1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Dodge Daytona Shelby Z
AR pijaca klasika: Dodge Daytona Shelby Z

AR pijaca klasika: Dodge Daytona Shelby Z

148
0
Podelite sa prijateljima:

Dosta puta smo pisali na našem sajtu kako je američka automobilska industrija generalno zatvorena za inovacije. Krivaca za tako nešto ima mnogo, a najviše su to sami kupci koji uglavnom vole ono što je sigurno i provereno, umesto da se eksperimentiše s nečim novim. Ali, čak i sami Jenkiji bi nas iznenadili s vremena na vreme.

Uzmimo za primer korporacije Chrysler i njene brendove Plymouth, Dodge i sam Chrysler.

Proslavili su se tokom pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka s fantastičnim dizajnom i moćnim motorima, ali je korporaciju predvodio legendarni Li Ajakoka (da, isti onaj koji je „otac“ Forda Mustanga) tokom osamdesetih godina koji je shvatio velike promene koje su zadesile industriju.

Primetio je da mlađarija i nije toliko zainteresovana za Ford Mustang ili Chevrolet Camaro kao što su to njihovi očevi, već neguju zanimanje za jeftinije kompaktne četvorotočkaše kao što su Toyota Celica i Honda Prelude.

Korporacija je preporodila svoju ponudu pod njegovom komandom i fokusirala se uglavnom na modele sa pogonom na prednje točkove i turbobenzincima ispod haube. Štaviše, ako ste želeli Plymouth ili Dodge sa pogonom na zadnjoj osovini i osam cilindara, morali biste da budete taksista ili policajac.

Jedan od predstavnika u borbi protiv napada japanskih rivala je bio model Dodge Daytona. Proizvodio se od 1984. do 1993. godine zajedno sa nekoliko blizanaca (kao što su Dodge Charger i Chrysler Laser) i u tom periodu je pronašao 387.021 kupca.

Ime je dobio po čuvenoj trkačkoj stazi u američkoj saveznoj državi Floridi, ali i da vrati uspomene na čuvenu Daytonu iz 1969. godine koja je postala prvi američki automobil u stanju da pređe magičnu cifru od 200 mph (320 km/h).

Daytona iz osamdesetih godina se nudila isključivo sa atmosferskim i turbobenzincima s četiri cilindra, a za one koji su želeli sportski duh, Dodge je u pomoć pozvao legendu Kerola Šelbija. Najmoćnije izdanje je bilo ono sa imenom IROC R/T sa 224 konjske snage, ali je bilo dostupno samo 1993. godine.

Ukoliko biste pre toga želeli brzu Daytonu, izbor bi padao na model iz ove priče i on se zvao Shelby Z. Sa 176 konjskih snaga iz radne zapremine 2,2 litre i turbo punjača, ovaj automobil je uglavnom pružao bolje performanse nego japanska konkurencija.

Snaga se prenosila na prednje točkove preko petostepenog manuelnog menjača (u ponudi su bili i automatici sa tri i četiri stepena prenosa), a ubrzanje od nule do 100 km/h je trajalo 7,2 sekunde uz maksimalnu brzinu od 224 km/h. Za takvo izdanje je bilo potrebno izdvojiti 12.749 dolara ili 33.250 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca, što ga je zapravo učinilo skupljim nego što su bili spomenuti Mustang i Camaro sa V8 motorima.


Pored relativno dobrih performansi, Daytona je pružala i veoma privlačan sportski stil sa skrivenim farovima i enterijer o kom su Celica i Prelude samo mogle da sanjaju. Takođe se mogla pohvaliti i sa 15-inčnim felnama, disk kočnicama, sedištem pokretljivim pritiskom na dugme, kao i s još mnogo toga.

Automobil se trenutno nalazi u saveznoj državi Amerike koja je na jugoistoku zemlje i zove se Florida, a prethodno je proveo vreme u Mičigenu, Pensilveniji, Džorždiji i Indijani.


Do kraja nadmetanja je ostalo još dva dana, a trenutno najviša ponuda iznosi 7.900 američkih dolara. To je samo delić vrednosti koju zahtevaju vlasnici modela Mustang ili Camaro onda kada ih prodaju, odnosno ako ih želite u svojoj garaži, pa možemo zaključiti da Dodge nije uspeo u svojoj zamisli.

Ali, svejedno je bio više nego dobar pokušaj da se nadmaše japanski giganti u sopstvenoj igri…

Zoran Tomasović

(148)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments