1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Gastarbajterski san – Mercedes W123 300TD
AR pijaca klasika: Gastarbajterski san – Mercedes W123 300TD

AR pijaca klasika: Gastarbajterski san – Mercedes W123 300TD

5.38K
5
Podelite sa prijateljima:

Iz nekog razloga cenjeni sajt za preprodaju polovnjaka i klasika „Bring a Trailer“ je ovih dana preplavljen zanimljivim Mercedesovim primercima na američkom tlu. Obično se trudim da ubacim malo razonode gde se smenjuju ne samo različiti automobilski brendovi, već i iz drugačijih država porekla, dok sam proteklih nekoliko dana predstavio neke zanimljive modele firme iz Štutgarta. Pa, hajde neka bude „3 od 3“ i da kompletiram i današnje izdanje sa automobilom koji svi sigurno poznaju.

Reč je o nama svima dobro poznatom modelu pod kodnom oznakom W123 koji se prodavao od 1975. do 1986. godine i koji je u tom periodu pronašao 2,7 miliona kupaca. Nudio se kao limuzina, kupe i karavan i teško da možemo reći nešto novo, nešto što već dosta puta nismo ispričali.

Većina kupaca se odlučila za model sa značkom 240D, što znači da automobil pokreće 2,4-litarski dizel sa 64 ili 71 konjskom snagom (zavisno od godine izrade). Današnja priča je o karavanu sa američkog tla, tamo gde W123 nikada nije stekao onaj kultni status koji je imao u Evropi i Africi, ali nije retkost ni da ga još uvek vidimo na putevima u originalnom stanju.

Čak i ovde u saveznoj državi Viskonsin, gde korozija veoma brzo „pojede“ automobil zbog jakih zima, W123 je čest na putevima, a gotovo uvek se ispod haube može pronaći čuveni dizel OM 617D 30A. Mercedes je počeo nuditi ovaj legendarni motor koji sagoreva naftu sa pet cilindara „preko bare“ još 1976. godine, a pet godina kasnije je dodata i opcija sa turbo punjačem.

To je podiglo snagu 3,0-litarskog agregata na 125 „konja“ i maksimalnih 245 Nm obrtnog momenta. Ovaj automobil, inače težak 1,5 tonu, je mogao da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za četrnaest sekundi i dostugne maksimalnu brzinu od 170 km/h.

Njegova lepota je bila u potrošnji i bio je jedini luksuzni četvorotočkaš na američkom tlu sa kombinovanom potrošnjom nižom od deset litara na sto pređenih kilometara. U periodu od 1981. do 1985. godine ovaj turbodizel je privukao 75.261 kupca „preko bare“, a većina njih se odlučila za karavan.


Današnji primerak je iz 1983. godine i trenutno se nalazi u gradu Burlingejm unutar savezne države Kalifornije. Vlasnik napominje da je relativno dobro opremljen, i da se sa liste opreme ističu detalji kao što su 14-inčne felne „Bundt“, šiber, nosači na krovu, prozori na dugme, automatska klima, radio aparat „Becker Grand Prix“ i još mnogo toga.

Spomenućemo i da je menjač četvorostepeni automatski. Originalno je prodat u izložbeno-prodajnom salonu Smythe European u gradu San Hoze (takođe u Kaliforniji), i nikada nije napustio ovu saveznu državu, što znači da je ceo život proveo u veoma suvoj klimi. Napominje se da je mehanika nedavno detaljno osvežena kao i da su popravljeni sitni problemi po pitanju ogibljenja.

Jedina neduomica vlada oko toga koliko je kilometara očitano trenutno na satu. Brojka kaže 111 hiljada milja (177.600 kilometara), ali sat jedno vreme nije funkcionisao, tako da je zvanična cifra nešto veća. I pored toga sumnjamo da neko to može reći, samo gledajući ove fotografije.

Tokom poslednjih sati aukcije najviša ponuda iznosi 42.250 američkih dolara. Za razliku od nekoliko prethodnih Mercedesa o kojima smo pisali u sekciji pijaca, gde smo zaključili da nisu dovoljno skupi za ono šta pružaju, ovaj put smatramo da je brojka pomalo previše optimistična.

Posebno zato što je Mercedes stekao ime za sebe na američkom tržištu tek početkom ovog veka i jedini njegovi modeli koji baš drže na vrednosti su oni klasični sa V8 motorima. Ali svaka roba ima kupca pa tako i ova…

Zoran Tomasović

(5383)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Jao, kada sam bio klinac, ova mečka mi zaista bla veliki san i uvek bih balavio kada bih je video negde na moru sa nemačkim registracijama …
Mislim da bih tada „prodao i oca i majku“ za ovako nešto 😊
Ali, koliko mene sećanje služi, ova „evropska“ verzija koju sam ja uživo imao nije imala u zadnjem braniku dva rikverc svetla (kao ore na slikama, „amerikanjska“), već je jedno bilo belo – rikverc svetlo desno, a drugo je bilo crveno, svetlo za maglu levo.

BB

Sjećam se jednom kada je poslovni partner pogriješio ulicu gdje se parkirao pa je poslao mene da mu dovezem njegov 300D (bez turba). Ja sam tada vozio Ladu sa 1300 kubika i 65 konja i posmatrao sa divljenjem „reponju“ još ovaj 300D je bio vrhunac, pa još upozorenje od strane vlasnika: „pazi, ide to…“. Joj kako sam se razočarao, pa gas do poda a on kao da je svezan za stub, ona moja Lada je bila raketa za ovo, do kraja ulice nisam uspio navući 40 na sat. Drugi put, mnogo godina kasnije, se uhvatim 240D, tad sam shvatio kako… Pročitaj više »

moron

Znam da je bilo tako, vozio sam par puta 200D u W 115 i 240 D u W 123, čak i neki prastari dizel u W 110, bile su sporije i manje startne od svega što sam vozio, ali, svejedno, meni su te mečke bile pravi dečački snovi.

BB

I ako to, Mercedes izdradio premium priču na ljenguzim ragama a sada ne je premium ako nema 200-300 konja?

Renault Terminator

Kod nas su ga zvali Jumbaš😁..pravi auto za naše auslander-e🙂.Ja ga ne volim,ali mu ne sporim da je bio veoma pouzdan,kvalitetan,komforan i udoban.