1. Home
  2. Istorija
  3. Vanvremenski Renault (VIDEO)
Vanvremenski Renault (VIDEO)
6

Vanvremenski Renault (VIDEO)

5.33K
6
Podelite sa prijateljima:

Francuski Renault je uvek posedovao modele koji su na neki način privlačili pažnju. Međutim, u današnjem portfoliju možda i nema niti jedan model, koji se izdvaja po nečemu u odnosu na ostale proizvođače. U prošlosti je bilo dosta automobila ove marke, a koji su obeležili epohu, na primer Renault Fuego. Danas ćemo ipak zaviriti u blisku prošlost (kako kome) i govoriti o malo poznatom modelu Renaulta. U pitanju je Renault Avantime.

Teško je definisati segment kojem pripada Avantime. Kada pogledamo sliku, vidimo siluetu monovolumena, što je logično, jer je velika sličnost sa Espaceom četvrte generacije. S druge strane, automobil ima 2/3 vrata (nema B stub), što znači da može da se definiše i kao kupe ili pak shooting brake. Jako podseća i na Megane druge generacije sa troja vrata. Avantime je svojevrsna uvertira za novi stil Renaulta u prvoj dekadi 21. veka, iako je delio tehničku osnovu sa Espaceom treće generacije iz 1996. godine.

Da ne dužimo sa definicijama, najbolje je reći da je Avantime minivan gran tourismo više srednje klase. Možemo slobodno i da napišemo da je to  svojevrsni Citroen SM za 21. vek.

Naziv „Avantime“ je portmanto francuske reči „Avant“ (što znači „napred“) i engleske reči „vreme“ – pri čemu poslednja upotrebljava engleski (tajm), a ne francuski izgovor (tiːm). Dakle, kao što mu ime kaže, Avantime je automobil ispred svog vremena.

Avantime je dizajnirao Patrik L Kvemen, dok je francuska Matra, kompanija koja je odgovorna za prve tri generacije Espacea, bila zadužena za realizaciju projekta. Prvi put je predstavljen februara 1999. u Luvru, a mesec dana kasnije i na Sajmu automobila u Ženevi. Serijska proizvodnja je trajala od 2001. do 2003. godine. Nažalost, proizvedeno je samo 8.557 primeraka, što ga može svrstati u najneprodavanije modele.

Što se tiče motorizacije, korišćeni su 2.0 T turbo benzinac sa 170 konjskih snaga, zatim V6 benzinski motor 3.0 sa 207 konjskih snaga i 2.2 dCi sa 150 „konja“. Menjači su bili ili šestostepeni manuelni ili petostepeni „automatik“.

Zanimljivo je rešenje olakšanog pristupa zadnjim sedištima, dvoje dugih vrata su imala dvostruki paralelni sistem šarki (reklamirani kao „dvostruki kinematički“) koji su maksimizirali pristup i minimizirali izvlačenje vrata. Prednji bočni prozori se automatski spuštaju kada se jedno od prednjih sedišta preklopi prema napred kako bi se olakšao ulaz na zadnja sedišta. Prozori su imali suncobrane koji se mogu pomeriti, položaj zadnjih sedišta bio je viši od prednjih, što je Avantimu darovalo koncept „pozorišnog sedenja“ (kao kod klasičnih kabrioleta sa četiri sedišta marke Morgan).

Prozori i panoramski krov mogli su se automatski otvoriti, kako bi Avantime bio u “Open Air” režimu. Neko je lepo napisao da, kada se sva bočna stakla spuste dole, i otvori masivni krovni prozor, dobiće se ista “sloboda” kao i u kabrioletu.

Na slikama (uz poneki video) se vidi koliko dizajn ovog modela odudara od konvencionalnih automobila. Mada, nama danas možda i ne deluje tako, jer su mnoga dizajnerska rešenja primenjena na kasnijim modelima Renaulta. Stvarno je velika šteta što Avantime nije uspeo kao model, ali je očigledno da su mu predispozicije da bude zanimljiv klasik u narednom periodu. Činjenica je da automobili ispred svog vremena imaju loš prolaz (čast izuzecima).

Pogledajte video klipove.

Milan Grozdanović

(5328)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Reno je u tom periodu počeo da pravi jako avangardne modele tako da su svima vilice ostale na podu od iznenađenja. Prvo se pojavio Megan sa „pačijim repom“ dok je njegov prvi prototip izgledao sasvim normalno.? Espace je oduvijek bio čudan ali kad se pojavio Avantime niko nije skontao u čemu je poenta.?? Ko pored Espace želi takav model sa dvoje vrata bez bočnog stuba, nafilovan kožom i sa „pačijim repom“ iz Megana.??? Onda se kao zamjena za Safran pojavi VelSatis ni limuzina ni MPV sa sjedištima iz Avantime u kojima je bio integrisan sigurnosni pojas(rješenje koje je praktikovao Mercedes… Pročitaj više »

Renault Terminator

Vidjao sam Avantime,VelSatisa sam vozio bezbroj puta,Megana 2 takodje,Espace 2 nisam imao prilike,skoro svu avangardu sam vozio.Nazalost Renault takvu avangardu vise ne pravi.

Vozac62

Slican koncept kao VelSatis nit klasicna limunzina nit MPV, primenio je Seat sa Toledom 2003/4 godine. Prosli su sa prodajom mozda i gore nego VelSatis

D_C

Legendaran! Buduci klasik mada to dobrim delom vec sada jeste. Zbog Spider-a, zbog V6 Clio, zbog Avantime-a je za mene Renault ispred bilo kog drugog masovnog proizvodjaca. Nesto ovako na granici izmedju genijalnosti i sizofrenije samo Renault ima hrabrosti da smisli i stavi u produkciju. I hvala mu na tome jer bi svet automobilizma bez ovakvih kreacija bio mnogo dosadniji. Inace, britanski ‘Car magazine’ je svojevremo napravio uporedni test izmedju Avantime V6, BMW serije 3 kupe i Mercedesa (valjda je bio) CLK. NJihov zakljucak je bio da gledano po bilo kojim od parametara po kom se ocenjuju kupei, Avantime je… Pročitaj više »

Yankee

Da predpostavim – nijedan od njih nikada nije kupio Avantime?

Miki

Meni je taj auto fenomenalan. Citav dizajn koji je Reno gurao u tom periodu je fenomenalan. Ono sto mene odbija od svih Renoa sa pocetka 2000ih je ocajan kvalitet unutrasnjosti. Mislim da i gore pomenuti automobil pati od iste boljke.