1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Tesla pobedila sva očekivanja u prvom tromesečju
Tesla pobedila sva očekivanja u prvom tromesečju

Tesla pobedila sva očekivanja u prvom tromesečju

266
1
Podelite sa prijateljima:

Američki proizvođač automobila Tesla je u kvartalu za nama ponovo zabeležio rekordne rezultate. Uprkos tome, šef kompanije Ilon Mask je upozorio na postojanje značajnih otežavajućih okolnosti u trenutnom poslovanju.

Tvrdnja sadržana u prvoj rečenici podrazumeva obelodanjenu činjenicu da je Tesla zabeležila nov rekord u pogledu profita i visine prihoda u uvodnom tromesečju 2022. godine. U tom intervalu je obim prodaje uvećan za 81% spram lanjskih rezultata i bio j na nivou od 18,8 milijardi dolara. U kvartalnim finansijskim izveštajima je iskazana dobit od 3,3 milijarde dolara, što je za 658% više u odnosu na uporedni period. U javnost je, pre par sati, s ovim podatkom izašao sam Ilon Mask, nakon zatvaranja američke berze u sredu.

Ovako dobre rezultate nije očekivao niko od analitičara s Vol Strita. Vrednost akcija kompanije je momentalno porasla za oko četiri procenta. Iako je opšte poznato da se kompletna automobilska industrija suočava s poteškoćama u vezi nedostatka elektronskih komponenti, Tesla je na primer, tržištu isporučila 310.048 električnih vozila tokom prvog kvartala, što je za 68% više nego ono što je indeksirano tokom prvog tromesečja 2021. godine.

Kompanija je tokom prošlog marta otvorila svoju prvu evropsku fabriku koja je izgrađena u Grinhajdu, kraj nemačke prestonice Berlina, ali ovde proizvodnja tek treba da se zahukta.

Nezavisno od jakih cifara iskazanih u tekućim izveštajima, Tesla upozorava da može doći do neprijatnih epiloga u godišnjim bilansima jer nije izgledno da kriza u nabavci mikročipova prođe do kraja 2022. Dodatno, Tesla je videla i probleme u Šangaju, gde posluje još jedna fabrika firme, uzrokovane novim talasom širenja infekcije zvane Covid-19. Iako je poslovanje tamo ponovo oživelo, ipak se poziva na oprez u daljim aktivnostima i prognozama.

Za Teslu se još jednom pokazalo da je odlična stvar to što je dozvoljeno da trguje takozvanim ekološkim bonusima, što je zahvat koji podrazumeva da američka firma može da udruži svoj ekološki perfektan skor s drugim konstrukorima koji nisu tako „osvešćeni“ i da im za novac prenese deo svoje „čistote“, naplaćujući kompenzaciju za potez, uz istovremeno lišavanje druge strane obaveze obračuna i plaćanja ogromnih kazni za neispunjenje zelenih ciljeva koje je postavila birokratija.

Kako bilo, Tesla je po ovom osnovu u prva tri meseca tekuće godine uspela da po ovom osnovu fakturiše sumu od 679 miliona američkih dolara. Neki možda nađu zanimljivom i informaciju koja otkriva da u portfelju imovine kompanije Tesla postoji i stavka vredna 1,26 milijardi dolara, a koja se tiče posedovanja bitkoina. Kompanija je u te namene 2021. godine uložila sumu od 1,5 milijardi dolara, ali je deo prodala nedugo nakon početne investicije.

AutoRepublika

(266)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

A sa kime je Tesla sve trenutno u „karbonskom savezu“ ? Ko su sve „uplatioci“ na ime u tekstu pomenutih 679 miliona američkih dolara iz prvog tromesečja ?