1. Home
  2. Vesti
  3. Kineski predsednički automobil će debitovati na Salonu automobila u Šangaju
Kineski predsednički automobil će debitovati na Salonu automobila u Šangaju
2

Kineski predsednički automobil će debitovati na Salonu automobila u Šangaju

237
2
Podelite sa prijateljima:

Državni koncern FAW kontroliše poslovanje marke automobila na koju se oslanjaju zvaničnici vlade Narodne Republike Kine. U pitanju je brend Hongqi, a on je opet u žarištu interesovanja tamošnje automobilske javnosti je najavio važnu premijeru za aprilski Salon automobila u Šangaju.

Pošto je konkretan sedan omiljeni automobil članova vlade, on je i nazvan „glavnim vozilom Kine“. Portal Autohome je nedavno preneo izveštaj o skorom debiju limuzine kodnog imena N701, a koja je poznatija pod nazivom Hongqi L5. Malo je dostupnih zvaničnih informacija o ovom vozilu, a objektivi paparaco novinara su bili u prilici da uhvate samo testnu mulu s karoserijom u retro stilu i veoma modernim enterijerom. Inače, i sam Si Đinping kao predsednik Narodne Republike Kine od prošlog leta koristi blindirani primerak modela Hongqi N701.

Kineske kolelge novinari izražavaju ubeđenje da će nova poslovna limuzina Hongqija, ona koju će moći da kupe i obični smrtnici, zadržati indeks L5. Model prve generacije „petice“ je debitovao sredinom prošle decenije i proizvođen je u ograničnoj seriji. Ispostavilo se da je perjanica kineske automobilske industrije preskupa. Pre početka prodaje su primane uplate u iznosu od oko pet miliona kineskih juana. Ako vam se čini da je to mnogo, verujte da jeste, jer za taj azijski novac dobijate 730 hiljada američkih dolara. Ali, i to nije sve, kada se s prodajom krenulo, cena je otišla još na gore.

Iako nema tajne u tome da će uslediti skoro debi automobila koji koristi kineski predsednik, nije izvesno da će serijska verzija modela N701 u velikoj meri kopirati rešenja implementirana na vozilu lidera, valjda još uvek najmnogoljudnije zemlje na svetu.

Najpre bi trebalo naglasiti da distributeri neće moći da poručuju blindirane verzije, a onda je činjenica i da će civilna verzija posedovati skromniji međuosovinski razmak od „političke“. To znači da neće biti veštački implementiranog umetka na karoseriji između prednjih i zadnjih vrata. To opet otvara pitanje dizajna spoljašnosti, dok je izvesno da će enterijer biti veoma savremen, dok bi linije vozila i duh istog mogao biti inspirisan viđenim tokom pedesetih godina prošlog veka.

Sedani prve generacije Hongqija L5 su bili opremljeni motorima V12 i V8, a koji će biti pod haubom novog – još uvek nije pušteno u etar. Međutim, ne može se reći da ćemo dugo čekati. Salon automobila u Šangaju startuje 18. aprila i traje do 27. aprila. Za očekivati je da se s virtuelnim premijerama krene koji dan ranije.

AutoRepublika

(237)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Ni Rusi ni Kinezi ne mogu da se udalje od Rols Rojsa. Malo kreativnosti i originalnosti bilo bi pozeljno!

Renault Terminator

Svaka čast Kinezi.