1. Home
  2. Vesti
  3. Citroen Ami dobija još jednog konkurenta: ARK Zero
Citroen Ami dobija još jednog konkurenta: ARK Zero
1

Citroen Ami dobija još jednog konkurenta: ARK Zero

153
1
Podelite sa prijateljima:

U okviru stoprocentnih električnih opcija kojih ima na tržištu, laki četvorocikli dobijaju sve veću popularnost i prisustvo. Pojava Citroena Amija bila je dašak svežeg vazduha, posebno kada se vide sve nove opcije koje se uvode malo po malo.

Unutar same grupe Stellantis proširila se ideja o malom električnom „automobilu“ koje se može voziti sa dozvolom AM (mopedi i skuteri), od šesnaeste godine (kod nas je nekada bilo od četrnaeste). Osim Amija, Fiat je nedavno predstavio svoj Topolino, a Opel svoj Rocks-e.

Sve je više modela, kao što je Ligier Myli koji je već u prodaji; mnogo skuplji od Amija, ali sa više nego duplo većim električnim dometom (do 192 km).

Čak je i Grupa Renault, kroz svoj novi brend za mobilnost (Mobilize), predstavila vozilo koji više podseća na takođe poseban Renault Twizy i koji se očekuje do kraja ove godine.

Ovde je sada reč o novom električnom četvorociklu koji je ekstreman po svojoj ceni. U pitanju je ARK Zero.

To je prva kreacija britanskog startapa. Ovaj lagani električni poliedar je dugačak 2,5 metara i širok 1,2 metra, što ga čini nešto dužim od Citroena Ami (+90 mm), ali i užim (-180 mm).

Njegov elektromotor je snažniji od onog kod francuskog automobila: 8,2 konjske snage u odnosu na 4 kod Amija, dok mu je autonomija nešto bolja, zahvaljujući najavljenih 80 kilometara (+5 km). Unutra mogu da stanu dve odrasle osobe, raspoređene u tandemu (1+1), zaštićene kućištem izrađenim u potpunosti od aluminijuma.

ARK Zero je takođe posvećen bezbednosti i uravnoteženoj raspodeli težine. Unutra najavljuje kompletnu standardnu opremu, sa kamerom za pogled nazad, centralnim multimedijalnim LCD ekranom, vezom Bluetooth, električnim prozorima, kao i LED svetlima i kliznim staklenim krovom.

Takođe, za razliku od svojih rivala, pored toga što može da puni bateriju preko konvencionalne utičnice, ima interni punjač koji mu omogućava pristup snazi do 7,4 kW.

Najavljen kao najjeftinije električno „vozilo“ u Ujedinjenom Kraljevstvu sada se može naručiti po ceni od 5.995 funti, što je oko 7.000 evra, što je takođe nadmašilo Amija u ovoj sekciji. Njegov dolazak na britanske puteve očekuje se posle leta.

AutoRepublika

(153)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Ovako usko vozilo je tehnicki absurd! Zbog stabilnosti. Pored toga, u saobracaju ne pruza nikakve prednosti. Sve to je Tvizi odavno pokazao ali jos uvek ima genijalaca koji u to ne veruju.

Mali automobili klase L7e i slicni bili su u Nemackoj dugo vremena anatemisani zbog nedostajuce pasivne bezbednosti. Vremenom su se stavovi promenili – mali automobilcici odjednom dolaze u prvi plan kao resenje za masovnu elektrifikaciju transporta! Moj stav je bio i ostao da je istina negde na sedini: mali auto treba da pruzi pasivnu bezbednost ali ne na nivou putnih limuzina brzine 200 km/h!