1. Home
  2. Vesti
  3. BYD razmatra otvaranje fabrika u Evropi
BYD razmatra otvaranje fabrika u Evropi
5

BYD razmatra otvaranje fabrika u Evropi

201
5
Podelite sa prijateljima:

Svedoci smo rastućeg broja izveštaja prema kojima evropski i generalno zapadni proizvođači automobila (uključujući i američke satelite s istoka Azije) sve više vozila proizvode u Narodnoj Republici Kini, odakle ih otpremaju ka Starom, ali i ostalim kontinentima. Međutim, sada imamo priču koju je lansirao američki medij Bloomberg, a u kojoj se licitira namerom kineskog BYD-a da pokrene proizvodnju vozila u Evropi.

Elektrifikacija globalnog tržišta automobila koja se sprovodi munjevitim tempom, pruža neočekivani podsticaj kineskoj automobilskoj industriji, koja pak nije na nivou zapadnih brendova po pitanju tehnologije vozila pokretanih motorom s unutrašnjim sagorevanjem. Zato Kina ima veliku prednost nad etabliranim proizvođačima u smislu raspoloživosti svakovrsnih resursa i stručnosti u odnosu na automobile sa nultom emisijom.

Ujedno, to je takođe i razlog zašto je Evropa zabrinuta zbog sve većeg broja kineskih električnih automobila uvezenih na kontinent i zašto gura svoju privredu u smeru transformacije kako bi se ova vozila proizvodila u lokalnim okvirima.

Ali razvoj privredne grane koja uključuje proizvodnju električnih automobila u Evropi može ići i preko kineskih brendova. Pre nekoliko dana smo saznali da grupa Geely radi na izgradnji nove fabrike na Starom kontinentu za proizvodnju jednog od budućih modela svog brenda po imenu Polestar . Dodatno, sada saznajemo da i marka BYD namerava da uradi isto to. Pride, BYD i ovog trenutka Evropljanima nudi svoja vozila.

Potpredsednik BYD-a se upravo „poverio“ našim kolegama iz Bloomberga. Dok azijski proizvođač lansira svoje modele nazvane Atto3, Tang i Han, kompanija istovremeno razmotra otvaranje jedne ili više fabrika u Evropi, kako bi optimizovalo poslovanje grupacije u regionu, a kako bi i otklonio sumnje lokalnih vlasti.

Zapamtite da BYD takođe proizvodi sopstvene baterije, što takođe nameće pitanje njihove konstrukcije: da li projekat brenda planira da preseli i proizvodnju ovih baterija? Da li će kineski proizvođači postati glavni igrači u automobilskoj industriji u Evropi? Sve će očigledno zavisiti od komercijalnog uspeha njihovih modela na našem tržištu.

AutoRepublika

(201)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
DUDE

Navijam za BYD, bas bi mi leg’o jedan njihov Dolphin od 15.000eur.

S mile

E. Kad bi Vučko odradio decenijski posao, doveo ih u SRB. Jevtina radna snaga, i strucnjake ce nadjemo. Ima dosta kooperanata iz auto industrije. Skoro cuh da Continental gradi fabriku u Nisu….

To bi bio pravi ekonomski potez

BB

Kada su prezentovali električnu Pandu za Kragujevac, napominjali su da rade da otvore još dvije fabrike automobila, jednu su pominjali kao skoro izvjesnu i da je svjetski poznat proizvođač, a drugu kao mogućnosti. BYD se slaže sa svim opisima…

S mile

To bi bilo fantasticno

Kinezi bi pokrenuli celu gamu od manjih do vecih vozila. A ne samo jedan model

Matija

Bydo, dobro dosao u Srbiju! 🙂 Imamo i litijum ako treba!