1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Dan kada su se BMW M5 i Mercedes E63 AMG usr*** u gaće
AR pijaca klasika: Dan kada su se BMW M5 i Mercedes E63 AMG usr*** u gaće

AR pijaca klasika: Dan kada su se BMW M5 i Mercedes E63 AMG usr*** u gaće

5.76K
35
Podelite sa prijateljima:

Sama pomisao na Cadillac je uvek bila aluzija na veliku i tešku limuzinu, s penzionerom za volanom, onom koja puca od snage i obiluje hromom, pa s lakoćom upija svaki rupu na putu. I premijum brend General Motorsa je uvek uglavnom i pravio baš takve četvorotočkaše, ali kako je svet prolazio kroz devedesete godine, shvatio je da tradicionalni kupci ne postaju mlađi, dok je nove mušterije teško privući.

Prvi potez „novog Cadillaca“ kao mladalačkog luksuznog brenda je stigao 2003. godine sa modelom CTS. I zaista je odlično primljen od strane medija i kupaca, a godinu dana kasnije je debitovalo i izdanje visokih performansi sa imenom V. Iako je razvijao 400 konjskih snaga, CTS-V nikada nije imao one vozne karakteristike koje su posedovali nemački rivali, i uglavnom je smatran za „američki hot rod“.


A onda je stigla druga generacija 2008. godine, a zajedno s njom i novi CTS-V, pa su BMW, Mercedes i ostale „Švabe“ morale da ga primete. Ne samo što je pružao fantastičan stil i veoma kvalitetan enterijer, već je izdanje V pokretao novi 6,2-litarski benzinac sa 556 konjskih snaga uz pomoć kompresora.

Takođe se mogao naručiti i s manuelnim menjačem, a sa ubrzanjem od nule do 100 km/h za samo 3,9 sekundi i maksimalnom brzinom od 307 km/h, odjednom je ostavio konkurenciju u prašini. Radi poređenja, BMW M5 iz iste godine je bio za 56 „grla“ slabiji i pritom za 30% skuplji (cena Cadillaca je iznosila 60.700 dolara) dok se Mercedes E63 AMG mogao pohvaliti sa 518 „konja“.

Neko će reći, „ma lako za sirovu snagu, pa Nemci imaju bolje vozne karakteristike u poređenju sa tamo nekim Amerikancem koji završava u jarku u prvoj krivini“. Cadillac je demantovao i takve kritike pošto je njegov velikan prevezao krug na čuvenoj nemačkoj stazi Nirburgring za sedam minuta i 59,32 sekunde.

Na taj način je postao prva serijska limuzina na svetu koja je u stanju da pređe krug za manje od osam minuta, i samim tim je postao svetski rekorder. Takva titula će ostati na snazi punih godinu dana, pre nego što ga je nadmašio Porsche Panamera Turbo.

CTS-V će biti deo ponude sve do ne baš tako davno, ali je ova druga generacija stekla kultni status kao prvi Cadillac koji će poraziti Nemce na njihovom terenu. Samim tim, danas je veoma poželjan kao kolekcionarski primerak i često ga viđamo u oglasima.

Za današnju pijacu dana smo izabrali limuzinu uz 2011. godine (CTS-V se inače nudio i kao kupe i karavan) sa tek 7.360 kilometara na satu. Vozilo se nalazi u gradu Stjuart unutar američke savezne države Floride, ali nažalost nema poželjniji šestostepeni manuelni menjač već automatik sa istim brojem prenosnih odnosa.

Kupac se takođe odlučio za nešto luksuzniji enterijer i ovaj V je u svoje vreme koštao 70.180 američkih dolara ili 96.028 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca. Spomenućemo da je imao i neke delove, posebno na račun ogibljenja i kočnica, sa modela Chevrolet Corvette ZR-1. Osim toga je uglavnom u fabričkom stanju i baš onakav kakav je originalno napustio fabriku.


Aukcija je donela četrnaest ponuda, a najviša je iznosila 44.500 američkih dolara.

Zoran Tomasović

(5759)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

35 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Dobar potez Kadilaka da napravi ovakav auto! Da li ova serija i danas zivi?
Ono sto malkice smeta jeste kokpit koji lici na kokpit stare Ford Fieste! 🙂

comment image

Yankee

CTS se ne proizvodi vec nekoliko godina. Nasledio ga je CT5 koji ima verziju Blackwing sa 668 ks.

comment image

Matija

Jos bolje! 🙂 Samo jos jedan detalj: kakve su ovo stilske igrarije sa zadnjim nosacem? Cemu kinesko-japanski dizajn? C nosac na americkom automobilu mora da izgleda americki – sirok, masivan, karakteran! Vidi dole moj predlog:

comment image

Yankee, posalji ovo Kadilaku umesto mene! 🙂

Izmenjeno 5 meseci pre od strane Matija
Bungi

Potpuno ispravno.Nikakve budalaštine u stilu američke Honde.

Bungi

Unutrašnjost Kadilaka je kopija unutrašnjosti Opel Insignie 1 generacije.Ima 3 okrugla instrumenta umjesto 4, volan trokraki malo dugačiji ali ipak opelov, otvori ventilacije smješteni malo niže, drugačije komande klime.Opelova unutrašnjost u luksuznijem(kožnom) izdanju.

Matija

OK, verujem ti. Bez obzira odakle potice, auto sa sportskim performansama mora da ima sportski kokpit.

M M

Kako misliš da je Kadilaki pos****ro BMW i Merc… Pa ja ovaj Kadilaki nikad nisam n video.
Što bi se reklo, ne jede se sve što leti.
I sam izgled je kaubojsko indijanski.
Treba da shvatiš da USA ima 300 mil kauboja i indijanaca, a to je zanemarljiva cifra prema ostatku sveta.
hebala te USA, Klinton. Buš, Mekdonalds i indijanka Pohakontas. Zagor i Tenej, Komadant Mark……
Osvesti se malo čoveče.

Yankee

Pise u prici kako – Cadillac CTS-V je bio prva serijska limuzina na svetu koja je prevezla Nurbrugring za manje od 8 minuta.

M M

Jel Kadilak proizvodi Ford??

Yankee

Kakve veze Ford ima sa ovom temom? Prica je o Cadillacu CTS-V.

M M

KOja firma proizvodi Kadilak?
Sad trenutno…
Ford, GM, Stelantes…..
Ne znam ozbiljno.
A ko je proizvodio kad je ovo po tvom Kadilak sje****bo Merca i BMW?

Yankee

Cadillac je uvek bio General Motorsov.
GM – Chevrolet, GMC, Buick, Cadillac, ranije i Pontiac, Saturn, Oldsmobile.
Ford – Ford, Lincoln, ranije i Mercury.
Chrysler – Dodge, Jeep, Ram, Chrysler, ranije i Plymouth.

M M

Nisam znao, za Kadilak. I Osmobil (ja ga tako zovem i to je prvi amer auto koji sam probao kao klinac). Nisam zno ani za Bjuik. Saturn nikad čuo. Ni za Mercury (osim ako nisu brodski motori).
I za ovaj Plimunt, nisam znao….
Sve nabrojano, za mene su skalamerije

BB

Krcun je jednom u životu prvi i zadnji put oprobao Oldsmobil… Tita mi 😜

Renault Terminator🇷🇺Z

Čega se ti sve sjetiš…🤣

Matija

Pazi, i meni je ova informacija promakla! Prvo, Kadilak je takoreci nepoznat u EU, drugo, nemacki mediji nerado izvestavaju o uspesima drugih! Poslednjih desetak godina Kadilak uvozi u Nemacku samo jedan privatni trgovac! Bio bi red da Kadilak otvori svoje predstavnistvo u Nemackoj i EU! Najbolje bi bilo da to bude predstavnistvo GMa sa svim mogucim markama zajedno.

Yankee

Cadillacov pokusaj u Evropi je bio smesan jer su pokusali sa modelom BLS. A to je bio prepakovana Opel Vectra, ista platforma, samo nabacili ovaj americki dizajn. Imao je par benzinaca i par Fiatovih dizela. Jako malo ih je prodato, par hiljada godisnje max tamo pocetkom 2000-ih godina.

comment image

Renault Terminator🇷🇺Z

Nisi odavno opleo😁…zaboravio si Burgerking i KFC🤣…

Yankee

Barem ti znas da ja uopste ne jedem crveno meso vec neko vreme 😉
Secas se kad si me zvao na pecenu jagnjetinu u Dalmaciji?

Renault Terminator🇷🇺Z

Ma počeo bi ti opet jesti meso kada bi mene upoznao,napravio bi ja od tebe opet čoeka,što bi rekli naši tamo😁. Evo neka ti kaže BB..da me nije na vrijeme omađio domaćim sokom ( 2l sam popio,popišao sam sve i jedan kamen oko Banja Luke😂) morali bi bome sijesti ili u novu Moku ili Bembaru i na prasetinu,ne vrijedi.Al me prevario BB na foru odmah u dvorištu😂 ..No dobro,biće druga runda Bože zdravlja,neće me moći dva puta na istu foru preveslati😁. Eto,sad te zovem u Banja Luku da dođeš kada budeš opet krenuo u obilazak ognjišta to ti je taman… Pročitaj više »

Yankee

Nema sanse druze. Sad sam pre par meseci bio u Dalmaciji kad sam imao onu nocnu moru sa Renaultom hehe, pecene jagnjetine, prasetine, vina, ma na sve strane. Nisam takao, jeo sam samo piletinu i ribu od mesa. A i ribu slabo jer nemam zivaca za ribu. Dugo godina sam ziveo u pokretu non-stop pa sam navikao da jedem na brzinu i tako ostalo u navici. Eto me opet na leto, ali nisam siguran da cu dolaziti u Srbiju, nemam sta da radim tamo osim da obidjem Zvezdana hehe (zamisli, zadnji moj dan u Beogradu – dozvolio mi da vozim… Pročitaj više »

Renault Terminator🇷🇺Z

Ma nisi bio sa pravim ljudima😁. Kada sjedneš samnom i BB,ima bre vola pečenog da pojedeš🙃.Naučićemo te ja i BB kako sa prasetom,ništa se ti ne sikiraj😉. Eto taman,iz Dalmacije si za čas u Banja Luci.Će da te i oženimo u Banja Luci,žena ko salate a nema ljepših žena od Banjalučanki.Ja nešto kenjam a meni prvom žena nije iz Banja Luke,jebga,nije se dalo🙃… Zvezdan..kad je beg bio cicija.Meni je davno ovde napisao za Alpinu,al ja nikako da mu se javim kada dojaham u Beograd.Uvijek leti neđe i jbg,prođe vrijeme,vraćaj se nazad.. A X7 da mi plati da probam ne bi… Pročitaj više »

Yankee

Pre kada sam dolazio na Balkan se znalo da jos kad krenem sa aerodroma moram da stanem i kupim punjenu pljeskavicu sa svim prilozima. A sad ne samo sto je nisam kupio cim sa sletio, vec je nisam kupio uopste. Nema sanse da bi opet jeo crveno meso, cilj mi je da prestanem da uopste jedem meso. Nudio meni Zvezdan i kabrioleta. Rekoh daj da probam X7 da vidim kako ide auto od 120k evra. I ide stvarno ko san, na 120 km/h uopste nemas osecaj da se je vozilo u pokretu, svaka cast. A Alpina ide kao tipicni americki… Pročitaj više »

Laki

Nakon 15 min. sa „Steptronic“ nećeš imati volje za šaltanjem više.

Renault Terminator🇷🇺Z

Možda je to savršen sklop..ali mu džabe kada ja volim da ga sam šaltam kako ja hoću i kad hoću.
Nikada se neću odreći manuelnog mjenjača u automobilu.Mada već znam da mi je sledeći auto osuđen na automatik ali zato ću kupiti još jedan automobil isključivo zbog manuelnog mjenjača da se mogu voziti kako ja hoću i želim.

Laki

Poštujem tvoje mišljenje junače.

Matija

Gde ja vidim manu kod automatskog menjaca: on moze da se prilagodi trenutnoj situaciji, manje-vise, brze ili sporije, sto mi cesto ide na nerve. Ali automatik ne moze da planira sledeci korak i zato kasni kada dodje red na njega!

Renault Terminator🇷🇺Z

Ja daleko imam više iskustva na teretnom programu nego na putničkom (automobilima) kafa je automatski mjenjač u pitanju. I potpuno se slažem sa tobom. U Canadi sam na kamionima koristio Alisonov mjenjač i to je ubjedljivo najgori automatski mjenjač sa kojim sam se susreo. Na autobusima npr isto nisam nešto oduševljen 6-im ZF-im mjenjačem.Koristio sam ga na gradskom zglobnom niskopodnom autobusu Solarisu Urbino i sada na međugradskom visokopodnom Ivecu Crossway. Motor i mjenjač su katastrofalno upareni,autobus je mrtav,mjenjač je stalno u nekoj brzini u kojoj u tom trenutku nikako ne bi trebao biti,obično višoj i u veoma malim obrtajima odaklen… Pročitaj više »

Renault Terminator🇷🇺Z

Koliko su ti Ikarbusi sa tim Voith mjenjačima išli dobro svjedoči i ovaj događaj koji se odigrao na Pančevačkom mostu,kada je kolega sa Ikarbusovim zglobom krenuo sa okrernice na Bogosloviji za Padinsku Skelu i naravno zaletio ga je poprilično preko dozvoljenih 50km/h za gradski autobus..i sada prikolica autobusa tamo preko onih češljeva/spojeva na mostu ili kako ih ljudi zovu „ubica trapova“ bacaka se malo više lijevo-desno nego što bi trebalo..a neka žena sjedila nazad u prikolica i uplašila se i ode kod kolege i kaže ona njemu : „Majstore,jesi li ti normalan,kako to voziš,jel ti vidiš kako ti landara prikolica,hoćeš… Pročitaj više »

BB

Spremna nova tura soka od grožđa 😀

Renault Terminator🇷🇺Z

Otiće mi vodena pumpa totalno🤣…

Aco

Neoprostivo je da se vulgarnosti,pa makar i sa“ ****“ koriste u novinarstvu,a pogotovu u naslovu.Koja je to škola novinarstva? Meni je degutantno da čitam takav tekst.

Matija

Psovke i razne narodne reci su sastavni deo naseg zivota. Zasto to ne bi bile i ovde?!

Yankee

Niko od nas ovde nije novinar. Mi smo samo zaljubljenici u aute i pisemo o onome sta volimo.