1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Porscheova najveća noćna mora
AR pijaca klasika: Porscheova najveća noćna mora

AR pijaca klasika: Porscheova najveća noćna mora

313
1
Podelite sa prijateljima:

Ako bismo sagledali istoriju Volkswagena i Porschea došli bismo do zaključka da su dva brenda kroz istoriju imala veoma čestu i pozitivnu saradnju. Ferdinand Porše je „stvorio“ Volkswagenov prvi automobil „Bubu“ dok je pionir firme Porsche na četiri točka (model 356) bio zasnovan na njemu. Dve firme su želele da penzionišu svoje modele 912, odnosno Karmann Ghia početkom sedamdesetih godina i dogovorile se da zajedno razviju novitet koji bi se onda prodavao pod značkama oba brenda.

Međutim, u istom periodu dolazi do promene na čelu Volkswagena i novi predsednik Toni Šmaker odjednom obustavlja saradnju za Porscheom. Firma se iznenada našla u krizi pošto je u novitet investirano dosta novca, a pritom je Porsche imao i potpisani ugovor o kupovini sto hiljada Audijevih motora radne zapremine 2,0 litre. Automobil će se na kraju pojaviti u prodaji 1976. godine pod imenom Porsche 924.


Porsche je planirao da radi na nasledniku i pre nego što je 924 počeo da pristiže u izložbeno-prodajne salone. Bilo je jasno da ne postoje finansije za potpuno novi automobil, ali je morao da ima autentičnu Porscheovu mehaniku. To se konačno desilo 1982. godine kada je svetlost dana ugledao 944 kao unapređena verzija modela 924, mada će se dva četvorotočkaša paralelno proizvoditi još šest godina.

Iako su dizajnerski jako ličili, ključna promena je bila ispod haube. Umesto Audijevog originala, tu smo mogli da vidimo novi 2,5-litarski benzinac sa četiri cilindra. U svoje vreme je bio najveći benzinac sa četiri cilindra na svetu i dobijen je tako što je „prepolovljen“ onaj sa osam cilindara iz modela 928.

Iako javnost nema neka posebno mišljenje o ovom vozilu, ipak se pokazao kao relativno veliki komercijalni uspeh za Porsche. Isporučeno je preko 163 hiljade primeraka tokom devet godina proizvodnje i omogućio kompaniji da reši „konekcije“ sa Volkswagenom i razvije neke nove velikane tokom devedesetih godina.

Najpoželjnija izdanja modela 944 su ona sa turbobenzincem ispod haube, ali nažalost, primerak iz današnje priče nije takav. Nosi oznaku S2 i u izložbeno-prodajnim salonima smo mogli da ga vidimo od 1988. do 1991. godine.

Pokretao ga je 3,0-litarski atmosferski benzinac (opet sa četiri cilindra) sa 208 „konja“, a snaga se prenosila na zadnje točkove preko petostepenog manuelnog menjača. Performanse su bile zadovoljavajuće za taj period, sa ubrzanjem od nule do 100 km/h za šest sekundi i maksimalnom brzinom od 240 km/h.

Svakako nije bio jeftin, pa je tako ovaj primerak iz 1989. godine originalno prodat za čak 44.323 američkih dolara (oko 106.090 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca).

Trenutno se nalazi u gradu Hjuston Hajgst unutar američke savezne države Teksas, ali je originalno prodat u Ohaju i tamo je proveo većinu „života“. Uglavnom je u originalnom stanju i do sada je prešao 134.400 kilometara, a nedavno je osvežen pred prodaju.

Na kraju je prodavac dobio čak 40 ponuda od čega je najviša iznosila 28.100 američkih dolara. To nam govori da se vremena menjaju i da 944 polako počinje da dobija na popularnosti koju je, ruku na srce, definitivno i zaslužio…

Zoran Tomasović

(313)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Da, za ono vreme, to su bile impresivne performanse kod ovog 944.
924 mi je ostao u baš ružnom sećanju i više me asocirao na koroziju no na Porsche.