1. Home
  2. Vesti
  3. Porsche posle 12 godina objavio detalje o konceptu 550NE Spider
Porsche posle 12 godina objavio detalje o konceptu 550NE Spider
2

Porsche posle 12 godina objavio detalje o konceptu 550NE Spider

187
2
Podelite sa prijateljima:

Nakon što je Porsche pre samo nekoliko nedelja javnosti pokazao čitav niz tajnih studija sa, još jedan primerak sada izlazi na videlo – Porsche 550NE! Bio je tajna 12 godina.

Za sada se ne zna zašto nedostaje u seriji konceptnih automobila iz prethodnih godina koji su objavljeni krajem 2020. godine, Koncept 550NE iz 2008. godine nedavno je na Instagramu ugledao svetlost dana. Odaje počast čuvenom Porscheu 550 Spider koji je vozio Džejms Din, a naručio ga je niko drugi do generalni direktor VW-a Ferdinand Pih. A kada je Pih izrazio želje, one su, naravno, implementirane u VW Grupu. A moderno „Malo kopile“ namerno nije samo kopija originala, već osim srebrne boje pokazuje svoje jedinstvene detalje. Na prvi pogled izgleda kao Porsche Boxster. Međutim, prednji deo ima okrugle farove i nešto agresivniju suknjicu.

Pozadi se nalaze centralne izduvne cevi, difuzor, pa čak i spojler koji se može produžiti. Mala uspravna svetla i veliki poklopac motora sa pet dvorednih ventilacionih otvora zahtevaju malo navikavanja. Postojali su i spoljašnji retrovizori na filigranskim kracima iznad struka, a u pogledu sa strane odmah su uočljive ručke na vratima i tri ventilaciona otvora na zadnjem blatobranu.

Čak je ugrađen i potpuno osmišljen enterijer. Ima spljošteni trokraki sportski volan, displeje u dubokim cevima i široku centralnu konzolu sa šestostepenim manuelnim menjačem. A neke unutrašnje strane vrata sa omčama za povlačenje su ofarbane u istu boju kao i vozilo. Zvanično nema informacija o motoru.

Ali, dodatna zanimljivost za ovaj model je ta da je naš čitalac i komentator koji se potpisuje kao Matija bio učesnik na ovom projektu.

AutoRepublika

(187)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

AR me je prozvala, pa evo da se pridruzim izvestaju! 🙂 Bilo je to 2011 godine, radio sam u Porseu u projektu 918 gde sam imao zadatak koordinatora za enterijer. Posto sam enterijer 918 doveo u finalnu realizaciju rukovodstvo razvojnog tima Porsea prebacilo me je u tim za 550. Ovaj projekat je bio u ranoj fazi nastajanja, bio je uradjen dizajn ali koji zbog velike tajnosti nismo ni videli. Radili smo koncepte samo na osnovu minimalnih granicnih uslova. Auto je bio nizi od ostalih Porseovih modela sto je znacilo da je raspolozivi prostor u karoseriji bio manji. To je dovelo… Pročitaj više »

Aleksandar

Hvala Matija na super informacijama!