1. Home
  2. Prezentacije
  3. Lexus za sve one koji žele da siđu sa asfalta
Lexus za sve one koji žele da siđu sa asfalta
3

Lexus za sve one koji žele da siđu sa asfalta

184
3
Podelite sa prijateljima:

Automobilski premijum proizvođači obično nemaju potrebu da prave modele za vožnju izvan asfalta. Da, da, znamo da će Range Rover savladati sve podloge i da je Mercedesova G Klasa nezamenjiva u vojskama raznih država, ali na kraju dana, većina kupaca oba modela su sportisti, holivudske zvezde i muzičari koje vožnja „off-road“ jednostavno ne zanima. Ima naravno izuzetaka, ali su oni uglavnom u manjini.

Lexus ne misli tako i nudi model GX još od 2002. godine. Viđene su samo dve generacije tokom poslednje dve decenije, a japanski proizvođač vozila nam je sada podario i naslednika. Nismo baš sigurni zašto je Lexus toliko optimističan pošto je prošlogodišnja prodaja ovog terenca iznosila tek 28.519 vozila na američkom tržištu (gde većina primeraka i završava), ali dok ima mušterija, Toyotina premijum divizija će nastaviti da nudi GX. Jedan od razloga verovatno leži u podatku da je relativno jeftin za proizvodnju pošto deli platformu i većinu mehanike sa Toyotinim modelima 4Runner i Land Cruiser Prado.

Primerak za 2024. godinu je zapravo osveženi prethodnik koji je debitovao još 2010. godine. Namenjen je isključivo tržištima gde se spomenuti Land Cruiser Prado ne prodaje, kao što su Sjedinjene Američke Države i Kina, ali na nekim lokacijama, kao što je Bliski Istok, zapravo možemo da vidimo oba modela. Lexus se i nije trudio sa sakrije tu vezu pošto GX izgleda kao kockasto i po uzoru na „staru školu“ terenaca. Kao i što se očekivalo, dobio je na dimenzijama u svakom pogledu da bi se oslobodio dodatni prostor u enterijeru, a i dalje je prepoznatljivi Lexus. Prepoznatljivi detalji kao što je maska hladnjaka je još uvek tu, ali je ovaj put značajno smanjena. Lexus je prethodnih godina uspeo da nadmaši i BMW-a po veličini maske hladnjaka, što ovaj put nije slučaj. Ona ne samo što je manja već je nije ni od hroma pošto su istraživanja pokazala da veliki broj vlasnika GX-a vozi svog ljubimca po teškim terenima i plastika je jeftinija za zamenu od hroma.

Velike promene su usledele i ispod haube. Prethodni 4,6-litarski atmosferski benzinac sa osam cilindara je eliminisan, a nova opcija je 3,4-litarski turbobenzinac sa dva cilindra manje. On nije novi u Toyotinom svetu pošto se već ugrađuje u nekoliko modela kompanije, a u ovom slučaju se može pohvaliti sa 349 konjskih snaga i maksimalnih 650 Nm obrtnog momenta. Radi poređenja, prethodni V8 motor se mogao pohvaliti sa 300 „grla“ i maksimalnih 447 Nm obrtnog momenta, pa je prednost turbobenzinca očigledna. Menjač je desetostepeni automatski (četiri brzine više nego ranije), a pogon na sva četiri točka. Lexus obećava kombinovanu potrošnju od četrnaest litara na pređenih sto kilometara, što je ista brojka kao i ranije, pa kupac nije morao da žrtvuje potrošnju radi veće snage. Takođe ima preporučljivu fabričku vuču tereta od 3,6 tona, što je za nekih 500 kilograma više nego ranije.

Od jednog Lexusa se i očekivalo da bude napucan luksuznom opremom, a GX svakako nije razočarao. U enterijeru možemo da vidimo 14-inčni monitor, bežično punjenje telefona, povezivanje mobilnog telefona preko Apple CarPlay i Android Auto, 21 zvučnikom, klimom i grejačima u sedištima i još mnogo toga. Standardna verzija pruža dva reda sedišta, ali Lexus nudi i opciju sa trećim redom sedišta zahvaljujući kome će GX biti u stanju da poveze do sedam putnika.

Konfiguracija koja privlači najviše pažnje se zove Overtrail i namenjena je kupcima koji provode mnogo vremena u ekstremnim „off-road“ uslovima. Takva verzija stiže sa 18-inčnim felnama i 33-inčnim pneumaticima, branicima pod većim uglovima, pločama izspod vozila da zaštiti mehaniku od kamenja i naravno raznobrojnom elektronikom i modifikacijama na ogibljenju da omogući terencu da savlada sve uslove.

Sadašnji GX košta 57.575 dolara na američkom tlu, ali je realno očekivati da će naslednik biti skuplji. Spomenuta brojka je zapravo relativno pristupačna kada vidimo šta ovaj terenac pruža, a više od toga će vas koštati i Ford Bronco i Jeep Wrangler ako ih opremite sa sličnom snagom i opremom. U prodaji ćemo ga videti krajem godine.

AutoRepublika

(184)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Neki dan čitam Mercedes GLC malo opremljeniji 90 k EUR… Ovaj ispade džabe

s mile

Ali baš… 60k usd…

moron

I ovaj spolja dosta dobro izgleda za jedan Lexus.
A ima i sasvim korektan motor.