1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Ovaj Volkswagen Golf iz 1980. godine je zaista NOV NOV NOV!!!
Ovaj Volkswagen Golf iz 1980. godine je zaista NOV NOV NOV!!!

Ovaj Volkswagen Golf iz 1980. godine je zaista NOV NOV NOV!!!

6.81K
48
Podelite sa prijateljima:

Sigurno smo svi videli čuvene oglase gde „svaki Ciga svoga konja hvali“ i tvrdi da je njegov automobil, inače star oko jedne decenije i sa (lažnih) 180.000 kilometara kao NOV NOV NOV. Ali ovaj put nam stiže zanimljivi oglas iz Velike Britanije, preko aukcijske kuće Silverstone, koja planira da proda praktično 40 godina star Volkswagen Golf. Da, ovaj četvorotočkaš je sišao sa proizvodne trake još 1980. godine, a od tada je prevaliao svega 738 milja (1.181 kilometara) i prodavac tvrdi da se u kabini, još uvek može osetiti „miris novog automobila“.


Kako prenosi Silverstone, Golf „Kec“ je originalno kupljen u Holandiji u maju 1980. godine. Iako je Volkswagen nudio svoj najpopularniji automobil sa volanom sa desne strane i na Ostrvu, njegova cena je bila značajno viša nego ona u Belgiji i Holandiji.

Ne znamo zašto bi neko u ove dve države naručio vozilo sa volanom sa desne strane, ali su Britanci brzo shvatili da je moguće kupiti Golfa, platiti takozvanu MOT inspekciju i troškove prevoza i opet proći finansijski jeftinije.

Vlasnik je već posedovao Golfa i odlučio je da kupi još jedan primerak, dok su cene bile povoljne, s ciljem da original jednog dana penzioniše i zatim krene da vozi noviji model. Kontaktirao je kompaniju FT Motors iz Londona, koja se bavila uvozom iz Belgije i Holandije, ali se proces toliko odvukao da je vlasnik kasnije izjavio da žali što jednostavno nije platio veću sumu novca nekom od izložbeno prodajnih salona u Britaniji.

Kada je Golf konačno stigao do novog vlasika, parkirao ga je u garažu i retko kada ga je vozio. Nepoznato je da li je vlasnik u međuvremenu preminuo, ili ga je možda prethodni Volkswagen služio toliko dobro da nije video potrebu da krene sa vožnjom noviteta, ali je potrebno spomenuti da je primerak iz naše priče registrovan po prvi put tek 1999. godine.

Ono šta jeste poznato je podatak da je Golf tada promenio vlasnika sa samo 561 miljom (898 km) na satu, a posebno oduševljenje je pokazao magazin VW Motoring koji je u avgustu 2000. godine napisao specijalnu priču o njemu. I novi vlasnik je shvatio koliko je teško pronaći bilo koji Volkswagen sa niskom kilometražom, pa je odlučio da ga vozi samo na godišnju inspekciju. Na satu trenutno stoji brojka od 738 milja (1.181 km).


Golfa inače pokreće 1,6-litarski dizel sa 54 „konja“, a snaga se prenosi na prednje točkove preko četvorostepenog manuelnog menjača. Takođe je potrebno spomenuti da je reč o bogato opremljenom modelu s GLD oznakom.

Silverstone još uvek nije odredio početnu cenu, a aukcija će se održati krajem meseca.

AutoRepublika

(6811)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

48 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
YugoFlorida

Ovo je pravi Golf.

Don

Sami, kola, sta se čeka?

J4ZZ3R

A ti mislis da oni nemaju ovakav? 🙂 Imaju sigurno vise mozda jos nov nov novijih i jedan koji se cuva pod plisom 🙂

moron

Ovo je bio automobilčina u svoje vreme.

Nenad

To sto švabo napravi to ne može niko više.

Bungi

A šta je sa Korolama, 323-cama,Lanserima, Sanijima,… proizvedenim krajem 80-ih koji se i dan danas voze.???Jesi li ti toliko neupućen ili stvarno vjeruješ u bajku da se dobar auto može napraviti samo u Njemačkoj.?

Kittitelj

Istruleli, eto šta je…

Bungi

Svi ovi oldtajmer japanci što i danas voze izgledaju kao da su juče izašli iz fabrike.Kako baš da ni jedan nema problem sa korozijom.???

Zsphere

Kad ih printaju k’o na traci. U stali se ne moze pronaci ni jedan.

Yankee

Auti su valjda namenjeni za voznju, ne da budu parkirani u stali. 😉

Zsphere

Ove vw oldtimere obicno nadju u stali ispod tone prasine 🤣🤣
Salim se super je kec, fantastican auto u svoje vrijeme.

Bungi

Od svih Golfova najviše sam obožavao ove njemačke, sa hromiranom obrub lajsnom na šofer šajbi i zelenom metalik bojom sa zelenom unutrašnjošću.Sličnost između njih i ovih naših, TAS-ovih je bila samo u izgledu i u činjenici da pripadaju istom proizvođaču.Sve ostalo je mnogo drugačije.

sami

Ako vam se sviđa Golf 1, gde je problem sa novim modelima? Garantovano, kad se pojavio Golf 1 mrzeli su isto ko ove danas. Bez obzira što je i nekad i sad najbolji u klasi, kad se sabere sve u zbiru. A to što su dizel standard napravili svaka čast!

J4ZZ3R

Meni se dopada 1. pa onda plus 3 tj 4. pa opet plus 3 tj 7…. Ali s obzirom da ih vozi svako i njegov sami i da proizvodjac laze kao da je Srbije ipak cu preskociti

Rade
Yankee

Jedini Golf koji je bio lep jer ga je dizajnirao Italijan.

J4ZZ3R

Cetvorka je meni isto bila ok, a sedmica im je verovatno plafon. Sad treba krenuti u novom smeru i odmah problemi

Yankee

Meni se licno svidjali kec, petica i sedmica. Mk3 mi je ubedljivo najruzniji, posle njega Mk6, pa ovaj novi Mk8. Mk2 i Mk4 su bili ok.

Slavko

Doba ovog Golfa, i narocito Dvojke, i Passata B2 je bilo zlatno vreme kvaliteta VW. I na marginama ove ere, dodao bih cuveni 1.9 tdi. Ovo danas je bleda senka.

Zoca

Da bi isplivali iz troskova isplacivanja odstete povodom dizelgejta,moraju zakidati gde god mogu.Sipke ispod haube pa redom…..

Laki

Sve stima kod ovog modela GLD je zaista bio top paket a motor cudo!

Filip

Ja imam jos bolji

Filip

Tas sa 4 vrata

Filip

A ovo je desnjak

D_C

Jao bre ljudi, pa dosadni ste vise sa tim Golfovima od pre trista godina.

Sad ja nemam izbora nego da opet postavim slike mog:
comment imagecomment image
https://postimg.cc/rdbXWBPt/bdc217d4

Za info, enterijer je original diler-fit opcija. A motor 1.8 od 112ks.

D_C

Ne znam sta se ovo desilo sa zadnjim linkom pa mora da se klikne da pokaze sliku motora.

Yankee

Sta je u pozadini prve slike?

D_C

comment image
comment image

Stari Dejan

Uh… 2,3T?

D_C

9-5 Aero sa Hirsch tuning-om. Cevi za dovod vazduha veceg preseka, veci intercooler, Hirsch ECU, auspuh od nerdjajuceg celika veceg promera – celom duzinom auta a ne samo pozadi. Hirsch amortizeri i opruge (koje sam kasnije zamenio za Bilstein/H&R). Ja sam vremenom stavio Brembo prednje diskove, i zamenio skoro sve silen blokove sa Powerflex silikonskim. Na gornjoj slici je sa Hirsch felnama od 18 cola koje su takodje vremenom zamenjene sa 18-colskim Borbet XL (Black Polished) koje su mu mnogo dobro pristajale. I ove crne lajsne su kasnije bile ofarbane u boju auta.

Stari Dejan

Svaka čast D_C!

D_C

Hvala Dejane! Za zamenu ozvucenja bi trebao ceo clanak 🙂 To sam uradio potpuno sam, ali uz puno research-a.

Stari Dejan

Ona kombinacija sa dodavanjem AUX ulaza uz zamenu zvučnika? Kad sam ja jurio ovakav 9-5 to je bilo uobičajena „operacija“. Zar on (Hirsch model) nije dolazio uz Harman Kardon ozvučenje?

D_C

Na internetu ima vise opisa kako zameniti Harman Kardon ozvučenje u 9-5 ali samo kada je u pitanju standardni radio-kasetofon. Moj auto je imao za to vreme skupu doplatu u vidu Kenwood navigacionog sistema u kombinaciji sa Harman Kardon-om. Fazon je sto Kenwood navigacioni nije kao danasnji double-din gde je sve u head-unit, vec se sastojao iz vise razlicitih uredjaja. U centralnoj konozoli touch-screen koji je zapravo samo user-interface i nista vise. Pozadi, kod rezervnog tocka je jedan uredjaj u kom su smesteni radio i kontrolna jedinica odn mozak celog sistema, i koliko se secam jos jedan drugi uredjaj koji… Pročitaj više »

Stari Dejan

Zvuči kao višednevna zanimacija. Recimo mene tu uvek plaši samo skidanje svih ovih panela u unutrašnjosti- da nešto ne pokidam, da ne popucaju žabice, da ne izgubim neku onu zaštitnu plastiku/lajsnu… I posle se uvek nerviram jer ne mogu da sedim miran i hoću nešto da čačkam a ovamo sve ove nebuloze samo čekaju 🙂

D_C

Zaboravio sam skidanje zadnjeg dela oplate krova da bih zamenio krovnu antenu i naravno izvukao nove kablove do nje 🙂 ‘tu uvek plaši samo skidanje svih ovih panela u unutrašnjosti’ – Kad znas kako je koji panel fiksiran – onda samo pazljivo i nije problem, a da se ovo sazna: internet i u mojim nekim ranijim slucajevima – Haynes manual, ali danas mislim da za njim nema neke potrebe jer se sve izgugla. Malo je teze kada kao u situaciji sa oplatom krova, prvo moras da demontiras delove A i B a da bi njih demontirao, moras da skines C,… Pročitaj više »

don

ja kad demontiram i onda krenem da sastavljam, uvijek imam viska dijelova…prosto neobjasnjivo. Moracu da konsultiram druga iz loze.

D_C

Moja logika je uvek bila da ako imam visak delova a sve radi kako treba, nije moja greska vec kod proizvodjaca odn konstruktora 🙂 Moj problem je uvek nastajao kad nesto treba da sklopim i shvatim da u medjuvremenu vise nema dovoljno delova.

J4ZZ3R

Originalan enterijer, svaka cast na stanju.

A gde je 205 gti? Ili bese 405 mi 16?

D_C

Pretpostavljam da mislis na 405Mi16 koji sam jednom-dva puta spomenuo. To mi je jedini auto za koji zalim sto mi je promakao, odn nisam ga nikad kupio. Ziveo sam u jednoj drugoj zemlji gde su sve ukupno postojala 2 primerka Mi16: jedan crveni i jedan metalik zeleni. Kada se zeleni pojavio na prodaji, prvo sam se jedno vreme razmisljao, potom probao, dogovorio oko cene itd… Onda otisao u banku da sredim oko kredita i… u medjuvremenu on je prodat drugome. Velika steta, mada u svakom slucaju ne bih bio u stanju da ga zadrzim i pre ili kasnije bih morao… Pročitaj više »

Balkanboj

Ovo je kao kad se ljudi lože na Fiću pa daju dosta para za super očuvan primerak, a on bio smeće i kad je bio nov.
A ustvari, taj Golf 1 nije bio ni do kolena Fiatu iz tog perioda.

Cccc

Don

😃nit će ikad biti

Бранило

Голф је одличан :))) а чему служи овај филтер на разводнику паљења ???
comment image

D_C

Cemu sluzi, uz to i ne radi? 😂
Iskreno, i sam sam se pitao ko ga je postavio i sa kojim ciljem. U svakom slucaju odlicno zapazanje!

Rikošet

Tu se filtrira vakum 🙂

Hemija neka, puklo crijevo pa je čovjek stavio prvo što mu je došlo pod ruke…

D_C

Opisao si kao da poznajes mog starog koji je bio vlasnik skoro 20 godina a ovaj auto odrzavao preko 30 😂

Rikošet

Malo šale je uvijek dobro došlo 🙂

Podsjeti me ovaj detalj na jednog starog majstora sa doktorskim steteskopom. Mjenjao je samo nužne stvari, a s hirurškom preciznošću otkrivao probleme i višak dijelova naravno 🙂

Imao sam vakum bocu tada na Kadettu čini mi se ispred prednjeg lijevog točka. Kad sam vidio da je skida pitao sam ga čemu to služi? Rekao je da budale pitaju i bacio je u smeće 🙂

Poslije mi je objasnio princip rada tadašnje centralne brave, koju nisam imao…

don

Vidi se da nemas pojma. To ti je ultra moderni dodatak kojeg je VW stavio da ispunjava Euro 7 normu, javio mi kola! 😀