1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagen T-Roc se konsoliduje kao najuspešniji SUV nemačke marke
Volkswagen T-Roc se konsoliduje kao najuspešniji SUV nemačke marke
25

Volkswagen T-Roc se konsoliduje kao najuspešniji SUV nemačke marke

1.21K
25
Podelite sa prijateljima:

Skoro sve marke imaju model koji je kvalifikovan kao zlatna koka. Volkswagen Golf postoji već duže vreme, ali njegova visoka cena u osmoj generaciji ga je sprečila da i dalje bude lider, što je „iskoristio“ Volkswagen T-Roc.

Nemačka firma je zabeležila pravi proizvodni rekord, budući da je najuspešniji model proizvođača, uprkos tome što nije pronađena jasna pozicija u asortimanu, već su Volfsburžani iskoristili prednost da ubiju dve muve jednim udarcem.

Volkswagenova ambicija da svoju ponudu popuni značajnim brojem SUV vozila omogućila je da se T-Roc postavi ispod Golfa i Tiguana, ciljajući na vrh B segmenta i dno C segmenta. Pametno su iskoristili platformu Golfa da ponude pogon na sva četiri točka 4MOTION, ostavljajući prostora za modele T-Cross i Taigo, koji se nude samo sa pogonom na prednje točkove. Zahvaljujući ovoj strategiji, Volksvagen T-Roc bere milion proizvedenih jedinica.

Ovo je odlična cifra pogotovo ako se uzme u obzir da je T-Roc u prodaji nešto više od pet godina i da će uskoro napuniti šest godina, pošto je nedavno prošao fejslifting koji mu je dao moderniji izgled, posebno u prednjem delu. Ali ono što je zaista eksplodiralo su njegove zatvorene dimenzije i sportski dizajn sa izvesnim „kupe“ izgledom pozadi.

Volksvagen T-Roc, koji se proizvodi isključivo u portugalskoj fabrici AutoEuropa u Palmeli, gde su se takođe proizvedili Seat Alhambra i Volkswagen Sharan, kao i Eos i Scirocco, nudi se sa kompletnom paletom benzinskih i dizel motora, svi 1,5-litarski i 2,0-litarski četvorocilindrični motori do 190 KS, i pogon 4MOTION samo u najmoćnijim. Gamu upotpunjuje moćni T-Roc R sa 300 KS.

Nemačka firma takođe nudi ekskluzivni Volksvagen T-Roc Cabrio, SUV kabriolet za najkapricioznije. Međutim, ova posebnija varijanta nije deo milion jedinica proizvedenih od konvencionalnog modela, pošto se ne proizvodi u portugalskoj fabrici. Brend ga proizvodi u nemačkoj fabrici u Osnabriku, lokaciji sa dugogodišnjim iskustvom u proizvodnji kabrioleta i specijalnih modela kao što su Porsche Cayman i Boxter. Danas, montažne linije fabrike zauzimaju T-Roc Cabrio i Arteon Shooting Brake.

AutoRepublika

(1213)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

25 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Prvo, T-Roc nije SUV – za ovu titulu ima suvise mali klirens, oko 150 mm umesto trazenih 210 mm. T-Roc je zvanicno limuzina, tacnije Golf u drugom pakovanju. Ono sto zbunjuje novinare i dobar deo publike a zbog cega ga zovu SUV i ako to nije, jeste njegov dizajn – malo kockast, sa naglasenim blatobranima i povecana visina vozila: Golf 7 1452 mm, T-Roc 1573 mm. Bas ova povecana visina je glavni kvalitet T-Roca – ulaz/izlaz je veoma komforan, utisak prostora u kabini je izvanredan, preglednost takodje, prtljaznik T-Roca je oko 50 litara veci od Golfovog. Pogon je standardno na… Pročitaj više »

moron

Ako ne grešim, T-ROC ima kliznu klupu drugog reda, a što službi PR-a može da otvara prostor za manipulacije deklarisanom zapreminom gepeka ?

Matija

Nema manipulacija – zapremina prtljaznika se daje u zadnjem i prednjem polozaju zadnjih sedista i pri oborenom naslonu, do visine prozora.

moron

Kada novinari (svesno) „reklamiraju“, oni u 99% slučajeva navedu samo zapreminu gepeka za slučaj kada je zadnja klupa maksimalno otklizana unapred.
Obrati pažnju na to u testovima, pa ćeš da vidiš.
Malo ko se „zajebe“ pa da navede obe zapremine.
Čak na zvaničnim sajtovima uvoznika nije retka situacija da nadješ napisanu samo onu veću veličunu. Pri kojoj pozadi niko ne može da sedi.

Matija

Verujem ti, samo, ja citam nemacke testove.

Matori

Uh!

Neko is mase

T-Roc je kategorisan kao ‘subcompact crossover’. Ne moze biti limuzina, ni po kom osnovu.

moron

Koliko se ja sećam, Tiguan je taj koji je poslednjih godina na svetskoj listi TOP-10 bio bolje pozicioniran od Golfa ?

s mile

Nekako mi se čini da je dosadašnje gledanje klirensa, kako da kažem…. prevaziđeno…

Potrebno je dati visinu sedišta u odnosu na podlogu / asfalt. Jer mnogi danas jure povišenu poziciju sedenja, a kliren ostaje relativno mali. Prava informacija za kupce bi bila udaljenost od sedišta od podloge/ puta.

BB

U pravu si, zato se bolje osjećam u Berlingu nego u Mokki 😉

Matija

Tacno, visina sedista od tla je merodavna za komfor, bez obzira na klirens. Proizvodjaci ne daju ovu meru, koja je zapravo varijabilna jer se visina sedista podesava. Casopis „Auto, Motor und Sport“ u svojim testovima daje ovu meru. Za odredjivanje merodavne pozicije sedista koriste specijalnu lutku u prirodnoj velicini coveka. Koja je to velicina nije mi poznato. Rezultati ovog merenja mogu medjusobno da se porede jer se uvek koristi jedna ista lutka. Kolika je absolutna vrednost visine sedista to je stvar konvencije, tj. dogovora.

s mile

Kako visina sedišta utiče na komfor ?

Matija

Jednostavno – pokusaj da sednes na deciju nosu i bice ti jasno! 🙂 To je priblizno visina sedista u sportskom automobilu. A zatim sedi za trpezarijski sto – to je priblizno visina sedista u SUVu. Ako ti sad nije jasno….. 🙂

s mile

To znači da su svi iole sportski automobili neudobni u odnosu na bilo koji SUV…

ne osporavam da je niža pozicija lošija od povišene, ali udobnost je i do sedišta.

Sedište Dacije Duster vs Sedište Porsche 718 Cayman… koje je udobnije…

Matija

Ma naravno, nije sve u visini! Ima tu vise faktora. U porodici imamo Citroen C5 2015 godiste, nije mali auto ali dok udjem i izadjem iz njega opsujem nekoliko puta! Zasto – to trazi malo vise price.

moron

Za položaj sedenja ti nije bitna visina sedišta u odnosu na tlo, već visina u odnosu na pod vozila.

Može tebi sedište biti i relativno visoko u odnosu na tlo, a da je sedište zalepljeno za pod vozila.

BB

Ali je bitno zbog ulaska i izlaska u i iz vozila… 😜

moron

Slažem se da to ( visina u odnosu na tlo ) ima uticaja na ulazak i izlazak. Ali, za to kako ću ja da se osećam tokom vožnje, dosta uticaja ima položaj sedišta ( pa i visina) u odnosu na pod vozila. CRV i 500L su jako slične visine ( 166-168 cm ). Klirens ( „pod osovinama“ ) jeste dosta veći kod CRV-a ( „pod stomakom“ i nije tolika razlika ), ali, u odnosu na pod vozila, sedišta kod 500L su postavljena na većoj visini. U 500L se sedi kao na klupi u parku. Što meni prija u vožnji. Doduše,… Pročitaj više »

s mile

Ja nisam spominjao visinu sedišta u odnosu na pod vozila, i taj deo razumem.

Matija

To je bio slucaj u mercedesovoj A klasi! Sedis visoko ali „sportski“! 🙂

J4ZZ3R

Pre neku godinu uzeh T-roc na test vožnju i ok, klasični Folksvagen, s tim što je Golf 7 kvalitetom izrade enterijera u odnosu na njega dve klase iznad. T roc mi je na nivou i20 u enterijeru, mada nisam imao prilike sedeti u FL modelu. Što se tiče koncepta B-suv vozila (mada je T-roc kao SUV i kao C (širina je na niovu Golfa, a ne pola) reč je zaista o odličnom i polivalentnom konceptu koji je dovoljno kompaktan za grad i gužve, a opet dovoljno prostran i za neka porodična putovanja Od prodaje Civica koristimo Pežo 2008 (koji je… Pročitaj više »

Shone

Imao sam sličnu dilemu pre mesec, dva… CX5, probaj auto ali isključivo sa tri kurpulentnija prijatelja u vozilu što će ti simulirati opterećeno vozilo spakovano za porodično putovanje. Tada ćeš videti-osetiti sve NEblagodeti 2.0 165ks atmo benzinca. Još ako imaš vremena ( a trebaće ti 🙂 ) pa ga poteraš uz Begaljičko brdo. CX30, ista stvar kao CX5. probao sam Kiu XCeed 1.0 TGDI 120 ks i CX30 Skyactive X sa 186 ks, Kia ide bolje…A priča da se mazdini motori voze drugačije…na višim obrtajima zaista mi nema smisla jer ne želim da vrti auto na 5-6k RPM na Ibarskoj… Pročitaj više »

J4ZZ3R

CX5 mi je uvek bio u TOP3 modela za kupovinu i nikada ga nisam kupio zbog motorizacije tj zato što je taj 2.0 165ks ipak na ivici za onoliki automobil, a radije bih vozio bicikl nego platio registraciju 800 eur ovoj drzavi međ navodnicima. Ipak u Aprilu stiže cx5 sa hibridnom 48v instalacijom i moći će da se uzme 2.5 motor bez penala u registraciji. Meni HRV ima prelep spoljni dizajn, ali ga jednostavno nema u ponudi. CX30 mi ima prelep unutrašnji dizajn, a spolja mi je jedina Mazda koja je so so u pogledu dizajna, najviše zbog onih ružnih… Pročitaj više »

Shone

KIA Sportage ili Škoda Karoq / Kodiaq…
Gledao navedene modele i još nekoliko iz segmenta…uzeo Nissan Qashqai Tekna 1.3 160ks CVT

J4ZZ3R

Draži mi je NISSAN od Kia & Skoda automobila. Čestitam na kupovini, nek te sluzi u zdravlju i sreci