1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Najbrži Volkswagen sa pogonom AWD na svetu: Golf „dvojka“ sa 1.340 KS
Najbrži Volkswagen sa pogonom AWD na svetu: Golf „dvojka“ sa 1.340 KS

Najbrži Volkswagen sa pogonom AWD na svetu: Golf „dvojka“ sa 1.340 KS

418
4
Podelite sa prijateljima:

Naišli smo na zanimljivu priču o superbrzom Golfu 2 koji ima snagu od 1.340 konjskih snaga. Da bi priča zadržala svoju autentičnost, prenosimo je u prvom licu.

Pre otprilike deceniju, stekao sam prijatelja koji je bio lud za svim stvarima marke Volkswagen. Njegov svakodnevni automobil bio je Audi A4, ali je posedovao dva VW-a: stari Polo 6N i Golf 2. I oba ova automobila skrivala su motore VR6 ispod haube. Tada sam prvi put došao u kontakt sa kultom ovog nemačkog inženjerskog čuda. I u kasnijim godinama, video sam brojne primere brzih, projektnih automobila koji koriste ovaj agregat.

Moj prijatelj je bio veliki ljubitelj drag trka koji je često fotografisao na međunarodnim događajima. Tada sam se pridružio njegovom timu i otputovao na zapad na jednu od najvećih trka u radijusu od 500 milja (804 km). Mesto održavanja je bio stari aerodrom pored grada zvanog Kiškunlachaza. Iako sam ranije pratio događaje NHRA i trke u Santa Podu, nikada nisam video takve stvari uživo. Tako da sam bio oduševljen nekim od automobila na licu mesta.

Premotao sam do 2014. godine, već sam prešao na profesionalni drifting i već neko vreme nisam video trkačke događaje. Ali bio sam srećan što sam bio na tribinama Las Vegas Motor Speedwaya na malom skupu smešnih automobila i slično. Ipak, prošlo je devet godina otkako sam video akciju od četvrt milje (402 metra), tako da je pomisao na povratak u Kiškunlachazu bila prilično uzbudljiva.

Brzo sam otkrio da je isti organizator bio zadužen za događaj i trebalo je malo vremena da isplaniram putovanje kroz zemlju sa mojim novim timom. Dok sam pokušavao da pronađem fokusne tačke za vikend, naišao sam na sliku zelenog Volkswagena Golfa 2 preko stranice organizatora na Facebooku. Sudeći po samoj postavci guma, postalo je jasno da će ovo biti jedan od najjačih konkurenata na licu mesta.

Čak i na samom događaju, TTK Turbotechnik Golf Mk2 je bio jedan od najbržih Volkswagena na planeti Zemlji: 7,9 sekundi je potrebno za četvrt milje, sa brzinom od 296 km/h. Da stvari stavimo u perspektivu, potpuno novom Golfu R će biti potrebno oko 12,5 sekundi da pređe istu ciljnu liniju. Bugatti Chiron će obaviti posao za 9,6 sekundi, dok Rimac Nevera od 1.914 konjskih snaga može smanjiti te brojke na oko 8,6 sekundi.

Tako da sam bio odlučan da saznam više o ovom ambicioznom malom projektu i njegovom pokretaču/vlasniku. Tako sam upoznao Markusa i Stefana Veltea, dva brata koji od prvog dana zajedno rade na ovom zajedničkom snu. Njihov prvi zvanični izazov održan je u Finstervaldu pre nekih sedam godina. Od prvog dana su se odlučili za rešenje sa VR6, a automobil je već tada bio dovoljno dobar za prolaz od 9,2 sekunde.

Do 2019. uspeli su da obrijaju skoro još jednu punu sekundu. Sa vremenom od 0 do četvrt milje od 8,224 sekundi i brzinom od 152,236 mph (245 km/h), njihov mali projekat postao je najbrži Golf Mk2 na Zemlji. Ali uvek ima prostora za poboljšanje, tako da se nisu mogli zadovoljiti time. Prvi prolaz od 7 sekundi desio se u aprilu 2022. i može se samo zamisliti koliko je tim bio uzbuđen da dostigne ovaj nivo performansi. I trebalo im je još godinu dana da poboljšaju taj rezultat.

Čuo sam mnogo vozača koji hvale postavku Kiškunlachaze zbog visokog nivoa prianjanja, i to možete osetiti hodajući niz startnu liniju. VHT Traction Compound je najkorisniji kada imate preko 1.000 konjskih snaga o kojima morate da brinete kada krećete sa kopa. I o ovoj stazi se uvek pravilno vodi računa iz te perspektive. Markus je u subotu samo četiri puta čekao priliku da obori svoj prethodni rekord. I uspeo je od samog početka. Prešao je prvi 201 metar za nešto više od 5 sekundi i kretao se brzinom od 145,401 mph (234 km/h).

Cilj je došao samo nekoliko sekundi kasnije. Tokom svog kvalifikacionog trčanja, uspeo je da napravi prolaz od 7,83 sekunde sa brzinom od 296,35 km/h. Pojačao je tempo u drugom pokušaju i na kraju staze postigao 185,445 (298,45 km/h). To je bilo dovoljno brzo za rezultat od 7,707 sekundi, koji je već bio prilično impresivan. Treći put, činilo se da nešto nije u redu, a Golf sa VR6 motorom jedva je prešao stazu za 8,838 sekundi.

Ali, tim je imao još jedan trik u rukavu za poslednju vožnju vikenda. Može biti izazovno shvatiti koliko je ova stvar brza samo čitanjem o njoj, pa pogledajte video ugrađen u ovaj članak da biste bolje shvatili situaciju. Markus i tim postavili su novi svetski rekord u Kiškunlachazi, sa ET-om od 7,412 sekundi na četvrt milje. Izlazna brzina je bila nešto sporija na 182,645 mph (293,94 km/h), ali je i dalje bilo neverovatno videti izbliza. Ako ste zainteresovani da saznate tajnu uspeha, napišite celu knjigu o naporima tima da stignete ovde.

Ali da sumiramo, ovaj Golf Mk2 je izgrađen na cevastoj šasiji, prema propisima SFI. Koristi Volkswagenov motor R32 24v koji se nalazi uzdužno, što bi zadivilo svakog fabričkog inženjera. Postizanje snage do skoro 1.400 konjskih snaga prirodno zahteva dugu listu nadogradnji, a turbopunjač Garrett GTX5020R je definitivno na vrhu. DP Parts je isporučio klipove, a njihove proizvode ćete videti u automobilima koji mogu da pređu četvrt milje za 6,6 sekundi.

Pauter je napravio klipnjače, dok komponente Injector Dynamics upravljaju delom podešavanja za punjenje goriva. Tim se odlučio za mešavinu od 60% benzina i 40% etanola da bi stvari funkcionisale glatko. Ako ste radoznali kako se sva ta snaga prenosi na tlo, znajte da ona ide preko 5-brzinskogmenjača Drag Race Liberty, guma dimenzija 28x9x15 marke Hoosier napred i 28×10.5×15 Mickey Thompsons pozadi.

Za sada, ovo je navodno najbrži Volkswagen AWD na četvrt milje na Zemlji. Markus i tim i dalje osećaju da mogu da idu još brže sa ovom šasijom, i razmatraju još dva događaja za 2023. da bi se to dogodilo. Tako da ne zvuči kao da će uskoro promeniti automobil. U zaključku, pitao sam Markusa za savet za svaku mladu osobu koja želi da se uključi u trke. I 100% podržavam njegov odgovor: „Ne idi na ulične trke! Napravi auto od 1/4 milje i idi na stazu!“.

Autor ovog teksta objavljenom na portalu AutoEvolution jeste Dragos Chitulescu. Na tom portalu možete i fotografijer da pogledate.

AutoRepublika

(418)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ipak bih pre izabrao sadašnji Golf R 333 … 😂

Kitittelj

Hehe, isto je zut 😉

moron

Nema to veze sa bojom Golfa R 333, već sa onim što on jeste 😂

s mile

Obrni okreni, ne može bez Italijana.. .. Garrett….