznim modelom Jeep Wagoneer i Grand Wagoneer.

Kako se ovaj model smatra premijum terencem, Dodge bi više ciljao na kategoriju pristupačnijih terenaca za šire narodne mase gde bi bio konkurencija Chevroletu Tahoeu i Fordu Expeditionu. To bi označilo da bi ga pokretao novi 3,0-litarski turbobenzinac „Hurricane“ sa čak 510 konjskih snaga.

Bilo kako bilo, ne sumnjamo da ćemo dugo vremena slušati ono, „novi Stealth je fantastičan, ali to nije pravi Stealth“. Ruku na srce, slično se moglo čuti i na račun modela po imenu Dodge Charger kada je objavljeno da će imati četvoro vrata, ali na kraju dana, postao je veliki komercijalni uspeh. Ne sumnjamo da je pred Stealthom takođe svetla budućnost.

AutoRepublika

(179)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments