1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Analiza: Evropsko tržište dizelaša u nezadrživom padu
Analiza: Evropsko tržište dizelaša u nezadrživom padu

Analiza: Evropsko tržište dizelaša u nezadrživom padu

3.96K
38
Podelite sa prijateljima:

Čini se da je sunovrat na evropskom tržištu automobila pogonjenih dizel motorima nezaustavljiv u poslednjih nekoliko godina. Svoje viđenje i prognoze s ovim u vezi je izneo i Al Bedvel kao jedan od direktora kuće LMC Automotive, onaj čije su ingerencije u analizi tržišta spram ponuđenih pogonskih sklopova.

Evropsko tržište dizela je, u smislu tržišnog udela vozila s ovim motorima, dostiglo vrhunac tokom 2015. godine kada je 48% prodatih četvorotočkaša sagorevalo naftu. Ujedno, to je bilo i na trideseti rođendan u odnosu na trenutak kada je po prvi put taj udeo bio iskazan dvocifrenim procentom.

Ali, na vremenskoj distanci od samo jedne decenije, predviđa se da će tržišno učešće dizelaša ponovo pasti na niži nivo od 10%, kada govorimo o stanju na našem kontinentu. Pride, dizel će do kraja ove decenije nestati s mnogih regionalnih tržišta, dok će na brojnim pasti ispod 5% udela. U svom najplodnijem periodu, prodaja dizel automobila nije bila daleko od devet miliona jedinica (2007. godine) i bila je jača od sedam miliona otpremljenih jedinica, i to u kontinuitetu u razdoblju od 2004. do 2017. godine.

Skloni smo da razmišljamo o Volkswagenovom incidentu sa dizelgejtom koji je isplivao još 2015. godine kao o početku opadanja dizela, ali u stvari je seme njegovog nestanka zasađeno pre tog vremena. Postojala je sve veća zabrinutost da je prednost dizela viđena kroz redukovane emisije CO2 u odnosu na benzin značila da mu se daje višak slobode u pogledu regulisanja njegovih štetnih emisija (prvenstveno NOx i PM) u poređenju sa strožim standardima koje su morali da ispune automobili na benzin.

Omogućavanje da dizel postigne slične nivoe neželjenih isparenja je bilo ostvarivo, pa i postignuto je sa najnovijim dizel automobilima, ali je bilo skupo i stoga veoma sporo da bi se razvijalo. U isto vreme, vrsta tehnologija koja je dizel učinila efikasnim je migrirala u sektor benzinskih motora s unutrašnjim sagorevanjem, što je rezultiralo benzincima s boljim obrtnim momentom, i s efikasnošću koja možda ne odgovara dizelu (uzimajući sve u obzir), ali koja možda i nije mnogo zaostajala.

Vlade brojnih država su tada prestale da favorizuju dizel automobile putem kaznenog oporezivanja, što je smanjilo uštede od bolje efikasnosti goriva i na mnogim tržištima jeftinijeg goriva u odnosu na benzinski derivat.

Naravno, reputaciju dizela je bukvalno sahranio pomenuti VW, a prevara u režiji čelnika te firme je bila katalizator ubrzanog survavanja dizela s pijedeltala, ali kako su ciljane vrednosti štetnih emisija u Evropi, definisane kroz ekološke standarde Euro 5 i Euro 6 postajale sve strožije, troškovi usklađenosti s emisijama dizel motora su povećali jaz u ceni između dizel i benzinskih automobila. Kao posledica svega, došlo je do toga da je dizel postao neracionalna kupovina, pa i neekonomičan, najpre u malim, a zatim sve više u segmentima automobila srednje veličine.

Pokretanje ciklusa masovne elektrifikacije je dodatno ubrzalo prelazak sa dizela (sa benzincima koji su na kraju doživeli istu sudbinu kao i naftarice). Elektrifikacija dizela dodatno povećava njegovu cenu i dok će se efikasnost goriva poboljšati, industrija je pre nekoliko godina prepoznala da bi težnja za snažnom elektrifikacijom dizela bila bacanje dobrih ideja na loše temelje.

Sada je razvoj dizel motora skoro zaustavljen u Evropi, i može se reći da se vozimo na autopilotu u ovoj oblasti, to jest sa samo onim Euro 6 motorima koji su razvijeni od samog početka, da bi mogli da ispune standarde Euro 7 koji će verovatno preživeti mnogo posle sredine decenije, a zatim samo u većim vozilima gde je dizel još uvek pobednik, posebno za „interkontinentalne distance“, iliti produženu vožnju velikom brzinom. Naravno, mislimo na dugometražna putovanja autoputem gde su se baterijski modeli pokazali najmanje ubedljivim, odnosno upotrebljivim.

Dizel tehnologija je razvijana od početaka koji su bili dovoljno kultivisani samo u sektoru poljoprivrede, sve do rafiniranosti, snage i ekološke čistoće koja u mnogim segmentima nadmašuje ostale alternative. Šteta je što će nestati iz segmenta putničkih, pa najverovatnije i iz segmenta lakih komercijalnih vozila.

Nažalost, puta nazad nema i neće ga ni biti. „Sledi zauvek zbogom dizelu!“

AutoRepublika

(3955)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

38 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud Časni

Nova tehnologija, Postaje skupo? Jebo mater, pa dildo košta bar 40% vise od dizelaša, ulaganje u dilde traze milijarde… a skupo je za dizel uložiti malo? Skupo moj 8===D , i znamo da co2 nije problem, pa prema tome zašto uvijek sa ovakvim člancima podržavate lazi pedera iz Brisela ?!

Matija

U pitanju je strah od zabrane! Posle VW-dizel gejta digla se pobuna protiv dizela i narod se plasi da ih kupuje iz straha da ce preko noci doci do zabrane. Inace, ovdasnji testovi su pokazali da je izduv modernog dizela cisci od okolnog vazduha u gradovima! Nije vic! Sa izuzecem CO2, koga je nemoguce zaustaviti.

moron

Osim VW-a, ko u Evropi najavljuje buduće dizele saglasne sa Euro 7?

Laki

BMW ide do kraja.

s mile

Srbija nema šta da brine, polovnjaci iz 2010god, su na maksimumu prodaje dizelaša 😉

Ranko

Ovo nema veze sa nama kod nas ćumuraši nikad jači.Kad nepostoji tehnički pregled pa tako svako skine katalizator i PDF, zameni auspuh sa sulundarom i samo teraj. Drugar pre 10 godina na novom golfu 6 nakon 10 hiljada kilometara odradi čip i to možda najskuplji servis u to vreme u Beogradu.Na 60 hiljada auto nemože da ide PDF zapušen. Posle kad se raspitivao saznaje da za taj njegov auto super je čip ali mora da se skine katalizator, PDF i da auspuh bude šupalj kao na traktoru da može višak nafte slobodno da izlazi …

M M

Sve u vezi dizela je FAKE. Kako da ne pada prodaja, kad ga proizvođači ne nude u svojim modelima? Japaner tehlogija uEvropi je „Udruženi poduhvat sa USA i Jengleskom“ za uništenje autoindustrije, Evrope. A to je samo deo sveopštog uništenja starog kontinenta, od strane varvara, i ostrvskih majmuna.
Nije se nekad za džabe pevalo. “ Amerika i Engleska, biće zemlja proleterska“.
Evo, biće i pad drastičan korišćenja gasa u Evropi, a zašto li?? 🙂 E isto tako je i pad prodaje dizel vozila.

moron

Tačno sam znao da će ti „Japaneri“ biti krivci za ono što se dešava sa udelom dizela na tržištu novih vozila u EU 😊 Šta ćeš, njihov tržišni udeo u EU je prosto „kolosalan“ 😊
Naravno, nisam ni očekivao da će ti pasti na pamet da bi današnji strah kupaca od kupovine dizela makar nekim delom mogao biti posledica kolosalnog Dieselgate-a u organizaciji VW-a i 11 miliona tada prevarenh kupaca vozila sa VW dizel motorima.

M M

Ovo za Japaner vozila se slažem. NJihov udeo nije „kolosalan“ ali ima tendeniju „pritiska“ na tržište. Ovo za VW se ne slažem. Uopšte se ne slažem da su „prevareni“ kupci. Kupci su „uživali“ u prevari, a nsu bili prevareni. Prevaren je sistem, postupljeno je suprotno odredbama „nekih“ nelogičnih varvarskih zakona. Od te „prevare“ niko nije mogao da strada (ja ti to veštačim), a tamo su neki „stručnjaci“ naveli čuda, mrtvih ko u nekom ratu, štete koja je pretrpela USA je veća od atomske bombe bačene na Hirošimu, napravili od toga Račak i Markale…. Znaš da nisam fan VW, ali upravo… Pročitaj više »

TheStig

Koji si ti „bot“. Pa ko nudi i dalje najvise „normalnih motora“?Japanci naravno. Evropljani su davno poceli da ukidaju sve sus agregate. Od Japanaca jedino Toyota ima neki razvoj el vozila s tim da i dalje nemaju full el model. Pa Toyota i dalje radi na vozilima na vodonik. I Japaner tehn ti kriva za to sto je Evropa puna idiota? Francuska se savila do zemlje. Za 2 godine nece imati sus agregat u ponudi. Prednjaci sa svojim ludackim normativima za ukidanje buke, ogranicenja brzine itd. Gdje to imas u Japanu?Japan nema veze sa tim.

M M

Nisi ti čitao dobro gornji komentar, moj Bosančero…. Upravo sam naveo da razni varvari, koji su nastali na uništenju Indijanaca, Aboridžana, Eskima, sad pokušavaju da unište Evropu.
Japaneri nude proizvode koji su za Aziju ili USA, sve jedno nisu prilagođeni Evropskom tržištu. Japaneri ne nude niša normalno, nude samo vozila koja kvare izgled evropskih ulica i puteva. Nude Japanere. A takvi ko ti padaju na to, ko muva na gov….no.

TheStig

Sve sam ja odlicno procitao. Nego ti kad ti ocitamo lekciju jer su ti argumenti na nivou „moj tata je jaci od tvog“ padas kao los politicar na nivo odbrane ko predsjednik Vučić koji galami na voditelje. Japan nudi motore koje bi posten svijet vozio i vozi dok debili kupuju prepakovano vw smece i kvazi kutije sa etiketom „zeleno“ a u sobi im poster one maloumne idiotkinje Grete Turnberg. Japan i dalje nudi 2.0 benzince. Kraj price. Bosančerosi ne postoje. Vec sam ti odrzao referat o tome. Taj pojam postoji samo kod nepismenih u Srbiji a dosta vas ima. Postoje… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane TheStig
M M

Koji ti imaš argumen da je VW „smeće“ kako kažeš?? Pa ti si VW viđao samo na slikama, po ovim tvojim „relevantnim“ sajtovima, mrzitelja VW Koje to Japaneri nude „normalne“ motore od 2,0 L? To aludiraš na onog asmatičara iz Mazde, koji je dodatno udavljen?? Pa to je prevaziđeno daleko pre ove ekološke priče, a sad je dodatno osakaćen softverski. Uopšte ne kapiram, kako su mogli da pribave ateste da se to gov…no uopšte prodaje u Evropi. I kolko pretpostavljam, ti imaš Bosančero državljanstvo, njihov pasoš. Možda imaš i pasoš majke Srbije. Ali ti si državljanin te konglomerat tvorevine. I… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane M M
TheStig

Moji su su pretci Srbi iz Crne Gore. Ja sam se izjasnio prilikom dobijanja pasoša Srbije da priznajem Srbiju kao svoju državu, dakle ja samo živim u Bih iako stvarno živim u Rep Srpskoj. Meni Rep Srpska izdaje svaki dokument koji mi je potreban. Ti si klasični zatucani idiot. U pasošu mi piše da sam Srbin. Sad kad smo to razjasnili tebi neobrazovano, opet, da se vratimo da vw smeće. Nekidan smo ti objasnili kako je vw lagao svoje kupce i regulatore. Nije mogao da napravi dizel koji je bio dovoljno ekoloski prihvatljiv cak ni za tadasnje norme euro 5… Pročitaj više »

M M

E ti si kompelt budala. Ajde što ne kapiraš automobil, nego ne znaš ni gde živiš, ni koje ti je boravište, ni koje državljanstvo imaš… Dobri smo mi , obzirom, kakvih budaletina ima na ovim prostorima.

TheStig

Evo ti dokaza da si izlapio. Covjek ti kaze da je bijela boja bijela ti negiras. Ti si vic od osobe.

M M

Šta kažeš ti čovek Bosanac da je VW smeće!?
I da ti ja verujem?
„Bježi“ strpaće te u ludaru, tamo u Bosni za izrečeno….

PS
Realno stvarno si dileja za vozila. Mislio sam da sam te malo edukovao vremenom, od onih „slen blokova“, mulilinka odzada, i sličnih budalaština… Ali malo morgen, suviše si ti skrozirao u budalaštinu i neznanje

TheStig

Ti nekoga edukovao?Pa mozes samo nepismene po Srbiji jer su nepismeni pa ne mogu da utvrde da si dijabola. Tebe sam „razmontirao“ u svakoj raspravi ovdje. Doniracemo ti za boksersku vrecu da dnevnu dozu frustracije kao posljedicu šarafanja nečijih skula ne istresaš ovdje. Ocigledno te u servisu ili na otpadu (gdje god da radis) ne zarezuju ni 1 %. Majstori koji rade nemaju vremena da pisu gluposti po forumima.

M M

Ti mene Razmontiro, se…njo jedan?
Ono što možeš je da mi udariš po 6 crvenih. A meni baš milo, kad to radiš. A gde ti je onaj „vlasnk“ Mazde, da malo diskutujemo?? Ma ti si vic o Bosancu. Šta si se ovde nalupetao, to ne može da stane u veliku knjigu neznanja i gluposti.
Kad budeš znako koliko ne znaš, negde ćeš napredovati. Za sada si sirovina bosanska.

TheStig

Kakva je privilegija da meni neko da 80 pluseva u razgovoru sa budalom kao sto si ti?Ti čim slovo napišeš odzvanja idiotizam. Jos kao slag na tortu dok ti ja drzim lekcije jave se ljudi koji licno svjedoce koliko sam ja u pravu. To ti je ironija tvog zivota. 😂 Ja sam napredovao vise nego dovoljno. Radim u renomiranoj firmi zahvaljujuci svojoj ekspertizi dok ti šarafaš tuđe skule u nekoj šupi. Pametnom dosta.

M M

Ti si napredovao do te mere da ovde iskazuješ svo neznanje, nekulturu, frustracije, nezrelost, nisku inteligenciju…. Tvoja „ekspertiza“ je na značajno manjem nivou od moje šafilačke skule u nekoj šupi. Jadna ti majka, i škole koja te odškolovala, i onog ko te plaća takva glupandera….. Ne bi ti meni mogao ni delove da pereš u toj šupi, što navede.
Takve ko ti nama daju „visoke“ škole sa Pala, Foče….

Najbolje bi bilo da ti Zvezdan da neku apanažu da više ne iskazuješ svoje mentalne mogućnosti na ovom mestu

TheStig

Na tvoju zalost ja sam svoj Magistrat odbranio na drzavnom univerzitetu pred renomiranim profesorima. 😂 Ti si austrougarski ostatak bahatosti i gluposti u Srbiji koji štuje nacisticke simbole. Tebe niko ne podnosi na ovom portalu. Pravi tumor od osobe.

M M

Magistre s Pala?? Koliko sam do sada pratio tvoje bolesne besede, ti se dičiš da si nacionalista, porekl vodiš direkt od Njegoša, fašista ko Koreanci
Šta si ono Boga ti magistriro?? Koja je to vrsta „dokonje“? I koji je to „državni“ Univerzitet?? Koliko vidim iz tvojih beseda, tio tu Bosansku državu ne priznaješ, a „magistriro“ si, u njoj??
I ti si jedino „stručan“ za istoriju Koreje, posebno Kimil Sunga, Kim Džon Ila, Kim Džon Una….

Izmenjeno 1 godina pre od strane M M
TheStig

Ja sam magistarsku titulu dobio u Beogradu idiote matori haha. Ja sam stručan da ti držim predavanja iz Ekonomije i iz Istorije pošto mi je prvo zvanična titula, a drugo uža specijalnost. A pošto si ti dunđer i iz automobilizma moram da ti objašnjavam kako stoje stvari. Toliko si dementan da su ti isto Koreanci i Kinezi što je blizu koliko tvoje stvarno znanje i ono koje ti misliš da imaš hahaha.

Lesa

Preterali u svakom pogledu,njih dvojica su dovoljni sami sebi,drugi ih ne interesuju

TheStig

Ne znam što se meni obraćaš. Ova sramota od čovjeka je pravio pometnju ovdje godinama unazad. Ukoliko ste zaboravili pogledajte članke. Ako vas ne zanima sadržina konverzacija nemojte onda da razdvajate bilo koje od onih drugih jer se dotični pojavljuje u svakom članku veličajući njemački vw konglomerat i pljujući druge marke. Ukoliko vas ne dotiče širenje lažnih i pogrešnih informacija ima nas koji ne žele takvo nešto.

M M

E, onda se drži ekonomije okani se vozila. Za njih si težak mentalac. I budi „magistre“ kulturan, nemoj se brukati, da te jedan mehaničar „prepiša“. Jer kako nemaš pojma o automobilu, prvo te spustim na svoj nivo, pa je onda lako prejebem.
A to što držiš nepismena predavnja iz istorije, prvo sebe nauči da živiš u Bosni, i da si Bosanac. Pa onda kreni od Kulina bana

PS
Moguće da imaš neke veze sa ekonomijom, jer ekonomisti sa ovih prostora su neupotrebljivi. Zano sam da se baviš nekom neupotrebljivom dokonijom.

TheStig

Već sam ti istoriju objasnio tako da ti neću ponavljati. Tebi ni kolac ne bi pomogao. Što se tiče automobilizma tvoje znanje se svodi na sledeće: „Dizel jedino valja i to vw“, propast autoindustrije je krivica Japaner vozila“. Pojednostavljivanje događanja u pokušaju da se objasni ili opravda sebi samome neki stav koji zastupaš je odlika glupih ljudi kao ti. Evo npr i ovaj izjava tvoja, ovi ekonomisti su neupotrebljivi. Kako ti znaš šta je neupotrebljivo kad nemaš sekunde znanja o ekonomiji. Prestani da pišeš bilo šta na ovome portalu. Nikoga ne zanimaju tvoja sranja. Otpad sa VW harabatijama ti je… Pročitaj više »

M M

Zvezdan te lepo zamolio da više ne ser…eš po ovom glasilu.
Od kada si se pojavio, sve je pošlo nizbrdo.
Ajde budi fin, pa kaži ćao

TheStig

Ti si srao godinama unazad prije nego sam ja došao ovdje i skupljao si po 50 minusa. NIKOGA NE ZANIMA TVOJE MIŠLJENJE JER NE ZNAŠ NIŠTA. Što prije odjebeš lakše će biti svima.

moron

Samo pogledaj „svoj“ reno? Kakva mu je danas ponuda dizela u akteulnoj gami?
I onda ti čudo kako pada udeo dizela na tržištu EU.

M M

Ma naravno, zato što je to diktat. Dizel motori su bili primarni i glavni deo, id njih je živela Evropa auto industrija. Pravljeni su da služe dugo. Benzinci su bili od vrata do vrata (u vozilima budžet klase). Reno je morao da prihvati tu igru samouništenja, pretnjim „dizelgejtom“. Drugi van evrope imali su jako usku i lošu ponudiu dizela. i nije slučajan ovaj udar. I negde posle dizelgejta, kad se uno kao prozivali, Reno, Mercedec…. moraao sam da odvezem „ljubimca“ u servis, gde su mu na „kvarno“ promenili softver. I posle toga, oseti se da auto n ide ko što… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane M M
Matori

Naravno kad ponuda dizela stremi ka ponudi dvotaktnih motora.

moron

😊😊😊

Renault Terminator

Србија до Токија,Јапанско море има да се зове Српско плаво море.🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸💪
Да мало промућкам Колу😉…

Dezon

Stvar je u tome da je gorivo rusiji za feo svet a ne u briselu.