1. Home
  2. Vesti
  3. I Austral dobija „svoju” Arkanu
I Austral dobija „svoju” Arkanu
3

I Austral dobija „svoju” Arkanu

598
3
Podelite sa prijateljima:

U trenutnom globalnom asortimanu Renaulta već postoji krosover u obliku kupea. To je Arkana iliti Megane Conquest. Ipak, francuska marka je odlučila da svoj asortiman dopuni još jednim SUV-om sa sličnim oblikom karoserije, samo će novajlija biti prestižniji i skuplji. Juče objavismo cene Espacea, tako da ovaj može da samo skuplji da bude 😉.

Prema preliminarnim podacima, novi krosover će biti kupe verzija Australa, čije slike smo preuzeli sa kolesa.ru. Inače, još pre premijere ovog modela šuškalo se da će biti deo posebne porodice, o čemu smo pisali. Prvo se pojavio Austral, dok je u toku dolazak na tržište izdužene verzije SUV-a sa sedam sedišta, ali pod drugim imenom – Espace. Što se tiče kupe verzije, neki ga i dalje nazivaju Austral Coupe, ali neki mediji veruju da će za ovaj model oživeti naziv Avantime, što je naziv modela iz ranih godina ovog veka o kojem smo pisali zanimljivu priču.

Podsetimo se da je Austral/Espace zasnovan na platformi CMF-C/D. Dimenzije su još uvek nepoznate. Dužina Australa sa pet sedišta je 4.510 mm, međuosovinsko rastojanje je 2.667 mm; dimenzije novog Espacea su 4.722 i 2.738 mm, respektivno. A za poređenje vam dajemo i podatke o dimenzijama Arkane: 4.568 i 2.720 mm. Dodaćemo i to da se Arkana nalazi na platformi aktuelnog Clija CMF-B.

Što se tiče dizajna, „obični“ Austral i Espace se ne razlikuju mnogo jedan od drugog, ali se očekuje da kupe krosover ima svoje „lice“, sa originalnom rešetkom hladnjaka i optikom. Enterijer će najverovatnije biti kopija „braće po materi“, odnosno kupe će imati vizuelno kombinovani virtuelni uređaj i vertikalni multimedijalni sistem osetljiv na dodir.

Navodi se da će kupe biti ponuđen u obliku punjivog hibrida sa pogonom na sve točkove ukupne snage od oko 280 konjskih snaga. Originalni Renault Austral, koji je u Evropi dostupan isključivo sa elektrifikovanim motorima, nema u ponudi tako moćnu verziju.

Mild hibrid sa pet sedišta opremljen je turbo motorom 1.2 i 48-voltnim starter-generatorom dok je 1,3-litarski turbo četvorocilindraš sa 12-voltnim starter-generatorom. U prvom slučaju, turbo motor oslobađa 130 KS, ovaj Austral je opremljen isključivo ručnim menjačem. Motor 1.3T ima dve opcije snage: 140 KS sa manuelnim menjačem i 160 KS sa varijatorom X-Tronic.

Takođe je predstavljen i u obliku potpunog hibrida E-Tech sa 1,2-litarskim turbo motorom i baterijom od 1,7 kWh koja radi na 400 volti. Razvija ukupnu snagu od 200 KS. Renault Austral dolazi sa pogonom na prednje točkove ili pogonom na sva četiri točka.

Premijera novog kupea očekuje se ove jeseni, ali će verovatno krenuti u prodaju tek početkom 2024. godine.

AutoRepublika

(598)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Šanse nema da se jednom ne oživi ( i zloupotrebi ) ime Avantime. Tek da se od strane marketinga pljune i na tu svetinju.

s mile

mustang, svetinja, ali toliko mu beše, pašće i mnogi drugi.

Pitam se da li će se osvestiti, i uvideti da SUVizacija svih segmenata nije pravac kojim treba da se ide.

Rikošet

Zvaće se Novi Zeland 🙂