1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Novi testovi bezbednosti Euro NCAP-a daju prioritet bekstvu pod vodom i zaključanoj deci
Novi testovi bezbednosti Euro NCAP-a daju prioritet bekstvu pod vodom i zaključanoj deci
10

Novi testovi bezbednosti Euro NCAP-a daju prioritet bekstvu pod vodom i zaključanoj deci

394
10
Podelite sa prijateljima:

Euro NCAP dodao je nove zahteve svom režimu testiranja za 2023. koji uključuju zahtev da električni prozori i vrata rade pod vodom.

Možda s obzirom na porast incidenata bujičnih poplava izazvanih globalnim zagrevanjem, ali verovatnije kao odgovor na sve veći broj vozila koja ulaze u proizvodnju sa kvakama vrata na električni pogon, testno telo će sada insistirati da svaki tako opremljen automobil mora da obezbedi prozori i vrata ostaju u funkciji kada su potopljeni – barem na vremenski period koji se smatra dovoljno dugim da bilo koji putnik pobegne.

Deca ostavljena u zaključanim automobilima bilo gde su još jedna oblast u kojoj interveniše Euro NCAP, sa novim zahtevom da automobili sa pet zvezdica moraju da imaju sisteme za detekciju dece koji će nadgledati unutrašnjost automobila u pogledu prisustva putnika i moći će da obaveste vozača , ili hitne službe, ako roditelji slučajno zaborave da puste svoju decu iz automobila.

Euro NCAP-ov program testiranja evoluirao je daleko od svog pokretanja 1997. godine, kada je organizacija pokrenula svoj prvi sistem ocenjivanja zvezdicama koji je procenjivao zaštitu odraslih putnika pri frontalnim i bočnim udarima, kao i bezbednost pešaka pogođenih pri frontalnim udarima. Tada je automobilska industrija tvrdila da nijedan automobil ne može da ispuni strogi standard „četiri zvezdice“, ali je Volvo S40 to učinio kasnije iste godine.

„Euro NCAP nastavlja da bude katalizator za kontinuirana poboljšanja bezbednosti putničkih vozila kroz svoj program ocenjivanja. Kako se mobilnost razvija kroz razvoj tehnologije i društva, tako se menjaju i zahtevi Euro NCAP-a za rejting“, navodi organizacija.

„Uticaj programa ocenjivanja Euro NCAP i „Vision Zero“ – nastojeći da eliminiše smrtne slučajeve i ozbiljne povrede u saobraćajnim nesrećama – pomažu da današnji automobili budu bezbedniji nego ikad.”

Kao i dva gorepomenuta testiranja nadogradnje, najnoviji režim iz 2023. uključuje procenu koliko dobro sistemi autonomnog kočenja u slučaju nužde (AEB) otkrivaju i reaguju na motocikle na njihovom putu ili prilikom skretanja, što je nivo sofisticiranosti koji mnogi proizvođači još uvek nisu postigli.

Takođe na programu testiranja za 2023. je sposobnost vozila da otkrije i spreči udare u direktnom kontaktu sa velikom brzinom, ili sudare koji uključuju puteve koji se ukrštaju na T-raskrsnicama – oba zahtevaju senzore sa širokim vidnim poljem i većim dometom od onih koji su tipično ugrađeni danas. Testiranje izbegavanja sudara je prošireno tako da uključuje AEB pri kretanju unazad kako bi otkrio malo dete iza automobila, a Euro NCAP kaže da će takođe štititi bicikliste procenom sistema vozila koji upozoravaju vozača ili odlažu naglo otvaranje vrata u slučaju bicikliste koji se približava.

Euro NCAP kaže da je već dodelio pet zvezdica za par vozila pod novim režimom testiranja – porodični automobil i terenski automobil kineske proizvodnje NIO ET5 i EL7.

„NIO je jedan od prvih proizvođača na tržištu koji je postavio senzor ultra dugog dometa LIDAR na krov oba automobila“, navode iz Euro NCAP-a. „Prepoznatljivi senzor je postavljen na krovu iznad vetrobranskog stakla u delu koji NIO naziva položaj osmatračnice, što omogućava senzoru da radi na velikom dometu, pomažući performansama pri velikoj brzini tako što nudi bolji pogled na put ispred“.

AutoRepublika

(394)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Spasavanje iz potopljenog automobila – elektronika ce u vodi da zakaze, vozilo moze da lezi na dnu tako da je nemoguce otvoriti vrata. Najefikasnije resenje bi bio – cekic! Kao u svim autobusima, trebalo bi doneti propis da se na oblozi svih vrata ili pored svih prozora montiraju specijalni spicasti cekici koji mogu da razbiju staklo. Kada god krenem na duzi put u dzep naslona prednjih sedista stavljam jedan poveci cekic! Svim saputnicima saopstavam gde se nalazi.

Ostavljanje dece u zakljucanim kolima mora da bude absolutno zabranjeno!

Dragan

Na dnu, kad voda već ispuni kabinu, moguće je lagano otvoriti vrata jer se pritisci izjednače.

Matori

Kada dođe do te situacije, verovatno nema ko da otvori vrata.

Dragan

Kog ne savlada panika u tim trenucima imaće šanse da preživi.
Uopšte ne treba zapinjati sa otvaranjem vrata dok voda u kabini ne dođe blizu glave, tek onda krenuti sa otvaranjem i brzo plivati ka površini.

GopTear

Jeste samo u vecini slucajeva sletanje u reku se obicno desava u nocnim satima zbog slabe vidljivosti i lose procene. Da ne pricamo o samom udarcu koji deformise sasiju dovoljno da se vrata zaglave kod nekih automobila i to pod uslovom da nisi probio bankinu i prevrnuo se na krov.
Ovo tvoje ima smisla samo ako se uvezes u reku. Jos nisam cuo da je neko sleteo a vozio ispod 100ke, dvojica su sletela u Moravu pre par godina sa Audijem pri takvoj brzini da su tragovi kocenja bili vidljivi i posle 20 dana.

Dragan

U slučaju deformacije ne bi pomogli ni ovi sistemi što propagira EuroNCAP. To i vatrogasi jedva otvore sa sečenjem.
Jedino da bude sreća u nesreći da se pri sudaru polomi neki od prozora pa da ne mora ni da se otvara ni razbija. Ali onda se kabina brže napuni vodom i ako je voda hladna može da „preseče“ putnike unutra.
Za neke situacije u životu je bolje biti „dete sreće“, nego biti predostrožan.

MRN

U vezi ove vesti ispod, iz 2000. godine (pre 23 godine), nedavno sam čuo od moj majstora farbara (koji je posle „radio ta kola“), da je konobar, koji je ušao u vodu u sred zime i pokušao da spasi putnike, kasnije dobio upalu pluća i umro. „Novobeograđani Ivan Prodanović (1979), Uroš Tišma (1981) s Bežanijske kose i Zemunci Nemanja Čika (1981) i Enes Halilović (1981) utopili su se u Dunavu u nedelju ujutru oko 3.45 sati, kod splava „Barakuda“, na Ušću u Novom Beogradu, kada je automobil „folksvagen polo“ sleteo u reku. Tragediju je preživeo vozač automobila Rade Vukčević (1981)… Pročitaj više »

Dragan

Znači, sada vozila bez zadnjih vrata ne bi nikako mogla da dobiju dobru ocenu na crash testu.

MRN

Da, baš tako.

BB

A kako se tek ovo slaže sa najavom NCAP… https://www.automobili.ba/znate-li-da-je-u-njemackoj-kaznjivo-ostaviti-otvoreni-prozor-na-parkiranom-automobilu/

Kada bi neko bio unutra (dijete, kuče, mače,…) Sa dva prsta otvorenim prozorom imaju šansu da prežive. Striktnim poštovanjem „zakona “ nemsju šansu… A isto tako vlasnik vozila i putnici imaju veću šansu toplotnog udara…

Izmenjeno 9 meseci pre od strane BB