1. Home
  2. Vesti
  3. Nemci za par nedelja uvode digitalnu registraciju automobila za sve
Nemci za par nedelja uvode digitalnu registraciju automobila za sve
3

Nemci za par nedelja uvode digitalnu registraciju automobila za sve

395
3
Podelite sa prijateljima:

Nemačko Ministarstvo saobraćaja se ovih dana bavi kalkulacijama. Žele da znaju kolike će uštede budžetu, trgovcima i kupcima automobila doneti novi, pojednostavljeni sistem registracije vozila koji bi trebalo da stupi na snagu s prvim danom septembra.

Ideja podrazumeva jednostavnu onlajn registraciju vozila uz čuvanje digitalnog obaveštenja i nastavak eksploatacije vozila. Vlasnici vozila neće biti prinuđeni da se fizički pojavljuju u odeljenjima koja se bave registracijom vozila, pa će to, kada se bude krenulo s ovom praksom, doneti silne uštede u vremenu i novcu. Procene visine ušteđenog iznosa se kreću negde oko 30 miliona evra na godišnjim osnovama, procenjuje pomenuto ministartstvo u nemačkoj vladi, a prenosi list Frankfurter Allgemeine.

Ono što se neće menjati jeste procedura u kojoj državni organ nastavlja s dostavom nalepnica i dokumentacije u vezi vozila, na isti način kako je to bilo ranije, s tim da će stizati digitalno obaveštenje koje će omogućavati vozačima da, dok ova dokumenta ne stignu u roku od propisanih deset dana, voze uz korišćenje te elektronske notifikacije. Naravno, to važi samo kod produžavanja važnosti registracije, odnosno nije primenjivo ako se registrarske tablice čekaju.

Ministarstvo koje se bavi ovim pitanjem, procenjuje da će novina olakšati postupak registracije oko 20 miliona vozila godišnje, uz uštedu od oko 2,5 miliona sati nepotrebnog angažovanja na registraciji. Dakle, izračunali su da je ranije bilo nužno trošiti oko 7,5 minuta za registraciju pojedinačnog vozila.

Najveće rasterećenje će osetiti zaposleni u izložbeno-prodajnim salonima. Inače, i do sada se, počev od 2019. godine, moglo pristupiti registraciji (i ukidanju iste) putem digitalne platforme za fizička lica, ali se moralo čekati na papire u fizičkom obliku, a pride, trgovcima taj postupak nije bio dozvoljen, već su bili prinuđeni da odlaze u odeljenja policije namenjena obavljanju ovih poslova.

Ranije je komplikaciju predstavljalo i to što su vladale strahovite gužve u kancelarijama predviđenim za registraciju vozila, a slobodnih termina nije bilo. Takvoj situaciji su doprinele i posredničke agencije koje su zakazivale bezbroj termina, preprodajući ih potom. Nadležni se nadaju da će novouvedeni propisi dovesti do gašenja takvih agencija.

Situacija s čekanjem i nemogućnošću zakazivanja termina za registraciju vozila je imala uticaj i na podsticaje za kupovinu električnih automobila, najpre jer su i oni bili ograničavani vremenski, a i time da je sticanje prava na iste podrazumevalo obavljanje registracije. Pare koje su bile u pitanju nisu sitne, s obzirom da su podsticaji iznosili i po par hiljada evra.

AutoRepublika

(395)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Mislio sam da samo naš sistem služi da j..e čoveka u mozak. Ali, izgleda da i Nemcima to dosta dobro ide.

BB

Pa ovo je super stvar, ali ako se primijeni pozitivno, ali ja se bojim da će samo softverske kompanije da pokupe kajmak, a da će sistem brzo da zabaguje…

S mile

Ja ostadoh u cudu sa onih 7.5min za registraciju…

Koliko li bi drzavnih sluzbenika kod nas ostalo bez posla. Pa oni od muve naprave slona. Koliko im je tesko da mrdnu prstom i urade nesto vise. Naravno ako si bez veze. Sa vezom se sve, cak i ono nemoguce zavrsava.