1. Home
  2. Life
  3. Film
  4. Pola miliona dolara za Pontiac Trans Am Berta Rejnoldsa
Pola miliona dolara za Pontiac Trans Am Berta Rejnoldsa

Pola miliona dolara za Pontiac Trans Am Berta Rejnoldsa

377
5
Podelite sa prijateljima:

Godina je bila 1977. i u američkim bioskopima se pojavio film „Smokey and the Bandit“. Iako je radnja ona tipična i smeštena na američkom jugu, gde popularan lik beži u modernom i poželjnom automobilu dok ga stotine policajaca juri, i naravno svaki put uspeva da im pobegne, iz nekog razloga film se pokazao ogromnim uspehom.

Zaradio je čak 126 miliona američkih dolara u bioskopima, čime je postao drugi najvredniji američki film spomenute godine (nadmašio ga je samo kultni film s naslovom „Ratovi zvezda“) i rezultirao je s još dva nastavka.

Uloga glavnog lika je dodeljena Bertu Rejnoldsu, ali će mnogi reći da je prava zvezda filma zapravo bio crni Pontiac Trans Am. Njegova popularnost je eksplodirala među kupcima nakon što se film pojavio u bioskopima i 1979. godine će biti prodato rekordnih 211.453 primeraka.

Za snimanje je korišćen veliki broj automobila da bi oni zatim bili preprodati kao polovnjaci. U današnja vremena bi verovatno vredeli brdo novca, ali u periodu kasnih sedamdesetih godina, producentske kuće bi ih uglavnom nudile lokalnim izložbeno-prodajnim salonima polovnjaka.

Tako da verovatno nikada nećemo pronaći svaki primerak modela Trans Am koji smo gledali na malim ekranima, ali aukcijska kuća Barrett-Jackson je nedavno ponudila sledeću veliku stvar. Naime, jedan primerak je sačuvan radi kasnijih promocija, a zatim je poklonjen Rejnoldsu.

Automobil je ofarban u crnu boju sa zlatnim detaljima i reč je o veoma bogato opremljenom Trans Amu. Pokreće ga glomazni V8 motor zapremine 400 kubnih inča (6,6 litara) sa 180 „konja“, a snaga se prenosi na zadnje točkove preko trostepenog automatskog menjača.

Rejnolds ga je posedovao sve do 2014. godine kada je došao u ruke novog vlasnika. Ovaj je finansirao detaljnu restauraciju izvedenu pre sedam godina s željom da se sačuva originalnost, i može se reći da je uspeo u tom poduhvatu, pa se ovaj Trans Am smatra možda najoriginalnim primerkom koji smo videli na malim ekranima. Na satu trenutno stoji brojka od svega 5.800 kilometara.

Tokom višečasovne aukcije, jedan kupac je izdvojio sumu od čak 495 hiljada dolara, što čini ovaj primerak ubedljivo najskupljim modelom iz druge generacije s oznakom Trans Am.

Zoran Tomasović

(377)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
peki

Samo 180 ks na zapreminu od 6,6 lit? Negde pronadoh da je razvijao 335 ks…🤔

Yankee

Imao je ranije, taj 400 cid motor se ugradjivao u razne Pontiace jos od ranih 1970ih godina i u pocetku jeste imao 335 ks. Do kasnih 1970-ih godine su predstavljeni novi zakoni o izduvnim gasovima zbog cega su snizavali kompresiju motora tako da su razvijali dosta manje snage.

peki

👍

Laki

Samouvjeren karakteran aparat bravo!

BB

Sjećam se da sam gledao i sve čekao kad će da jedu smoki a ono ništa, ‘ajd ja sam ga tamanio ispred ekrana 🤠.