1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Ferrari 375 America traži novog vlasnika
Ferrari 375 America traži novog vlasnika

Ferrari 375 America traži novog vlasnika

385
1
Podelite sa prijateljima:

Mesec januar je obavezno rezervisan za neke od najvećih aukcija klasičnih automobila širom sveta. U Americi. čast pripada Mecumu koji se već uveliko održava, i priče o mnogim zanimljivim modelima smo vam već preneli prethodnih sedmica, a 22. januara startuje još jedna velika aukcija.

Reč je o onoj u organizaciji kuće RM Sotheby i stiže nam iz američke savezne države Arizone, a već sada je jasno da će zvezda biti jedan skupoceni Ferrari. Reč je o modelu 375 America iz 1954. godine, a ono šta ga čini specijalnim je podatak da je ovde u pitanju jedan od samo tri primerka koji je razvila čuvena italijanska stilska kuća Vignale.

Ova značka bi svima trebalo da bude poznata, pošto se danas koristi na raznim Fordovim modelima na evropskom tržištu, a u prošlosti smo je mogli videti i na specijalitetima nuđenim od strane Alfe Romeo, Maseratija, Fiata i Lancije. Ali, uostalom bukvalno kao i za sve ostalo u automobilskoj industriji, u centru pažnje su četvorotočkaši koje je Vignale modifikovao za Ferrari. Evo i primera s oznakom koju nosi ovaj automobil: 375 America.


U svakom slučaju, ovaj Italijan je razvijen u Torinu i napravljen je isključivo od aluminijuma. Ali kao što mu ime kaže, Vignale ga je proizveo za imućne američke kupce, pa samim tim model pruža veliku dozu hroma, pošto je takav stil veoma popularan „preko bare“.

U poređenju sa standardnim modelom na kom je zasnovan, tjunerska kuća je dizajnirala potpuno novi prednji i zadnji deo vozila i dodala posebnu dvobojnu kombinaciju.

Dok je većina stilskih kuća iz Italije dobijala konačan proizvod, a zatim menjala sve što im se ne sviđa, Vignale bi napravio crteže i na Ferrarijevog šasiji kompletirao automobil. Pokreće ga 4,5-litarski benzinac u konfiguraciji sa dvanaest cilindara, a koji razvija 296 konjskih snaga.

Model 375 America je debitovao na Salonu automobila u Njujorku 1954. godine, dok je evropska premijera usledila nekoliko meseci kasnije u Ženevi. Njegov prvi vlasnik je postao čovek po imenu Robert Vilk, imućni biznismen iz Milvokija, koji je lično putovao u Modenu da „pokupi“ svoj Ferrari.

Vilk je takođe bio veliki ljubitelj profesionalnog auto-moto sporta i sponzorisao je mnogobrojne trke, a takođe je važio i za velikog ljubitelja Ferrarija. Kada je preminuo 1970. godine, 375 America je promenio čak pet vlasnika u narednih petnaest godina, a svaki od njih ga je ofarbao u boju po svom ukusu.

Tokom 1986. godine je uvezen u Holandiju, a 2011. godine je ponovo vraćen u Ameriku i detaljno restauriran po pitanju limarije i mehanike. Međutim, enterijer je još uvek u originalnom stanju i kao što se može zaključiti iz priloženih fotografija, definitivno pokazuje godine.

Dok je takav trend zapravo trenutno popularan na jeftinijim automobilima, od jednog skupocenog Ferrarija se ipak očekivalo više, pa nam ostaje da vidimo da li će ta činjenica eventualno odvratiti neke kupce. A po pitanju cene eksperti smatraju da će divni klasik pronaći novog vlasnika, za sumu između 2,4 i 3,4 miliona američkih dolara.

AutoRepublika

(385)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Traži vlasnika?
Kako nijedan mene ne nađe??