1. Home
  2. Prezentacije
  3. Debi druge generacije Porscheovog Macana
Debi druge generacije Porscheovog Macana
10

Debi druge generacije Porscheovog Macana

618
10
Podelite sa prijateljima:

Krosover srednje veličine, da ne kažemo osrednji Porsche Macan se pojavio još 2014. godine, ali proizvodnja je još uvek u toku i nastaviće se još godinu ili čak možda i dve. Stvar je u tome što je rukovodstvo Porschea pre nekoliko godina donelo fundamentalnu odluku da Macan druge generacije postane električni automobil, a njegov razvoj će potrajati.

Kompanija je tokom proleća 2021. godine pokazala prve prototipove u razvoju, ali tek sada je potpuno novi Macan Electric potpuno spreman i predstavljen je u svom sjaju.

Macan je zadržao poznatu formu, ali je sada u detaljima sličan modelu po imenu Porsche Taycan. Dimenzije su se neznatno promenile: dužina je porasla za 58 milimetara (na 4.786 mm), širina je povećana za 16 mm (na 1.938 mm), a visina je povećana za 1 mm (na 1.622 mm).

Ali zato se najznačajnije izmenilo međuosovinsko rastojanje koje je u plusu za 86 mm, pa doseže 2.870 mm. Maksimalni prečnik naplataka je 22 inča.

Novajlija poseduje aktivne prednje usisnike vazduha i ravno dno sa fleksibilnim oblogama, a pozadi je razvijen difuzor, kao i aktivni spojler. Zajedno sa pažljivo dizajniranim konturama karoserije, ovo je omogućilo postizanje koeficijenta aerodinamičkog otpora Cx od 0,25, što je izvanredno kada znamo da govorimo o vozilu s povišenim odstojanjem od tla.

Unutrašnjost Macana je unapred demistifikovana, a vrhunac su tri velika ekrana na prednjem panelu. Iako u bazičnom Macanu postoje samo dva: zakrivljena instrument tabla (12,6 inča) i displej multimedijalnog sistema u sredini (10,9 inča).

Treći ekran od istih 10,9 inča se nudi uz doplatu i samo na njemu možete da gledate video zapise i društvene mreže, onda kada je vozilo u pokretu. Pored toga, na vetrobranskom staklu postoji projekcija pomoću koncepta proširene stvarnosti.

Sam informativno-zabavni sistem u vozilu je izgrađen na Androidovom Automotive OS-u i ima poseban minimalistički režim rada koji omogućava prikaz samo najneophodnijih informacija. Zapremina prtljažnika je na nivou od solidnih 540 litara ispod zavese, a ako je zadnji red sedišta preklopljen, onda i zapremina raste na 1.348 litara. Ispod haube, u prednjem delu baterijskog Macana je dodatni „gepek“ od 84 litra zapremine.

Macan Electric je prvi serijski model na novoj električnoj platformi PPE (Premium Platform Electric) koju su razvili Porsche i Audi. Koristi električni sistem ožičenja koji funkcioniše na naponu od 800 volti, a uz Macan se nudi trakciona baterija od 100 kWh (koristi se, u efektivnoj upotrebi je 96 kWh).

Visok napon obezbeđuje neverovatnu brzinu punjenja – od 10 do 80% za 21 minut kada se koristi terminal od 270 kW. Kada je povezan na stanicu za punjenje od 400 volti (do 135 kW), sistem na vozilu deli bateriju od 800 volti u dva klastera radi veće brzine i efikasnosti.

Novi Macan u osnovnoj koncepciji nudi opružno ogibljenje sa pasivnim amortizerima (dvostruki prednji, višestruki zadnji), ali su među opcijama i prilagodljivi dvoventilski amortizeri tipa PASM i vazdušne opruge. Sa ovim poslednjim, klirens se može povećati na 225 milimetara u odnosu na standardnih 184 mm.

Krosover takođe može imati potpuno kontrolisanu šasiju i elektronski kontrolisan zadnji diferencijal.

Na promociji su predstavljene dve modifikacije krosovera sa poznatim imenima: osnovni Macan 4 i napredni Macan Turbo. Oba pružaju pogon na sva četiri točka zahvaljujući upotrebi dva motora, a težina praznog vozila je ista (2.405 kilograma).

Motori u prizemnijoj verziji proizvode 408 KS kada su na vrhuncu moći, uz i 650 Nm obrtnog momenta. To omogućava „četvorki“ da postigne brzinu kretanja od 220 km/h, a ubrzanje od 0 do 100 km/h traje 5,2 sekunde. Elektromotori verzije Macan Turbo razvijaju golemih 639 konjskih snaga  i 1.130 Nm. Sa njima, električni automobil ubrzava do „stotke“ za samo 3,3 sekunde, a maksimalna brzina dostiže 260 km/h. Macan nikada nije bio tako brz: njegov benzinski prethodnik može da dostigne 100 km/h za najmanje 4,3 sekunde, iako je njegova najveća brzina veća (do 272 km/h).

Inače, za razliku od Taycana, krosover nije imao dvostepeni menjač za elektromotor postavljen nazad: sve verzije imaju jednostavnu jednostepenu transmisiju. WLTP-ovski domet iznosi 613 kilometara za verziju Macan 4 i 591 km za verziju Turbo. Štaviše, zbog velike snage regeneracije (do 240 kW), gradska kilometraža, domet može dostići 750 km. Težina vučene prikolice ne bi trebalo da premaši dve tone.

Proizvodnja električnih Macana u Porscheovoj fabrici izgrađenoj u Lajpcigu počeće u maju, a u prodaju će krenuti u drugoj polovini ove godine. Ali, ko želi, već sada može da naruči ovaj automobil. Osnovni Macan 4 u Nemačkoj košta od 84.100 evra, a za Macan Turbo ćete morati da izdvojite najmanje 114.600 evra.

AutoRepublika

(618)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Videvši samo na telefonu naslovnu fotografiju (a pre nego pročitah i naslov), pomislih da je na toj slici Hyundai Kona prethodne generacije 🙂

Matija

Dobar je! Vidi se da je osvezen a vec na prvi pogled je prepoznatljiv kao Porsche i kao Macan! To je nega tradicije. Ni malo lak posao za dizajnere! Sa nekoliko novih detalja dali su mu mladji lik. Interesantno je da Porscheovi modeli nemaju tablet na kokpitu?! 🙂

BB

A gdje ti vitiš kokpit? Pa sve je tablet 🤣😂

MRN

Nije na vratima. Taj deo unutrašnjih površina su ostavili slobodnim od tableta 😀

Matija

Neverovatno pitanje! Sve je integrisano u kokpit. 🙂

Bungi

Što se tiče estetike, lično mislim da je ovaj redizajn, korak unazad.Prednji četvrtasti farovi umjesto tradicionalnih poršeovih okruglih i ovalnih, ogromne škrge za hlađenje prednjih točkova, pozadi LED traka čitavom dužinom…Od tradicionalnih poršeovih linija otišlo se u sveopštu prosječnost i pomodarstvo.Porše osim cijene i izgledom mora da bude Porše.

igi

Četvrtasti farovi su zbog Tajkana, koji je električni, to im je valjda fazon da se razlikuju od SUS-ova.

Matija

Ovalni farovi? Malo individualnosti ne skodi! Svetlecu horizontalnu traku pozadi prvi je izmislio Porse, ostali ga kopiraju.

Rikošet

Ma otkuhali Taycan na 90 stepeni. Kad se osušio, skupio se malo i eto Macana…

Mustang

zaista više nema razlike u nemačkom i kineskom dizajnu automobila
jedina razlika je što su ovi prvi pohlepni i bahati