1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Zašto danas Plymouth ‘Cuda vredi toliko novca?
AR pijaca klasika: Zašto danas Plymouth ‘Cuda vredi toliko novca?

AR pijaca klasika: Zašto danas Plymouth ‘Cuda vredi toliko novca?

160
1
Podelite sa prijateljima:

Uvek mi je bila zanimljiva priča koliko su neki američki klasični automobili vredni u očima kolekcionara. Razumljivo bi bilo da recimo originalni Ford GT40 ili Chevrolet Corvette vrede brdo novca, ali malo je čudno da neki model, koji je od prvog dana namenjen kao jeftino prevozno sredstvo, danas biva prodat u milionskom iznosu.

Uzmimo za primer Plymoutha Barracudu. Čuveni začetnik kategorije „pony“ (debitovao je dve sedmice pre Forda Mustanga) se proizvodio od 1964. do 1974. godine i u većini slučajeva je bio ništa više nego prepakovani jeftini kompakt Valiant. A onda su Plymouthu dosadili porazi i nova generacija je debitovala 1970. godine zajedno sa mehaničkim blizancem Dodgeom Challengerom.

Nažalost, takozvani „E-Body“ su stigli baš kada se tržište promenilo, pa nisu zabeležili komercijalni uspeh, ali baš mali broj proizvedenih primeraka ih danas čini vrednim klasicima.

Ponuda se delila na dve konfiguracije i to baznu Barracudu i verziju visokih performansi pod pomalo konfuznom oznakom ‘Cuda. Ne sumnjamo da je ovaj automobil proslavio glumac Don Džonson u seriji „Nash Bridges“, ali bi Barracuda i ‘Cuda bile legende čak i bez toga. To se posebno odnosi na modele sa čuvenim motorom Hemi ispod haube, koji je razvijao 425 konjskih snaga iz radne zapremine 426 kubnih inča (7,0 litara).

Plymouth će da proda samo 666 jedinica sa Hemijem 1970. godine i još 114 primeraka godinu dana kasnije. Tek 1,2% svih prodatih ‘Cuda su naručeni sa ovim motorom. Kupe je svakako poželjan, a jedan od njih iz 1971. godine je prodat za 935 hiljada dolara prošle godine.

Ali ako tražite pravi „Sveti gral“ među mišićavim automobilima, onda je potrebno da izaberete kabriolet. Naručeno je četrnaest primeraka 1970. godine i još samo sedam jedinica 1971. godine sa motorom Hemi.

Najskuplji primerak (iz 1971. godine) je prodat za 3,8 miliona dolara 2014. godine. Maksimalna ponuda je dostigla 4,8 miliona „zelembaća“ na aukciji 2021. godine, ali vlasnik je smatrao da to nije dovoljno i nije došlo do promene vlasništva.

U oglase sada stiže primerak iz 1970. godine. Možda nije vredan kao godinu dana mlađi rođak, ali ipak je reč o vozilu čija se vrednost meri u milionskom iznosu. Vozilo sa priloženih fotografija je restaurirano od strane firme Legendary Motorcar u Kanadi i poseduje originalni motor i menjač, što je izuzetno bitno među kolekcionarima.

Od spomenutih četrnaest ‘Cuda Hemi kabrioleta iz 1970. godine, devet je naručeno sa četvorostepenim automatskim menjačem, kao što je model iz oglasa.

Aukcija Mecum će se održati krajem januara, a eksperti smatraju da će novi kupac za ovo zadovoljstvo morati da izdvoji oko tri miliona američkih dolara. Nije loše za automobil koji se u svoje vreme smatrao jeftinim prevoznim sredstvom, zar ne?

Zoran Tomasović

(160)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Moj tip! Klasican musclecar!