1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Volvo 740 sa iznenađenjem ispod haube
AR pijaca klasika: Volvo 740 sa iznenađenjem ispod haube

AR pijaca klasika: Volvo 740 sa iznenađenjem ispod haube

442
4
Podelite sa prijateljima:

U moru holivudskih glumaca koji su se oprobali u profesionalnom auto-moto sportu, većini nas prvo na pamet verovatno padnu Stiv Mekvin ili Džejms Din. Ali Pol Njuman je bio taj sa najviše uspeha. Uglavnom se takmičio u šampionatu Sports Car Club of America (SCCA), gde je osvojio četiri titule, a bio je jedan od vozača modela Porsche 935 koji je završio kao drugi na trci 24 sata Le Mana 1979. godine. Kasnije je vodio sopstveni tim u šampionatu Can-Am.

Sa tako impresivnom trkačkom karijerom, očekivanja su bila da je Njuman imao i pozavidni vozni park za privatnu upotrebu. Jedan od njih se nedavno pojavio u prodaji, a reč je o modelu Volvo 740 iz 1988. godine. Švedski proizvošač vozila je proizvodio 740 od 1984. do 1992. godine i bio je veoma popularan kod kupaca.

Nudio se u konfiguracijama limuzina i karavan, a posebnu pažnju je privukla ova druga verzija u kombinaciji sa turbobenzincem. Ovo je ipak bio period kada karavani visokih performansi još uvek nisu bili preterano česti, a 740 je u Evropi nudio 2,0-litarski turbobenzinac sa 160 konjskih snaga. Američko tržište je bilo pomalo drugačije pošto je tamo verzija visokih performansi bila ona sa 2,3-litarskim turbobenzincem i 150 „grla“.

Međutim, takvi detalji nisu bili dovoljni za Njumana pa je odlučio da zameni švedski motor sa onim od strane Buicka. Reč je o veoma poznatom 3,8-litarskom turbobenzincu sa šest cilindara koji se ugrađivao u model Grand National GNX. Razvijao je 320 „grla“, a za ovu priliku da ugrađen i moderniji petostepeni manuelni menjač iz modela Pontiac Firebird.

Spomenuti GNX je pružao 276 konjskih snaga u fabričkom izdanju i mogao da ubrza od nule do 100 km/h za 4,7 sekunde, pa bi 740 sa svojih ekstra 44 „grla“ trebao biti nešto brži. Doživljaj po popunjen sa detaljnim modifikacijama na račun ogibljenja i 16-inčnim felnama.

Ono šta je zanimljivo u celoj priči je podatak da ovaj karavan izgleda kao i svaki drugi 740 koji je sišao sa proizvodne trake. Amerikanci takav stil zovu „sleeper“ („pospani“ ili „uspavani“), gde dosadan stil sakriva visoke performanse ispod haube i na taj način ume da priredi veliko iznenađenje.

Automobil se inače nalazi u gradu Algonkin unutar američke savezne države Ilinois i do sada je prešao 121.600 kilometara. Nismo sigurni koliko dugo je 740 kod sadašnjeg vlasnika, ali kada znamo da je Njuman preminuo 2008. godine, možemo da pretpostavimo da je ipak reč o dužem periodu.

Aukcija je donela čak 68 ponuda, od čega je najviša iznosila 80.740 dolara.

Zoran Tomasović

(442)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Auh, kakva cena 😀

BB

Sigurno zbog motora 😜

moron

Vizuelno, ovo je meni najlepši ikada napravljen karavan marke VOLVO (a sledeći na listi omiljenih bi mi bio V 850).
Klasična kocka. Onako kako (u mojoj glavi) karavan „treba“ da izgleda.

'79 DeVille

„Sleeper“ nije ni „pospan“ niti „uspavan“ vec „spavac“ odnosno „onaj koji spava“. Uprkos cinenjici da je poruka ocigledna preciznost u prevodu odvaja profesionalca od amatera.