1. Home
  2. Vesti
  3. Rivian R1T je novi kralj električnih pikap kamioneta
Rivian R1T je novi kralj električnih pikap kamioneta
0

Rivian R1T je novi kralj električnih pikap kamioneta

199
0
Podelite sa prijateljima:

Amerikanci su dugo godina imali dva načina da mere snagu svojih pikap kamioneta. Konjska snaga nikada toliko nije dolazila do izražaja koliko je bio bitan obrtni momenat, ali ako ste zaista želeli da budete lider, onda ste morali da dominirate u kategoriji maksimalne preporučljive vuče tereta.

Naravno, ovakvi modeli su u stanju da povuku i do 150 tona, što su nam demostrirali voditelji američkog izdanja serijala „Top Gear“, ali proizvođači to naravno nikada neće javno reći. Razlog leži u tome što takva strategija može da ošteti vozila, a kompanijama nije u interesu da ih popravlja pod garancijom. U suštini, reći će vam da vučete taman toliko da budu sigurni da obavljanjem posla ne oštetite fabričku garanciju.

Ali tokom poslednjih nekoliko godina još jedna kategorija je počela da se izdvaja. Kako su debitovali električni kamioneti, tako je i njihova autonomija postala jako bitna i to možda još bitnija nego gore spomenute karakteristike. Danas ih na tržištu ima samo tri i to su Ford F-150 Lightning, Rivian R1T i GMC Hummer, a narednih nekoliko godina ćemo videti u konkurenciju iz Chevroleta, Rama, Tesle i ostalih brendova.

Rivian je imao čast da bude pionir kategorije i upravo je objavio da će njegov model R1T biti dostupan sa većim baterijama za 2023. godinu. To će mu omogućiti maksimalnu vožnju sa jednim punjenjem baterija na 328 milja ili 528 kilometara i na taj nadmašiti spomenutog Lightninga čija je autonomija „samo“ 515 kilometara.

Zanimljivo je da autonomija u velikoj meri zavisi od veličine felni. Američki proizvođač vozila tako kaže da se kupac mora odlučiti za 21-inčne ukoliko želi da ostvari spomenute brojke. Sa druge strane, one 22-inčne rezultiraju u autonomiji od 487 kilometara, a 20-inčne „samo“ 462 kilometra.

Svi znamo da je spomenute cifre moguće dobiti samo u idealnim uslovima i da su šanse velike da ih većina vozača nikada neće videti. Jedan test je pokazao da spomenuti Ford F-150 Lightning može da pređe tek nekih 150 kilometara ukoliko za njega zakačite tradicionalnu kamp prikolicu dužine oko devet metara, a verujemo da bi se isti rezultat dobio i sa Rivianom.

Ali ako ništa drugo, ova kompanija ima pravo da se hvali kako u svojoj ponudi ima „najekonomičniji“ pikap kamionet „preko bare“ i ne sumnjamo da će to doneti nove kupce i povećati vrednosti akcija firme na berzi.

AutoRepublika

(199)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments