1. Home
  2. Prezentacije
  3. Peugeot 206 vaskrsao pod okriljem marke Wallys
Peugeot 206 vaskrsao pod okriljem marke Wallys
5

Peugeot 206 vaskrsao pod okriljem marke Wallys

2.29K
5
Podelite sa prijateljima:

U stvari i nije lako izračunati koliko dugo je 206-ica na tržištu. Peugeot je lansirao još 1998. godine, ali je model dočekao brojne varijacije na različitim svetskim tržištima. Evo, sada donosimo vesti i o jednoj evolutivnoj promeni i prezentaciji francuskog omalenog, sada već klasika, pod okriljem azijske firme Iran Khodro.

Naime, sedan s oznakama Peugeota 206 je osmišljen zasebno za tu kompaniju još 2006. godine, dok su tamo sklopljeni i tako sklopljeni sedani bili predmet i zvaničnog izvoza u Rusiju. Na temelju te limuzine je 2010. godine lansiran model IKCO Runna. On je dobio izmenjeni izgled i novi enterijer. A onda se tokom 2020. godine pojavila i ažurirana, zapravo unapređenja verzija zvana IKCO Runna Plus. A opet, ovaj iranski automobil se sada pojavljuje pod imenom Wallys 719.

Marka Wallys na neki način predstavlja i parodiju na legendarni brend Willys, ali ne dolazi iz Kine, kako ste verovatno iz prve pomislili. Ime je tuniskog porekla, a ovde je važno izneti još jednu istorijsku digresiju. Kompanija Wallyscar je osnovana 2006. godine od strane braće Zida i Omara Gigaa, a njihov prvi proizvod je bio automobil namenjen eksploataciji na plažama. Poneo je ime Wallys Izis i pružao je karoseriju izrađenu od plastike ojačane staklenim vlaknima. Školjka je zaista oblikom podsećala na vojni Willys, kao i na modele Jeepa koji su usledili.

Izis je u 2017. godini ustupio mesto novom modelu nazvanom Wallys Iris, a i on je nastao na temelju poštovanja istih pravila. Kompanija je proizvodila i proizvodi oko 600 primeraka ovih vozila na godišnjim osnovama. Tako je Iris dugačak 3,9 metara a opremljen je trocilindarskim motorom iz Peugeota. U pitanju je atmosferac zapremine 1,2 litra sa 82 konjske snage. Njegova cena kreće od 15,4 hiljada američkih dolara.

Malo po malo, dođosmo do 2020. godine. Tada je Wallyscar otvorio drugu proizvodnu liniju i krenuo da montira iranska vozila po principu šrafciger industrije. Modeli Wallys 619 (kao heč) i Wallys 216 (kao pikap) su varijacije sada već drevne Mazde 121 iz osamdesetih godina prošlog veka, a ona je prvo preobraćena u model zvan Kia Pride, da bi potom bila preneta iranskoj kompaniji po imenu SAIPA.

Odatle su paketi delova otpremljeni u Tunis gde se i danas može pazariti pikap model Wallys 216, i to po ceni od  9,6 hiljada zelembaća. Ali, firma SAIPA je već obustavila proizvodnju ovih vozila, pa je tuniski preduzetnik bio prinuđen da potraži novi model koji bi izrađivao. Ovoga puta je posao ispregovarao s pomenutim entitetom poznatim pod nazivom Iran Khodro.

Novi sedan iz Tunisa, Wallys 719 se od model IKCO Runna Plus razlikuje samo po logotipu i po rešetki hladnjaka koja je stilizovana u Jeepovom fazonu. Automobil pokreće benzinski motor Peugeot TU5. Krasi ga radna zapremina od 1,6 litara sa 115 konjskih snaga. Modifikovan je u odnosu na original i prilagođen iranskom tržištu. To bi valjda značilo da je konstrukcija maksimalno pojednostavljena (pojeftinjena).

Menjačka kutija je šestostepena, dok se brzine menjaju ručnim putem. Na listi opreme je duet vazdušnih jastuka, a od duha savremenog doba se oseća nagoveštaj i zahvaljujući sistemu ABS, klima uređaju, radio prijemniku, i elektropokretanim prozorskim staklima.

Ovakav četvorotočkaš u Tunisu staje 47.140 tamošnjih dinara, što bi bilo nešto kao 15.060 američkih dolara, kako nam prevede Google. Kompanija Wallyscar nije u stanju da na tržište na godišnjoj osnovi, izbaci više od hiljadu ovih vozila.

Opet, tržište novih automobila je veoma skromno u toj afričkoj državi na severu kontinenta, pa je prethodne godine ukupan broj isporučenih novih automobila dostigao cifru od samo 62 hiljade primeraka. Na kraju da dodamo i da je planirana isporuka limuzina zvanih Wallys 719 na ostala tržišta severa Afrike.

AutoRepublika

(2287)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Pug 206 limuzina, pored skode fabije I limuzina, Definitivno Najruzniji auto.

Rikošet

Mazda 121, Yaris II Sedan, Thalia I svi su jednako nagrđeni…

s mile

Thalia je čini mi se najstarija od gore navedenih, Baš rugoba

BB

121 je starija… E sad koja ke ružnija…

Yrraf

Ovaj opis ko kako šta proizvodi mi zvuči kao kad Čkalja opisuje sudiji ko im je namestio posao sa mešalicama. 😀