1. Home
  2. Vesti
  3. BMW će se truditi da ponudi stilski jezik „decenija bez restilizacije“
BMW će se truditi da ponudi stilski jezik „decenija bez restilizacije“
3

BMW će se truditi da ponudi stilski jezik „decenija bez restilizacije“

193
3
Podelite sa prijateljima:

S novinarima specijalizovanog automobilskog medija zvanog The Drive je prihvatio da razgovara glavni stilista nemačkog BMW-a, Domagoj Dukec. Jedna od ključnih poruka njegovog izlaganja se može sintetizovati kroz tvrdnju da će kompanija nastojati da zadrži kvalitet i performanse kao osnovne osobine brenda.

BMW trenutno radi na novoj generacije električnih vozila koja bi trebalo da se pojavi sredinom decenije. Porodica EV će nositi zajedničko prezime Neue Klasse i ponudiće tehnologije koje nisu dostupne na današnjem tržištu. Naajverovatnije je da će i promovisati novi dizajnerski jezik marke. Bavarci su konceptom Vision Dee želeli da nagoveste kuda će ići stil bavarske dike, odnosno u kom će se smeru kretati.

Krajem prošle nedelje je svetskoj javnosti predstavljen pomenuti prototip BMW-a, za šta je iskorišćen Sajam potrošačke elektronike (Consumer Electronics Show, Las Vegas – CES), a retko ko, ako uopšte postoji takav, bi koncept Digital Emotional Experience mogao nazvati privlačnim BMW-om. Sudeći po komentarima publike, kako naše tako i one s ostalih portala, deluje da se ni njim nije dopao.

Ali, priča se ne završava s ovim karikaturalnim prototipom. Poenta je, po mišljenju rukovodilaca bavarske firme, u promociji jednostavnijeg dizajnerskog pristupa koji donosi novi koncept. Ispostavlja se da je to put koji će slediti ovaj proizvođač automobila u budućnosti, posebno onda kada na scenu stupi pomenuta porodica vozila Nove klase (Neue Klasse).

Domagoj Dukec je u pomenutom intervjuu bacio novo svetlo na temu budućeg razvoja dizajna kompanije. On je naveo da želi da stvori čistiji dizajn, onaj koji bi bio više otporan na protok vremena, onaj koji ne bi brzo zastarevao, na koji način bi se eliminisala potreba za restilizacijom po sredini životnog ciklusa vozila. Možda to zvuči pomalo i previše optimistički, ali Dukec želi da produži vek, tržišni život jednog modela na decenijski period, bez nužde zatezanja bora.

“Naši proizvodi su više tu da ponude kvalitet. Takođe, pravu mašinu ne menjaš na svake tri godine,” rekao je Dukec u pero novinara internet magazina. “Stvaramo toliko čist dizajn da će on bez problema potrajati kao svež u narednih deset godina. Neće biti potreban redizajn. Zatezanje bora je veoma površan zahvat.”

Dukec je pride i potvrdio da BMW neće napuštati limuzinski segment uprkos eskalaciji popularnosti modela s povišenim odstojanjem od tla. Paletu će i dalje upotpunjavati performantni modeli, iako će BMW nanovo dobro promisliti šta performanse uopšte predstavljaju u dolazećem periodu. “Uvek ćemo pružati dobre performanse,” reče Dukec, dodajući da će“izvesne stvari uvek ostati poznate i u budućnosti.” Ali, ono što je najvažnije jeste to da će BMW ostati pojam kvaliteta koji bi to trebalo da bude bez nepotrebnog usložnjavanja i prekomerne sujete.

AutoRepublika

(193)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Tradicija

Mogu da shvatim da tehnologija ide napred,i da se sve više forsiraju EV al mi nije jasno zbog čega jednostavno moraju da budu ružni zar nije jeftinije kad već imaš šasiju nekog modela koji je lep učiniti ga da bude EV nego napraviti sve iznova uz to da bude ružno do bola.

Bungi

Njegovi dosadašnji radovi su frankeštajni.Sa ovim čovjekom BMW može samo u propast.Imaš tradiciju, ime i kvalitet i samo treba da to upakuješ u dopadljivo pakovanje a on i to us… re.

Yrraf

I moje je mišljenje da je sve što je Domagoj izbacio do sada u BMW totalno estetsko smeće, ali prodajni rezultati govore da on pogađa ukus potencijalnih kupaca. Izgleda da smo mi „budale“ a ovi koji imaju dovoljno dubok džep da kupe BMW vole odvratne automobile sa potpuno debilnim proporcijama. XM je po mom mišljenju toliko ružan da je štetan za oči, ovaj novi „futuristički“ koncept ne bi izgledao moderno ni na sajmu automobila u Moskvi 1978. Žalosna je činjenica da se retardima to dopada, a danas retardi imaju lovu. Znači Domagoj je ipak genijalac, osim ako se stvarno ne… Pročitaj više »