1. Home
  2. Prezentacije
  3. Dongfeng Fengon E5 s povišenim odstojanjem od tla ali i 1.150 km autonomije
Dongfeng Fengon E5 s povišenim odstojanjem od tla ali i 1.150 km autonomije
0

Dongfeng Fengon E5 s povišenim odstojanjem od tla ali i 1.150 km autonomije

912
0
Podelite sa prijateljima:

Ovde nemamo posla s potpuno novim modelom, već naprednom verzijom drugog pokolenja krosovera po imenu Dongfeng Fengon 580, koji dolazi s dužinom od 4.760 milimetara, a koji je debitovao pre oko godinu dana. Glavna razlika između SUV-a zvanog Fengon E5 i gore navedenog jeste u hibridnom pogonskom sklopu koji je umetnut umesto konvencionalnog turbobenzinca uparenog s automatskom transmisijom.

Povrh toga, ovde implementiran pogonski sklop može funkcionisati u paralelnom i serijskom režimu rada.

Ovaj hibridni sistem je nazvan DE-i je razvijen od strane grupacije Seres koja je poznata bila pod imenom Sokon Group, i koja je u delimičnom vlasništvu Dongfenga. Ta firma već prizvodi hibride i elektromobile pod sopstvenim brendom.

Ovde pod haubom kuca atmosfersko benzinsko srce zapremine od litru i po, i stiže iz firme Fudi Power. Pruža geometrijski kompresioni odnos od 15,5: 1 i termičku efikasnost od 43%. Razvija 110 konjskih snaga i 135 Nm najvišeg obrtnog momenta, ali će većinu vremena raditi u režimu generatora, odnosno s ciljem dopune trakcione  baterije. Inače, s obzirom na činjenicu da imamo posla s priključnim hibridom, i ovde se baterija može kačiti na spoljni izvor struje.

Pogonski točkovi su samo oni napred, dok je električni motor taj koji je uglavnom odgovoran za pokretanje vozila. Isporučuje 176 konjskih snaga i 300 Nm. Samo kada se krosover „nagari“ i kada efikasnost električnog agregata krene da nesrazmerno opada, hibridni sistem prebacuje u paralelni režim pa se u posao obezbeđenja pogonske sile meša i termički motor. To se postiže upotrebom spojnice i jednostepene menjačke kutije. Nema klasičnog menjača, dakle.

Slična filozofija je onu koju slede, na primer, i hibridni krosoveri marke Mitsubishi.

Dongfeng Fengon E5 raspolaže trakcionom baterijom kapaciteta 17,5 kWh. Montirana je ispod kabinskog poda i uz punu dopunu je moguće da prevali oko 87 kilometara. Praračunajte i videćete da je deklarisana prosečna potrošnja benzina negde oko 1,35 litara na 100 km.

Kada je i baterija puna, ali i rezervoar za benzin, krosover će da gura nekih 1.150 kilometara. Najviša brzina vozila je prihvatljiva i iznosi 165 km/h.

Hibrid se posmatran od spolja, razlikuje od benzinskog rođaka po stilu njuške, iako farovi ostaju standardni), a i po različitom zadnjem odbojniku. Pride, implementiran je novi logotip u formi stilizovanog slova „E“. Očigledno je da će biti upotrebljavan kod svih hibrida koje skocka ova kompanija.

Enterijer se nije značajno menja, pa je zadržan čak i treći red sedišta, ali je zato ugrađen svežiji multimedijalni sistem Huawei HiCar 3.0. Prodaja hibrida nazvanog Dongfeng Fengon E5 će započeti u Kini tokom prvog tromesečja 2023. godine.

AutoRepublika

(912)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments