1. Home
  2. Vesti
  3. Ford se restrukturira u Evropi i pokreće tri nova entiteta
Ford se restrukturira u Evropi i pokreće tri nova entiteta
2

Ford se restrukturira u Evropi i pokreće tri nova entiteta

324
2
Podelite sa prijateljima:

U Evropi, Ford će restrukturirati svoje aktivnosti oko tri entiteta: Ford Model e, Ford Blue i Ford Pro. L’Argus detaljno opisuje ovu novu strategiju, koja podseća na Nissanovu.

Prvi, nazvan „Ford Model e“, posvećen je električnim modelima u asortimanu proizvođača.

Ford će krajem 2023. godine plasirati električni kompaktni SUV (C-SUV segment), koji će biti razvijen na tehničkoj osnovi Volkswagena ID.4. U martu 2024. godine, kupeoliki SUV će takođe biti dostupan u C segmentu, ali koji će imati potpuno drugačiju karoseriju.

Iste godine na tržište stiže električna Puma – koju je proizvođač već najavio. Ona će se i dalje proizvoditi u fabrici u Krajovi, Rumunija.

Kao i mnogi današnji proizvođači, Ford je odlučio da preferira veću maržu umesto velikog kvantiteta prodaje. Tvrde da će američki proizvođač proizvoditi manje, ali bolje. A sigurno skuplje 😉.

Do 2024. Fordova linija vozila će brojati samo devet modela, što je manje u odnosu na osamnaest pre četiri godine. Nakon najavljenog odlaska Fieste, plavi oval mora da restrukturira svoj asortiman. Gradski automobil, koji je bio jedan od najpristupačnijih automobila u katalogu, nije zamenjen, pa će budući kupci morati da se obrate novom MPV-u koji će stići 2023. godine.

Biće to najjeftinije vozilo u rangu. Kao što je ranije pomenuto, uslediće još tri električna modela: kompaktni SUV na kraju naredne godine, Puma (2024) i sportski SUV Coupe (2024).

Druga kompanija, „Ford Blue”, okuplja sve svetske modele sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, proizvedenim u Španiji. Među ovim modelima, posebno je Kuga, restilizovana 2023. godine, Ranger Raptor ili novi Bronco sa jednim neelektrifikovanim motorom 2.7 V6. Potonji će karijeru započeti krajem 2023. u Evropi, zatim 2024. u Francuskoj.

Treba naglasiti da će evropska divizija Forda nestati pošto proizvođač više neće moći da prodaje termičke automobile na Starom kontinentu od 2035. godine.

Što se tiče trećeg entiteta, „Ford Pro“ je fokusiran na komunalna vozila. Prvo lansiranje održaće se u junu 2023. godine – to će biti novi Transit Custom, koji će u oktobru biti praćen porodičnom verzijom, Transit Courier.

Novi Fordovi modeli biće klasifikovani u nekoliko familija proizvoda: „Wild Performance“ za sportske modele kao što je Mustang; „Urban Escape“ i „Active Adventure“ za terence i krosovere; „Ultimate Outdoor“ za najekstremnija vozila kao što su Ranger Raptor i Bronco.

Ford planira da postigne cilj proizvodnje od 600.000 električnih vozila 2024. godine.

AutoRepublika

(324)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

ovo sam stvarno dugo čekao, sa velikom zabrinutošću, hvala vam na lepim vestima, ford ima budućnost, živeo ford i AR

YugoFlorida

Neobično je da će jedan od novih modela biti MPV. A godinama pričaju kako je to izumiruća klasa.