1. Home
  2. Vesti
  3. Žučni protesti kupaca Tesle koji su pazarili neposredno pre pojeftinjenja
Žučni protesti kupaca Tesle koji su pazarili neposredno pre pojeftinjenja
3

Žučni protesti kupaca Tesle koji su pazarili neposredno pre pojeftinjenja

526
3
Podelite sa prijateljima:

Na stotine novopečenih vlasnika baterijskih automobila marke Tesla se okupilo ispred izložbeno-prodajnih salona kompanije koji su izgrađeni u Narodnoj Republici Kini, zahtevajući da im se odobre rabati i ostale pogodnosti koje su dodeljene drugim kupcima, neposredno nakon što su protestanti pazarili svoje nove ljubimce. Događaji koje opisuje Reuters su se zbili tokom ovog vikenda.

Oko dve stotine razjarenih kupaca Teslinih Modela Y i Modela 3 se okupilo u distributivnom centru u Šangaju kako bi izrazili revolt povodom odluke američkog proizvođača da snizi cene vozila po drugi put u poslednja tri meseca. Odluka o pojeftinjenju je obelodanjena u petak.

Mnogi od njih su izjavili da su verovali da će cene po kojima su se prodavale Tesle krajem godine ostati aktuelne neki duži vremenski period, i da neće biti menjane tako naglo i u velikoj meri, kao što je upravo učinjeno u želji da se podstaken tražnja i ojača obim iskorišćenja kapaciteta fabrike u Šangaju. Donošenje odluke o kupovini vozila marke Tesla je ubrzalo i ukidanje državnih podsticaja za kupovinu, a koji su bili na snazi do isteka prošle godine.

Na osnovu video snimaka koji su postavljeni na društvene mreže se može zaključiti da je gnev kupaca Tesle u Kini ogroman. Vidljive su gužve pred salonima marke Tesla, i to širom Kine, od Čengdua do Šenžena. Nakon iznenadnog sniženja koje je obelodanjeno u petak, elektromobili Tesle su sada u Kini jeftiniji za 13% do 24% u odnosu na cenovnik koji je važio u septembru.

Analitičari takođe tvrde da je potez uprave Tesle motivisan željem da se da impuls prodaji koja je posrnula u decembru, kao i da se pritisne konkurencija da takođe snizi cene, u doba kada tražnja za baterijskim vozilima na najvećem svetskom tržištu slabi.

Dok etablirani proizvođači automobila planski pristupaju cenovnoj politici, i popuste odobaravaju u cilju omogućenja nastavka rada fabrika u doba usahle tražnje, dotle Tesla radi bez distributivne mreže i transparentne politike, što se uspostavilo kao deo identiteta brenda.

„Moguće da je uobičajena poslovna praksa ovo što se desilo, ali to nije ponašanje odgovornog preduzeća,“ kaže jedan od vlasnika Tesle kojii je protestvovao ispred salona u Šangaju, u jednom od predgrađa. Predstavio se prezimenom Čang. On, kao i drugi vlasnici Tesle koji su vozila dobili krajem godine, sada su frustrirani usled poslednjeg u nizu sniženja cena i nedostatka bilo kakvog obrazloženja od strane kompanije.

Čang je rekao da je policija omogućila sastanak između osoblja kompanije Tesla i okupljenih protestanata na kojem su vlasnici nedavno stečenih vozila predali listu svojih zahteva, uključujući izvinjenje od strane prodavca i nekakve kompenzacije na ime nanete štete ili druge pogodnosti. Dodao je da je osoblje Tesle pristalo da odgovori do utorka. Inače, nekoliko desetina policajaca obezbeđuje proteste u Šangaju, a na snimcima koji se dele na mrežama, vidljivo je pojačano prisustvo organa reda.

Protesti ovog tipa nisu retki u Kini koja je tokom prethodnih godina suočena s brojnim pokušajima finansijskih i ostalih prevara, ali je policija povisila stepen pripravnosti nakon ukidanja mera izolacije izazvanih širenjem virusa Covid-19.

Glavni zahtev demonstranata, posebno onih u Čengduu se tiče povraćaja novca, ali odgovorni u Tesli su rekli da od toga neće biti ništa. Pride je portparol Tesle odbio da komentariše proteste.

Inače, Kina drži oko trećine prodaje američke firme u svetu, što je podatak iz 2021. godine. U fabrici u Šangaju radi oko 20 hiljada duša i to je najproduktivnija i najprofitabilnija fabrika Tesle u svetu. Analitičari s optimizmom procenjuju potencijal poteze Tesle, s ciljem da se uveća prodaja koja je u stagnaciji, a uskoro se očekuje i lansiranje novog modela, pikap kamioneta po imenu Cybertruck.

„Nigde drugde u svetu se Tesla ne suočava s ovako brutalnom konkurencijom kao ovde u Kini,“ kazao je Bil Ruso, rukovodilac konsultantske kuće Automobility Ltd iz Šangaja. „Tesla se nalazi na mnogo većem tržištu električnih automobila, gde se takmiče i mnoge firme koje mogu ponuditi i niže cene, što je bio slučaj sve do sada.“

Ovo nije prva neprijatnost za Teslu u Kini, imajući u vidu da je tokom 2021. godine, kompanija već bila izložena nemilosti javnosti nakon što je posetiteljka Salona automobila u Šangaju upriličila skandal na štandu firme, penjući se na izloženo vozilo u znak protesta zbog lošeg kvaliteta kočnog sistema vozila koje je kupila od američkog društva. Priča se završila izvinjenjem Tesle zbog neblagovremenog reagovanja na pritužbu cenjenog kupca.

AutoRepublika

(526)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Pa, da je u medjuvremenu došlo do rasta cena automobila marke „Tesla“, da li bi ti isti kupci i tada pohrilili pred salone, tražeći takodje naknadnu izmenu cene, pa da doplate razliku izmedju cene po kojoj su oni ugovor zaključili i cene po kojoj se naknadno takva istovrsna vozila prodaju ?

BB

Cirkus sa obje strane…
Sreća pa Iznogud nema para, davno bi on dildu uplatio 😜

Fala Qrcu

😜 abam ti tak’u sreću