1. Home
  2. Prezentacije
  3. Novi Nio EC7 izaziva Audi Q8 E-tron dometom od 920 kilometara
Novi Nio EC7 izaziva Audi Q8 E-tron dometom od 920 kilometara
4

Novi Nio EC7 izaziva Audi Q8 E-tron dometom od 920 kilometara

1.39K
4
Podelite sa prijateljima:

Kineska kompanija za električne automobile Nio otkrila je novi EC7 kao luksuzno fokusiran SUV-kupe sa enterijerom u stilu dnevne sobe, naprednom tehnologijom kabine i dometom od preko 900 kilometara.

Otkriven na godišnjoj prezentaciji kompanije Nio Day, rival Audija Q8 E-tron Sportback je u suštini raskalašnija verzija nedavno predstavljenog Nio ES7 SUV-a i pratiće taj automobil u kineskim salonima od maja sledeće godine.

Predsednik Nija Vilijam Li nije spomenuo planove za evropsko lansiranje prilikom njegovog predstavljanja, ali brend je nedavno stigao na tržište sa ES7 (koji se prodaje kao EL7 van Kine) i ET5 i ET7 sedanima, tako da je vrlo moguće da će ovaj novi dodatak dođi i kod nas.

EC7 se naplaćuje kao luksuzna ponuda visokih performansi sa enterijerom „dnevne sobe“ i nekim od najnaprednijih softvera i hardvera na tržištu – uključujući lidar na krovu i 32 „visoko precizna“ senzora za autonomnu vožnju nivoa 4.

Nalazi se na istoj platformi kao ES7 i ima dužinu od 4.968 mm, širinu 1.974 mm i 2.960 mm između točkova. Te dimenzije ga uredno poređaju sa drugim električnim SUV-ovima srednje veličine, uključujući Q8 E-tron, BMW iX i nadolazeći Polestar 3.

To znači da EC7 takođe dobija isti pogon sa dva motora od 653 KS, 850 Nm, pogon na sva četiri točka i ubrzava od 0-100 km/h za samo 3,8 sekundi – nešto brže od modela ES7 zahvaljujući njegovom aero-optimizovanom dizajnu.

Nio zapravo tvrdi da je EC7 aerodinamički najefikasniji SUV na svetu, sa koeficijentom otpora od 0,23. Proizvođač automobila ističe karakteristike koje optimizuju protok vazduha, kao što su aktivni zatvarač prednje rešetke i aktivni spojler – pored njegovog kosog krova.

To znači da EC7 nudi izuzetno konkurentne brojke. Opremljen osnovnom baterijom od 75 kWh, Nio tvrdi da će EC7 preći 490 km po punjenju, a da se to povećava na 636 km sa većom jedinicom od 100 kWh.

Ali tu je vrhunski paket baterija od 150kWh koji postiže glavni maksimalni domet od 920 km – što u teoriji znači da je ovo serijski SUV sa najvećim dometom. Važno je napomenuti da su sve ove brojke zasnovane na kineskom ciklusu homologacije CLTC, koji ima tendenciju da daje veća očitavanja od evropskog sistema WLTP.

Da je lansiran danas, to bi lako bila najveća baterija u prodaji u Evropi i veća od one koju nudi Audi Q8 55 E-tron od 118 kWh. Međutim, još uvek je prilično daleko od procenjenih 200 kWh u GMC Hummeru. Uporedivi sedan Lucid Air ima bateriju od 118 kWh za maksimalni domet od 837 km po punjenju.

Kao i kod svih ostalih modela Nija, EC7 je kompatibilan sa stanicama za zamenu baterija marke Power Swap, koje nude mnogo brže punjenje od punjača. Nova treća generacija stanica Power Swap otkrivena je zajedno sa EC7 i sadrži 21 bateriju istovremeno i može da podnese više od 400 zamena dnevno.

AutoRepublika

(1394)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
DUDE

NIO i BYD ozbiljno gaze trziste.
BYD SeaGull i Dolphin su pravi best-buy za gradske potrebe. Pobice kompletnu evropsku B-klasu.

Bungi

Evropljani nisu ni svjesni da su tu bitku sa Kinezima već unaprijed izgubili.Kasno su u taj segment ušli.Jedino je Tesla dostojan rival kineskim strujašima.Ipak, Tesla je krenuo u tu priču dobtih 7-8 godina prije evropskih prpoizvođača.

TheStig

Ma kakva Tesla. Prevaziđena već. Imali u kao party trick auto koje pleše (model x) i pilot što je palo u vodu sve nakon optužbi silnih za lažno oglašavanje. Rivian ih prestigao, a i Lucid. Em je Lucid sa najnovijim modelom brži od Tesla S plaida tako da Tesla nema više nijednu ni prednost niti gimick neki da kažeš da je po nečemu ispred ostalih. Da ne spominjeno da je bmw koji je prije 2 godine ozbiljno zaostajao u EV trci sada vodeći među Evropljanima. Bye Bye Ilon

Izmenjeno 1 godina pre od strane TheStig
civi

a onda je mrmot zavio cokoladu…