1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Plymouth Prowler sa V8 motorom
AR pijaca klasika: Plymouth Prowler sa V8 motorom

AR pijaca klasika: Plymouth Prowler sa V8 motorom

335
0
Podelite sa prijateljima:

Sredinom devedesetih godina prošlog veka, kada se kraj već uveliko naslućivao, Plymouth je debitovao s jednim veoma čudnim automobilom koji je za cilj imao da promeni sudbinu brenda. Ne, ne pričamo o PT Cruiseru, koji će se kasnije prodavati pod značkom bratske marke Chrysler, već zapravo o Prowleru sa kojim je Plymouth pokušao da se vrati svojim korenima i hot rod kulturi iz tridesetih godina prošlog veka.

Prodavao se veoma kratko i to samo 1997. i ponovo od 1999. do 2002. godine, a u tom periodu je pronašao 11.702 kupca.

Bez obzira na svoj fantastičan retro izgled, Prowler je imao dosta mana, a one se uglavnom odnose na mehaniku. U
ovom slučaju to je 3,5-litarski atmosferac sa šest cilindara koji je u početku razvijao 214 konjskih snaga, a kasnije 253 „grla“.

Čak i u ovoj najmoćnijoj konfiguraciji, ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h je trajalo 5,9 sekundi uz maksimalnu brzinu od 203 km/h. U ponudi nije bio ni manuelni menjač već se snaga prenosila na zadnje točkove preko četvorostepenog automatskog menjača.


Jedan Amerikanac iz savezne države Pensilvenije je rešio takav problem tako što je ispod haube ugradio čuveni 6,1-litarski motor Hemi, u konfiguraciji sa osam cilindara a koji se proizvodio pre nekih petnaestak godina.

Razvijao je 425 „grla“ u fabričkom izdanju i kasnije će se pokazati veoma popularnim u tjuning svetu pošto se snaga može povećati na značajno viši nivo sa minimalnim budžetom. Nažalost, menjač je ostao isti kao što je bio kada je ovaj Prowler napustio proizvodnu traku, pa se pitamo da li je zaista u stanju da podnese toliko veću snagu.

Da bi ugradio motor, vlasnik je morao da izvrši i određene dizajnerske izmene, posebno po pitanju širih krila i velikog otvora na haubi. Ali s izuzetkom takvih detalja, većina vlasnika verovatno neće ni primetiti kakva aždaja pokreće ovaj Plymouth. Vlasnik napominje da je unapredio i izduvni sistem, kako bi kao takav mogao da parira onome što se krije ispod haube.

Spomenućemo da je ovaj Prowler originalno prodat u američkoj saveznoj državi Nju Hempšir, a zatim je proveo vreme i u Mejnu i Masačusetsu, pre nego što je završio u Pensilveniji. Do sada je prešao samo 25 hiljada milja ili oko 40 hiljada kilometara.

Nažalost, iako je na kratko vratio pažnju usmerenu na brend, Prowler nije uspeo da spasi sudbinu, odnosno da spreči gašenje Plymoutha koji je tiho nestao sa tržišta krajem 2002. godine.

Za sobom je ostavio gomilu legendi kao što su Fury, Road Runner, GTX, Superbird i mnoge druge, a lista nikako ne bi bila kompletna da na njoj nema Prowlera. Za kraj ćemo reći da nekoliko sati pre kraja aukcije najviša ponuda iznosi 40.750 američkih dolara.

Zoran Tomasović

(335)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments