1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Volkswagen Golf GTI 16v
AR pijaca klasika: Volkswagen Golf GTI 16v

AR pijaca klasika: Volkswagen Golf GTI 16v

1.01K
6
Podelite sa prijateljima:

Druga generacija modela Volkswagen Golf je ona o kojoj se i danas dosta piše i gde se ističe kao jedan od najpouzdanijih i najekonomičnijih ikada proizvedenih četvorotočkaša. I to ne samo na Balkanu, kako bi dnevni kritičari jedva dočekali da kažu, već je zapravo isporučeno čak 6,3 miliona primeraka širom sveta u periodu od 1983. do 1992. godine.

Ali jedna kategorija gde „dvojka“ svakako nema kultni status svog prethodnika su konfiguracije koje plene sportskim duhom i visokim performansama.

Da, znamo da je postojao čuveni G60 Limited sa čak 207 konjskih snaga koje su do kupaca stizale direktno iz fabrike. i s maksimalnom brzinom od 227 km/h, ali debi onog „standardnog“ GTI-ija je uglavnom prošao sa promenjim rezultatima.

Dok je prva generacija verzije GTI je danas veoma poželjna i prometuje se kao kolekcionerski primerak, „dvojka“ je zadržala identičan 1,8-litarski benzinac sa 110 konjskih snaga, a kada znamo da je takođe dobila na dimenzijama i samim tim i na masi, nije teško zaključiti zašto je nemački gigant dobio toliko kritika.

To je primetio i sam Volkswagen, pa je predstavio izdanje nazvano 16v, što se zbilo 1986. godine, i na taj način povećao snagu na 137 „grla“ i maksimalnih 168 Nm obrtnog momenta. Kao što mu ime kaže, ključna razlika u poređenju sa prethodnikom je bila glava sa šesnaest ventila.

Uparen sa petostepenim manuelnim menjačem, 16v je bio u stanju da ubrza od nule od 100 km/h za 8,5 sekundi i da dostigne maksimalnu brzinu od 208 km/h.

Primerak iz današnje priče je proizveden 1989. godine i trenutno se nalazi u gradu Sijetl unutar američke savezne države Vašington. Do sada je prešao 137.600 kilometara i zapravo je jedini Golf druge generacije „preko bare“ koji je pratio dizajnersku formulu evropskog modela.

Primera radi, standardan GTI, pa i oni obični Golfovi, su pružali četvorougaone farove i nešto izmenjene branike. Odlikuju ga i 15-inčne felne marke BBS, šiber, klima i još mnogo toga. Automobil je inače proveo „ceo život“ u Vašingtonu, što može da bude i vrlina i mana. Naime, ova savezna država ima relativno blage zime, ali se sa razlogom smatra za „najdepresivniju“ državu „preko bare“ iz razloga što gotovo svaki dan pada kiša.

U svoje vreme je 16v bio relativno skup automobil i koštao je 13.070 dolara, što iznosi 31.285 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca. To ga je učinilo skupljim nego što košta, recimo Ford Mustang ili Chevrolet Camaro sa osam cilindara ispod haube, i s pogonom na zadnjoj osovini.

Samim tim nije ih mnogo prodato, pa kada se retko pojave u prodaji, njihovi vlasnici zahtevaju poveće sume novca kako bi se rastali od ljubimca. U ovom slučaju prodavac je primio pet ponuda od čega najviša iznosi 12.250 dolara, a do kraja aukcije je ostalo još pet dana.

Zoran Tomasović

(1006)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Eh, koji je ovo lepotan i snagator u svoje vreme bio …
Počev od TAS-ove dvojke, uvek sam Golfa želeo, a nikada ga imao 😊
Ali, evo, javno obećavam sam sebi, u idućem životu ću sebi ispuniti i ovu želju …

BB

Ka mislim da je engleska nedavno upokojena kraljica na nebu prvo sjelanu Golf dvojku, neki su govorili da su sastavljeni od istih dijelova 😉

'79 DeVille

„…Naime, ova savezna država ima relativno blage zime, ali se sa razlogom smatra za „najdepresivniju“ državu „preko bare“ iz razloga što gotovo svaki dan pada kiša…“ Cinjenica je da ovo nema puno veze sa kolima ali ukoliko nekog zanima – posle 10 godina zivota u Seattle samo mogu da kazem da je ovo velika neistina. Zapadni deo Olimpic mountains dobija mnogo kise. Nije ni cudo, visoki planinski venac koji je izlozen vlaznom vazduhu sa Pacifika. Seattle i ostatak gusto naseljenog dela Washington State (od kanadske granice do Tacoma) je 44-ti grad u SAD po prosecnoj godisnjoj kolicini kise. Vrlo cesto… Pročitaj više »

GroupB

Pa ovo je auto portal koga briga za poledicu u vašingtonu.

Renault Terminator

Uz Peugeot 205 1.6 i 1.9 GTI bio je zaštitni znak početkom i sredinom 90-ih na prostorima Srbije i Republike Srpske..

Kittitelj

Deo dečačkih snova… Prelep je.