1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Renault naše mladosti
AR pijaca klasika: Renault naše mladosti

AR pijaca klasika: Renault naše mladosti

4.91K
13
Podelite sa prijateljima:

Nekada davno su zaista postojala vremena kada je bilo kul voziti kupe. Daleko od toga da i danas nema takvih četvorotočkaša, ali su oni pristupačni uglavnom nestali, i ostao je tek po koji premijum model (a i oni su takođe na ivici izumiranja). Iz nama nekog nepoznatog razloga, kupcima su zanimljiviji oni s takozvanim stilom „kupea s četvoro vrata“, a u današnjem izdanju pijace klasike ćemo se vratiti u prošlost „zlatnih“ osamdesetih godina.

Reč je o modelu Renault Fuego i bio je deo evropske ponude od 1980. do 1986. godine, uz još dodatnih šest godina u Južnoj Americi.


Fuego („vatra“ na španskom jeziku) je predstavljen kao zamena za čuvene kupee francuskog proizvođača vozila sa značkama 15 i 17. Zapravo je bio pravi „Frankenštajn“ pošto je pozajmio mnogo toga od ostalih modela Renaulta. Primera radi, platforma i mehanika su bili sa Renaulta 18, a ogibljenje sa većeg Renaulta 20/30. Za dizajn se postarao čuveni Robert Opron i mnogi mediji su smatrali da je Fuego prostran, aerodinamičan i stilski jako privlačan.

Ovaj kupe će kasnije da ispiše istorij delove istorijskih udžbenika gde će biti zaveden kao najbrži masovno proizvedeni serijski dizelaš na svetu, što se desilo kada je dostigan brzinu od 180 km/h. Fabriku će da napusti 265.367 primeraka, od čega je 85% otpalo na one jedinice sklopljene u Francuskoj.

Fuego je bio deo ponude na američkom tržištu od 1982. do 1985. godine, ali nije zabeležio komercijalni uspeh kao na Starom kontinentu. Najviše pažnje je privukao novi 1,6-litarski turbobenzinac sa 130 konjskih snaga, ali Amerikanci kao Amerikanci su mnogo više voleli veće atmosferce, čak i ako bi izgubili na snazi. Većina njih je birala 2,2-litarski atmosferac sa svega 91 konjskom snagom, a izbor menjača se svodio na petostepeni manuelni i trostepeni automatski.

Fabričke informacije kažu da je ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h trajalo trinaest sekundi uz maksimalnu brzinu od 174 km/h. Spomenućemo da je ovo zadovoljstvo koštalo tek 9.545 dolara ili 26.686 najmanjih zelenih novčanica u današnjoj vrednosti novca.

Zašto bismo onda izabrali Fuego 2,2 sa zaboravljenim trostepenim automatskim menjačem za današnju pijacu? Pa, između ostalog i zato što je tokom skoro četiri decenije postojanja prevalio tek 5.800 milja (9.280 kilometara). Šanse da ćemo ga opet pronaći u ovakvom stanju su ravne nuli, pa samim tim mislimo da zaslužuje svoju priču.

Vozilo se inače nalazi u gradu Čarlston unutar američke savezne države Zapadne Virdžinije i originalno je parkiran u hangar krajem osamdesetih godina prošlog veka. Kupio ga je novi vlasnik protekle godine i detaljno osvežio sve potrošne materijale da bi automobil bio spreman za put. Ovo je inače jedan od bolje opremljenih primeraka i pruža opremu kao što su 14-inčne felne, prednje disk kočnice, klimu i tempomat.


Desetodnevna aukcija je privukla 35 ponude od čega je najviša iznosila 12.802 američkih dolara.

Zoran Tomasović

(4913)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

13 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
YugoFlorida

Takođe je bio prvi serijski auto koji je imao centralno zaključavanje.

Poznavalac

Ne već je prvi auto koji je imao centralno zaključavanje sa daljinskim upravljanjem. Centralno zaključavanje je imao i Titov Pulman Mercedes iz šezdesetih.

Laki

Današnjim kupcima su privlačni jedino rwtardirani SUVovi tj terenci za ivičnjake i ku.čenje i ništa više

Renault Terminator

Kakvi kupci,takvi i automobili.Ali Bogu hvala ima još normalnih automobila na tržištu i vjerovatno će ih uvijek i biti,ali definitivno neće svi proizvođači imati takve automobile.Renault npr.eno novi Espace čardak.Renault pored Clia,nema ni jedan klasični normalni automobil,kompletna ponuda sve čardaci.

Dragan

A i nisu neki. Ovaj sporcki Reno iz osamdesetih je imao poveći klirens od većine. 😄

Laki

Manta Capri Fuego ee to su bila fina vremena!

moron

Lepotan svoga doba

Dragan

Ovaj američki model sa zasebnim farovima i branicima svakako nije relevantan po tom pitanju.

moron

Mislio sam na evropsku verziju 😊

Mixito

Imao je i dizel motor ako se ne varam…

Bungi

Stric mi je nekada davno, radeći u Njemačkoj, vozio Reno 18 karavan, metalik plavi.Zanijemio sam koliko je bio udoban, ušukan i upakovan. A tek kad sam negdje na moru, poslike njega, ugledao Fuego.??Izgledao mi je kao leteći tanjir iz druge galaksije.

Ljubomir

A Fuego kod nas? Pokažite nam neku fotografiju snimljenu ovde, neku priču.