1. Home
  2. Vesti
  3. (Američki) svet polako odlazi u tri lepe – Jeep gubi motor sa osam cilindara
(Američki) svet polako odlazi u tri lepe – Jeep gubi motor sa osam cilindara
5

(Američki) svet polako odlazi u tri lepe – Jeep gubi motor sa osam cilindara

543
5
Podelite sa prijateljima:

Uvek smo kritikovali Amerikance kako vode ratove širom sveta za naftu kako bi bili u stanju da napoje svoje mašine sa osam cilindara ispod haube. Često smo se pitali zašto je nekome potrebno 400 i kusur konja da vozi metar po metar u gradskoj gužvi i posebno šta će toliko „grla“ državi gde u okolini gradova maksimalna dozvoljena brzina nije veća od 88 km/h, ali eto od kada je nastala automobilska industrija „preko bare“, tako je i postojala opsesija sa snagom.

Ali čak i probirljiviji Jenkiji su polako počeli da se menjaju i sve je više četvorotočkaša na ulicama sa četiri i šest cilindara. Šta-više, protekle godine svega 15% novih vozila su imali V8 ispod haube i tu spadaju i oni iz Nemačke, Japana, Italije, Koreje i ostalih država. Većina su bili rezervisani za luksuzne modele i velike terence i pikap kamionete.

Već nekoliko puta smo pisali kako čuveni motor Hemi od strane nekadašnjeg Chryslera, a danas velikog Stellantisa, odbrojava poslednje dana. Debitovao je pre skoro dvadesetak godina za pikap kamionet Dodge Ram, ali smo ga vremenom mogli videti u raznim modelima divizija Dodge, Chrysler i Jeep. Među njima je bio i model Jeep Grand Cherokee, a nova peta generacija je debitovala prethodne godine.

Nudila se sa nekoliko motora u izboru, od čega je vrhunac ponude činio 5,7-litarski Hemi sa osam cilindara i 360 konjskih snaga. Američki proizvođač vozila nam je nedavno podario informacije za narednu godinu i više na listi ne možemo da vidimo Hemi.

Zvanični sajt Jeepa kaže da je standardan motor 3,6-litarski Pentastar sa 295 „grla“ uz opcioni 2,0-litarski hibrid sa ukupno 375 „konja“ u kombinaciji benzinskog i električnog motora. To znači da Grand Cherokee neće imati V8 u izboru po prvi put od kada se pojavio u prodaji 1992. godine.

Zanimljivo je da kompanija nije zvanično objavila da Hemi više neće biti deo ponude, ali je kasnije potvrdila ovu informaciju kolegama sa sajta Motor Authority. Kao objašnjenje je data informacija da brend želi da se fokusira na novi Stellantisov turbobenzinac sa šest cilindara. Dostupan je u verzijama sa 420 i 510 „konja“ iz radne zapremine 3,0 litre i trenutno se nudi u većim Jeepovim modelima kao što su Wagoneer i Grand Wagoneer.

Ova dva modela se još uvek mogu naručiti sa Hemijima radne zapremine 5,7 i 6,4 litre, ali je sasvim jasno da su njihovi dani odbrojani. Sa druge strane, Hemi bismo mogli da vidimo barem još neko vreme u pikap kamionetu Ram, mada će i tamo jednog dana biti zamenjeni sa Hurricaneom.

I tako je američko tržište siromašnije za ono po čemu su dugo godina i bili najpoznatiji. Morali su jednog dana ući u novi vek.

AutoRepublika

(543)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Ne gine ti Zoki 1.5 dCi😂…

BB

Mislim da si previše darežljiv, možda 1.2 benzinac sa tri cilindra? 😜

Renault Terminator

I to što kažeš🤣…

Bungi

Taj v8 će dobiti r4 sa duplim turbom i elektromotorom između motora i mjenjača.Jeste efikasnije ali tu nema emocija, strasti,… Ljepota autoindustrije starih vremena, je nažalost, nepovratno nestala.Od rezanja kubikaže ima i gore-masakriranje izgleda nekada lijepih automobila.Novi BMW 7 je najbolji dokaz kako izgleda put u propast.Izgleda kao kredenac bačen na leđa i još neko ima smjelosti i obraza, da traži za njega 100 000 evropskih novčanica.? Kuda ode ovaj svijet.??? 🤔🤔🤔

Matija

Ljudi, ko ima para investirajte u kupovinu danasnjih dobrih automobila, registrujte ih na kratko a zatim odjavite i sacuvajte ih negde! Godine 2030 vredece bar 3-4 puta vise a 2035 ko zna koliko! Objasnjenje: od 2035 bice zabranjena proizvodnja novih vozila na fosilna goriva ali ce upotreba postojecih ostati dozvoljena. Sasvim sam siguran da do 2035 godine auto industrija nece uspeti da proizvede ni 25% potrebnih e-vozila. Moguce je cak i produzenje proizvodnje fosilnih posle ovog roka.