1. Home
  2. Vesti
  3. Amerikanci ruše nekada legendarnu fabriku
Amerikanci ruše nekada legendarnu fabriku
0

Amerikanci ruše nekada legendarnu fabriku

1.74K
0
Podelite sa prijateljima:

Ukoliko ste ikada posetili američku saveznu državu Mičigen, sigurno ste primetili veliki broj nekadašnjih automobilskih fabrika. Neke su u stanju raspada, druge „pretvorene“ u moderna skladišta ili čak i u stanove, a generalno ih nije ostalo previše u poređenju sa onom brojkom koja je nekada bila aktuelna.

Mičigen svakako jeste bio prestonica američke automobilske industrije, ali nije bio jedini. Verovatno će mnoge iznenaditi podatak da se recimo čuveni Ford Model T proizvodio na čak 40 lokacija u SAD, i na još dodatnih sedamnaest fabrika u ostatku sveta. Jedna od tih fabrika se nalazi u gradu Džeksonvil unutar savezne države Floride i još je „među živima“, ali neće biti još dugo.


Kako pišu lokalne novine „Jacksonville Daily Record“, lokalne vlasti su dale dozvolu da se sruši fabrika stara 98 godina i da se poželjna lokacija u blizini reke Sent Džon iskoristi za novu stambenu zgradu. Fabrika je inače kompletirana 1925. godine upravo za spomenuti Model T i deo je jedne od dvadeset različitih zgrada, izvorno u vlasništvu Forda u okolini.

Tada najpopularniji automobil na svetu se tu proizvodio svega tri godine pre nego što je eliminisan iz ponude, ali će fabrika ostati u vlasništvu Forda sve do kasnih šezdesetih godina i uglavnom je korišćena kao skladište delova. Poslednji vlasnik je bio imućni industrijalac i kupio je imovinu još 2015. godine sa ciljem da je sruši i na toj poželjnoj lokaciji napravi zgrade.


Međutim, na putu mu se našla organizacija nazvana „Historic Preservation Commission“ i kao što joj ime kaže, postoji sa ciljem da sačuva istorijske lokacije od takve sudbine. Njihova tvrdnja je bila baš takva i smatrali su da je fabrika istorijsko blago koje nikako ne bi trebalo da bude srušeno jer se na taj način „briše deo istorije“.

S druge strane, novi vlasnici su tvrdili da su originalno želeli da na kosturu zgrade naprave stanove, ali da su istraživanja pokazala da je previše propala i da se više ne može iskoristiti. Iz tog razloga, rušenje se pokazalo kao jedina opcija. Slučaj se na kraju otegao sve do lokalnih vlasti i oni su doneli presudu u korist vlasnika, pa će tako fabrika biti srušena do kraja godine.


Ford je inače firma koja se uvek trudi da zadrži svoje izvorne fabrike i da na njihovim temeljima izgradi moderne centre. Primera radi, jedna od najpoznatijih fabrika u istoriji pod imenom Ruž u Mičigenu, je otvorena još početkom dvadesetog veka i pre nekoliko godina je prerađena u centar za proizvodnju električnog modela F-150 Lightning.

Ona na Floridi nije bila jednake sreće pošto je Ford prodao pre više od pet decenija, pa svakako ostaje veliki žal što nestaje još jedna istorijska znamenitost.

AutoRepublika

(1744)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments