1. Home
  2. Vesti
  3. Dacia Duster je novi papamobil
Dacia Duster je novi papamobil
8

Dacia Duster je novi papamobil

1.17K
8
Podelite sa prijateljima:

Papa Franja postao je vlasnik novog Dustera. 

Ovaj automobil je poklon rumunskog proizvođača poglavaru katoličke crkve. Dar su papi uručili šefovi Renault grupe za Rumuniju i Italiju.

Poklonjeni Duster ipak je drugačiji od standardnog modela. Pre svega, niži je za 30 mm, kako bi ulazak i izlazak iz automobila bio što je moguće lakši. Potom, zadnja klupa je sada veća i udobnija, sve zarad dugačkih parada na kojima papa često prisustvuje. Postavljen je i veliki panorama krov, a kada smo već kod krova tu je i poseban transparentni boks, iz kog papa Franja može pozdravljati okupljene vernike.

Kako navodi zvanični Vatikan papa je prihvatio ovaj poklon, jer veruje da nije pretenciozan i luksuzan automobil. Franja je pre Dustera na poklon dobio i Lamborghini Huracan, ali je taj model prodao na aukciji, a zarađeni novac doniran je u dobrotvorne svrhe.

Ipak, ovo nije prvi put da se papa Franja susreće sa automobilima rumunskog proizvođača. Tokom svoje zvanične posete Jermeniji 2016. godine, poglavar katoličke crkve odabrao je za zvanično vozilo tokom svoje posete model Logan.

Očigledno je da je za razliku od svojih prethodnika, Franja veoma skroman čovek.

AutoRepublika

(1166)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ne razumem … Mislio sam da je veći klirens pogodniji za starije ljude, zbog lakšeg ulaska u kola ( čak je i to moje neko iskustvo, skoro na pragu trećega doba ) … A za Papu su „spustili đip“?
Mada, pozdravljam to što su „redizajnirali“ i zadnju klupu, jer je komfor zadnje klupe neprimeren (dosta velikim) dimenzijama vozila (visok skoro 169, dug 434). Za te spoljne dimenzija, uz puno uvažavanje klirensa, unutra bi čovek trebalo da može da sedne sa šeširom (jer, i sa teorijskim klirensom „nula“, bio bi visok oko 148).

D_C

Što je najveći fazon, proizvođači se utrkuju ko će sledeći da mu ponudi vozilo za džabe, tako da je mogao da uzme bilo šta a da firmu ne košta ništa. Dok ovo naši moraju da plate debelo ali im ni to ne smeta da se vežu za nemačku svetu trojicu.

J4ZZ3R

Promocija skromnosti, cak i samo deklarativna, te u marketinske svrhe je svetao trenutak ovih tuznih vremena. Ako je papa uistinu onakav kakav se predstavlja u intervjuima i kroz slicne postuke poput ovog, svaka mu cast… mada je za moj ukus ipak malo preskroman, eksterijer i nekako, ali onaj enterijer nije ni za monahe Tibeta 🙂

Dikh tu kava

Skromno. Skoro kao naš Irinej, etalon skromnosti i političke neutralnosti.. Franja se nedavno vozio i u 500L, koliko se sećam. Evo sve ove godine ga pratim i ko zapeta puška očekujem neki ozbiljan gaf, jer je naprosto nemoguće da je toliko „bezgrešan“, i ništa, istrajava Franja stoički. Svaka čast… Ali stvarno bi bilo dobro ući u mentalni sklop lica koje je papi poklonilo Huracan, gde je mozak.. „Mislio sam da je veći klirens pogodniji za starije ljude, zbog lakšeg ulaska u kola “ Imajući solidna iskustva sa voženjem starijih ljudi, moje mišljenje je da je veći klirens pogodniji za starije… Pročitaj više »

moron

Pa, vozio sam i ja dosta starije ljude. Nezgodno je njima sesti u kola kod kojih je sedište na maloj visini u odnosu na podlogu ( tj. sesti u „ne-SUV“), jer upravo to lagano spuštanje tela „u sedište“ traži mišiće i što je veća ta visinska razlika, napor je (svakome) veći. Nije starim ljudima baš prijatno da samo „padnu“ u (nisko) sedište. Zato je „SUV“ visina sedišta lakša i za ulazak i za izlaza iz kola. Svakome (rekao bih). Pa i meni… Naravno, neko ne voli tu samu povišenu poziciju sedenja. Neko voli. Članovi moje uže porodice (pa i oni… Pročitaj više »

D_C

Bitna su dva faktora: 1. Visina sedista: ako treba da se spustis u sediste ili izvuces iz sedista koje je postavljeno nisko, to iziskuje veci napor. Idealno (sa aspekta lakoce sedanja) je da je visina sedista taman ispod ravni sa straznjicom kad covek stoji, kako ne bi morao ni da se spusta ni da se prepodize kako bi seo. 2. Visina praga: Ako je prag auta visok, covek mora de se penje u vozilo sto naravno iziskuje napor ili prilikom sedanja (cak i ukoliko je sediste na perfektnoj visini) da podigne noge visoko da bi ih prebacio preko praga, sto… Pročitaj više »

Zvezdan Božinović

Kako bih ja voleo da je naš patrijarh nalik ovom papi. Čovek ne prestaje da me oduševljava, hiljadu i jedan postupak je napravio za duboko poštovanje. Nažalost, naša crkva se kroz srebroljubivi pristup odrekla mene i moje ljubavi. Svaki novoproklamovani velikomučenik Palma, NIkolić, Vučić, Mali… meni je kao nož u srce od naše crkve. Nažalost, kažem. Ja ostajem isti, to jest trudim se da napredujem, a sveštenstvo nikako da se reši đavola!

Zoca

Nas patrijarh ceka naslednika na novoj CMF-B arhitekturi.Prati novitete u auto-industriji.Salu na stranu Francisko je imao R-4 pa je red da se vozi nekim duhovnim naslednikom – bar po „zenskoj“ liniji.