1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Retrospektivna analiza: Renault-Nissan-Mitsubishi se pregrupišu
Retrospektivna analiza: Renault-Nissan-Mitsubishi se pregrupišu

Retrospektivna analiza: Renault-Nissan-Mitsubishi se pregrupišu

542
4
Podelite sa prijateljima:

Bliži se kraj doba neizvesnosti koje su uvuklo u alijansu sačinjenu od firmi Renault-Nissan-Mitsubishi, a koja je započela nakon što je u jesen 2018. godine uhapšen Karlos Gon. Osobe koje su bliske vrhu uprava alijanse govore da su se sve strane dogovorile o poštenijoj podeli uloga u savezu i da će uskoro biti objavljeno da je dogovor o preoblikovanju grupacije postignut.

Sam savez Renault-Nissan je kreiran tokom 1999. godine kao odgovor na finansijsku krizu u koju je zapao partner iz Japana, a koja je u tom trenutku donela i neravnopravnu podelu moći unutar kapitala dva proizvođača. Renault je najpre pazario 36,8% kapitala ošamućenog Nissana, a potom je napravljen dogovor o uzajamnoj razmeni udela. Sada Renault drži 43,4% Nissana, dok Nissan s druge strane, poseduje samo 15% učešća u kapitalu Renaulta.

Glavni arhitekta azijsko evropske grupacije je do novembra 2018. godine bio je legendarni i posramljeni Karlos Gon. Podižući Nissan s kolena, čovek je uspeo da stekne nadimak „ubice rashoda“, a disproporcija međusobnog učešća u kapitalu nije smetala baš nikom. Onda je tokom 2016. godine pod prilično čudnim okolnostima, alijansi priključena i kompanija Mitsubishi Motors.

Ponajpre je ovu firmu „usisao“ do tada već u velikoj meri oporavljeni Nissan, što je isplanirano da bi se amortizovali efekti prevare „prepoštenih i bezgrešnih Japanaca“ s potrošnjom goriva iz palete Mitsubishija. U principu, to je bila još jedna „magija“ obezčašćenog Gona, a čiji su i planovi podrazumevali spajanje Renaulta i Nissana u jednu veliku kompaniju, ali ovo je ono što kategorički nije pasovalo upravi Nissana.

Nakon svih tih „magija“, Gon je dolijao u novmebru 2018. godine kada je uhapšen u Japanu pod brojnim optužbama za korupciju, prevare i proneveru. Krajem naredne godine, on je pobegao u Liban gde živi i danas. Alijansa je tako doživela težak udarac u periodu koji je usledio, ali nije bilo lakog izlaza nakon dvodecenijskog savezništva. Tu je važnu ulogu odigrala i francuska vlada kao jedan od važnih akcionara grupe Renault.

Kako bilo, alijansa je nastavila da gura po inerciji nakon epizode s Gonom, dok su važne odluke donošene u odsustvu strateškog planiranja. Partneri su umorili jedan drugog, pa je Renault pokušao da utekne i sjedini se s korporacijom Fiat Chrysler Automobiles (FCA), ali do toga nije došlo usled intervencije Ministarstva finansija francuske vlade. Kao što znamo, kasnije su se sjedinili FCA i grupa PSA na koji način je kreirana moderna korporacija Stellantis, a Renaultu i Nissanu je ostalo da srede među sobom.

Nissan insistira na „poštenijoj“ raspodeli učešća u kapitalu i uloga u alijansi. Pregovori su dodatno opterećeni sporošću francuske administracije, ali pre par je došlo do popuštanja sa strane političkih influensera, pa su stvari krenule u pravcu razrešenja.

O tome je krenula da piše i zapadna štampa, pa je tako Automotive News Europe preneo, citirajući takozvane insajdere i ostale dobro obaveštene medije, da su šefovi entiteta Renault, Nissan i Mitsubishi konačno uklonili fundamentalne razlike i da će napokon objaviti na koji način će biti resetovani odnosi unutar družine, što je najavljeno za februar.

Izvori prenose kako je u principu dogovoreno da se učešće Renaulta u kapitalu Nissana svede na onih identičnih (Nissanovih u Renaultu) 15%, ali uz neke konkretne mehanizme koji su još uvek držani u tajnosti. Saradnja će se nastaviti povodom pet ključnih projekata, iako je francuska strana ponudila Japancima zajednički trud na dva do tri puta više ideja. Pomenutih pet će uključiti angažman obe strane na indijskom i južnoameričkom tržištu, kao i u oblasti razvoja i proizvodnje komercijalnih vozila.

Nissan će takođe biti jedan od ulagača u diviziju za razvoj električnih vozila koju je u novembru osnovala grupa Renault i to pod imenom Ampere. To je bio deo dugoročnog plana. Jedan od oslonaca ovog plana je i zajednički poduhvat Renaulta i kineskog holdinga po imenu Geely. Nije potpuno jasno hoće li u ovoj priči biti mesta za Nissan, ali je očit strah Japanaca od mogućnosti da dođe do neke industrijske špijunaže, na njihovu štetu a u korist Kineza. Pošto deluje da je strah otklonjen, nestale su i prepreke za takozvani reset alijanse.

U principu, ostajemo načuljenih ušiju u iščekivanju zvaničnih obrazloženja…

AutoRepublika

(542)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Od kada nema Ghona u priči cijela alijansa je u kanalu.Niti imaju aute kao što su imali u njegovo vrijeme,niti imaju prodaju kao u njegovo vrijeme kada su bili redovno u top tri najprodavanih proizvođača a samim tim nema ni toliko love kao što je bilo u Ghonovo vrijeme.
Ono što je pozitivno,možda čak i unapređeno je kvalitet automobila tu jedino se nisu unazadili.Ovo sve ostalo je katastrofa.Volio bi da se vrate na stare staze,da prave normalne automobile a ne ovo što sad imamo.

BB

Pa zato su ga i skinuli… Nema više Ghona ostala samo g…na…

Renault Terminator

Eee to😁…

kikiriki

Nindze iz Japana ce na kraju unistiti Francuze koji su ih oziveli
Logicno za Japance
Takva im je filozofija