1. Home
  2. Vesti
  3. Naslednik Opela Crosslanda stiže ranije no što se očekivalo
Naslednik Opela Crosslanda stiže ranije no što se očekivalo
4

Naslednik Opela Crosslanda stiže ranije no što se očekivalo

452
4
Podelite sa prijateljima:

Opel je najavio da će njegov mali porodični SUV sa pečatom „Made in Spain“ biti zamenjen potpuno novim modelom, koji će se kladiti na elektrifikaciju. Naslednik Opela Crossland biće predstavljn pre nego što se očekivalo. Proces razvoja je u toku i sada nemačka kompanija potvrđuje da je deo novina koje će lansirati na tržište 2025. godine.

Nije sasvim jasno da li će Crossland zadržati ovo ime ili će se „munja“ odlučiti da ga krsti drugim imenom i na taj način „krene od nule“ u segmentu gde je konkurencija proždrljiva.

Opel nije dao vrlo konkretne detalje o nasledniku Crosslanda. Međutim, potvrđeno je da će ovaj model u svom asortimanu imati čisto električnu verziju. Dakle, posredno, dolazi do ratifikacije nečega o čemu se spekulisalo. I postojala je mogućnost da ima termičke verzije. Međutim, ni u kom slučaju to neće biti konvencionalna mehanika. Naslednik Crosslanda imaće gamu sačinjenu isključivo od elektrifikovanih motora.

Naravno, neće biti dizel motora. Takođe se mogu isključiti samopunjive hibridne verzije (HEV). Dakle, ostaju dve opcije: 48-voltna hibridna mild verzija (MHEV) i hibridna plug-in verzije (PHEV). U svakom slučaju, postojaće alternative za potpuno električni model.

Razvijen na platformi Stellantis STLA, imaće maksimalni domet od približno 500 kilometara prema ciklusu WLTP. Trenutne informacije upućuju na verzije sa pogonom na prednje i na sve točkove sa maksimalnom snagom koja će premašiti barijeru od 200 konjskih snaga.

Kao što je rečeno na početku teksta, njegovo lansiranje će se dogoditi ranije nego što se očekivalo. Sam brend je potvrdio da će naslednik Crosslanda biti ponuđen sa potpuno električnim pogonom 2024. godine.

Florijan Huetl, izvršni direktor Opela, istakao je važnost lansiranja naslednika Crosslanda u jačanju tekuće električne ofanzive: „Sa naslednikom Crosslanda, učinićemo zabavu vožnje na baterije dostupnom u celoj paleti modela, a mi ćemo našim klijentima omogućiti pristup lokalnoj mobilnosti bez emisija u svakom od naših modela“.

Crosslandu su odbrojani dani. Dostupan je samo sa neelektrifikovanim benzinskim motorima. Proizvodi se u Španiji u objektima Stellantisa koji se nalaze u Figueruelasu, Saragosa.

AutoRepublika

(452)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Realno, i nema neke štete od prevremene penzije Crossland-u.
Uzak, visok, neubedljiv. Gledao jednom kao opciju za drugi automobil, da zameni Merivu. Ni do kolena prići. Sve unutra nekako lošije urađeno, i ergonomski i kvalitativno.

moron

Ja sam je samo jednom detaljno sagledavao, nakon što se pojavila, a i ja sam bio razočaran onim što sam tada video. Crossland nikako nije mogao da se smatra dostojnim naslednikom Merive – ako je to uopšte i bio „cilj autora“. A mislim da i nije.
Zar Crossland zapravo nije u celini razvio PSA i to daleko pre nego je počela priča oko preuzimanja Opela od strane PSA ?

Balkanboj

Crossland i Grandland su prvi automobili razvijeni u saradnji sa PSA, ne znam samo u koju klasu bi upao Crossland. Ni Meriva nije bila „čista“ po tom pitanju. Dok je prva generacija Merive jasno imala poreklo od Corse, druga generacija je bila znatno veća i sa mehaničkim sklopovima od Astre H. Znači, iako je bila dimenzijama u kategoriji kao C-Max ili Scenic bila je trunku manja. Crossland mi dodje kao ponuda u smislu – Mokka je džipić ali unutra prostorom ne vredi ničemu (Corsa na steroidima) a Crossland bi tu prošao kao razumnija i prostranija opcija, doduše bez pogona 4×4.… Pročitaj više »