1. Home
  2. Vesti
  3. Šef Alpine: Naši kupci nisu zainteresovani za električne automobile
Šef Alpine: Naši kupci nisu zainteresovani za električne automobile
6

Šef Alpine: Naši kupci nisu zainteresovani za električne automobile

1.40K
6
Podelite sa prijateljima:

Prvi čovek brenda Alpina, Andreas Bovensiepen, tvrdi da kupci i dalje ne očekuju EV model od te marke.

Alpina je svoje ime izgradila na unapređivanju vozila sa značkom plavo-belog propelera. Posebno se ističu u unapređivanju performansi, a do sada su se bavili isključivo SUS vozilima.

Nemci su prema rečima Bovensiepena probali da stvore svoje izdanje modela i8, ali su zbog pritiska potrošača, odnosno zbog nedostatka zainteresovanih kupaca brzo odustali od toj projekta.

“Naši kupci traže odlično ubrzanje i žele da voze brzo, pogotovo u Nemačkoj”, izjavio je izvršni direktor Alpine u razgovoru za BimmerToday. On je dodao da većina onih koji se odluče za neki Alpinin model koriste taj automobil svakodnevno.

“Oni u proseku prelaze izmešu 30 i 50 hiljada kilometara na godišnjem nivou”, naveo je Andreas Bovensiepen. Šef Alpine tu ističe da je aktuelni problem električnih vozila i dalje mali domet.

“Ukoliko bi došlo do transformacije stila vožnje kod nekoga ko upravlja sa vozilom koje koristi V8 agregat na neki električni model, onda bi baterijski automobil izdržao najviše 200 km”, ukazuje Bovensiepen na brzo trošenje energije skladištene u baterijama kod EV modela.

On je dodao i da su prošle godine sproveli anketu među kupcima u vezi sa hibridnim i električnim četvorotočkašima i da je ispitivanje pokazalo na ogromnu nezainteresovanost za ovakva vozila.

AutoRepublika 

(1401)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
TheStig

Hahahah pa ko će ko ima para da plaća za neku neugodnost i da vozi mikser🤣

S mile

El vozila imaju dobre karakteristike, one famozne trke ubrzanja, najgledanije a nagluplje poredjenje automobila. Ali jos su daleko po voznim karakteristikama, po zadovoljstvu u voznji. A na kraju, i po autonomiji.

Bice i toga, za desetak godina

Petrolhead je petrolhead, dok ne dodje vreme battery heada 😃

Balkanboj

Pametno zbori čovek.
Juče se ispred mene u koloni zatekao jedan Cayenne GTS… Čak i pri toj maloj brzini zvuči odlično kada malo jače krene, a tek miris sagorelog benzina…. Jebeš dizel i baterije.

Odoh da sagorim malo benzine, Alfa ili kocka – svejedno, da se resetujem.

s mile

Na letovanju su dva Aventadora prošla kraj mene, jednostavno mi otpade vilica, i naježih se. Pojava / zvuk… Žena bi zabrinuta za mene 😉

Maja

Niste čuli Teslu roadstera kada zazuji da se najezis brutalno i da 1.1 od 0 do 100

TheStig

Nismo ga čuli jer nije proizveden, a nisi ni ti. I neće moći od 0-100 za 1.1 sekundu taman da ima pogon iz Enterprajza. Zakoni fizike i tehnologija guma to ne dozvoljava.