1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Japanski Rolls-Royce – Toyota Century
AR pijaca klasika: Japanski Rolls-Royce – Toyota Century

AR pijaca klasika: Japanski Rolls-Royce – Toyota Century

899
0
Podelite sa prijateljima:

Svi znamo da ukoliko želite da posedujete luksuznu Toyotu, onda je potrebno da kupite neki model iz njenog premijum brenda Lexusa. Debitovao je 1989. godine, ali je trebalo proći čak šesnaest godina pre nego što je postao dostupan na domaćem tlu. Da, dobro ste pročitali – „japanski Mercedes“ Lexus zapravo nije bio dostupan u Japanu sve do 2005. godine, i mogli ste da ga kupite samo u Sjedinjenim Američkim Državama.

To ne znači da elita u zemlji izlazećeg Sunca nije imala na šta da potroši novac. Modeli kao što su Nissan President, Mitsubishi Debonair, Isuzu Statesman deVille i Mazda Roadpacer su privlačili one sa dubokim džepom, ali ukoliko biste želeli da budete glavni baja u selu, izbor je padao na Toyotu Century.

Proizvodio se u tri generacije, od čega je ona prva opstala najduže i to čak trideset godina. Za našu priču je najbitniji njegov naslednik, koji je imao nešto kraću karijeru od „samo“ 20 godina. U periodu od 1997. do 2017. godine je fabriku napustilo samo 9.573 ručno sklopljenih vozila.

Ukoliko pogledate Century na priloženim fotografijama, primetićete da je ostao kao zarobljen u vremenu. Dizajnerske linije podsećaju na klasičnu školu dok je enterijer veoma jednostavan sa tek nekoliko boja u izboru. Štaviše, Century tada nije bilo moguće kupiti sa kožnim sedištima pošto elita u Japanu smatra da su obična sedišta značajno tiša i udobnija za korišćenje. Toyota kaže da razlog visoke cene ovog vozila leži u ručnom sklapanju, gde je pažnja posvećena i za izardu najmanjeg dela, a i završna izrada je veoma visoka s aspekta kvaliteta.

Prva i treća generacija su nuđene samo sa motorima sa osam cilindara, ali ona druga je imala ekskluzivni 5,0-litarski benzinac sa dvanaest cilindara. Može se pohvaliti sa 300 konjskih snaga i maksimalnih 460 Nm obrtnog momenta uz izbor u vidu dva ponuđena menjača.

Od 1997. do 2004. godine je korišćen četvorostepeni automatski, dok su noviji modeli imali dve brzine više. Fabričke informacije kažu da ubrzanje od nule do 100 km/h traje 7,5 sekundi dok je maksimalna brzina 240 km/h. Spomenućemo da je danas za Century potrebno izdvojiti oko 126 hiljada dolara, što je u gotovo istom rangu kao i za Lexus LS.

Primerak iz današnje priče je proizveden 1997. godine i trenutno se nalazi u gradu Kokvitlam unutar kanadske provincije Britanska Kolumbija. Do sada je prešao oko 100 hiljada kilometara, a u Kanadu je uvezen iz Japana pre dve godine.

Kako je star više od 25 godina, smatra se klasikom i samim tim je potpuno dozvoljen za svakodnevnu upotrebu iako kao novi nije zadovoljavao kanadske zakone na račun bezbednosti i izduvnih gasova. U oglasu se ne navodi mnogo detalja osim da sve besprekorno funkcioniše i da je Century jedinstven u Severnoj Americi.


Posle deset dana aukcije najviša od trideset ponuda je iznosila 27.500 dolara. Pomalo razočaravajuća brojka ako se pogleda njegova retkost i generalno, koliko je vremena i muke potrebno da se napravi, ali na kraju dana vrednost određuju kupci i u ovom trenutku oni smatraju da je cifra realna.

Zoran Tomasović

(899)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments