1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Kawasaki: novi logo, hibridni i vodonični pogonski sklop
Kawasaki: novi logo, hibridni i vodonični pogonski sklop

Kawasaki: novi logo, hibridni i vodonični pogonski sklop

1.18K
1
Podelite sa prijateljima:

Novodvojena motociklistička divizja Kawasakija se ne oslanja bukvalno samo na zelenu boju, pri čemu mislimo na kolorit koji krasi brend, već Japanci žele da se nametnu i kao zeleni, ekološko prihvatljiv izbor u svetu motocikala. Sudeći prema onom što priča šef novouspostavljene divizije zvane Kawasaki Motors Ltd., cilj je da kompanija postane klimatski neutralna u procesu razvoja motocikala, terenaca na četiri točka, motornih vodenih skutera i agregata.

Vodonični motor već od 2030. godine

Prototip vodoničnog motocikla Kawasakija

Na Međunarodnom motociklističkom sajmu, skraćeno nazvanom EICMA, Kawasaki je pored dva električna motocikla i hibrad, prikazao i studiju na temelju projekta Kawasaki H2, s natpunjenim vodoničnim motorom.

Posebna karakteristiga ovog agreta jeste da radi s diretktnim ubrizgavanjem goriva u komoru za sagorevanje. Ovo je potpuna novost u svetu motora za motocikle, jer se do sada nije desilo da se ovo tehnološko rešenje prenese iz automobilske industreje. Međutim, s ovim rešenjem koje je neutralno s aspekta emisija CO2, Kawasaki zaista zaslužuje epitet „zelenog“, ali samo ako je vodonik dobijen upotrebom obnovljivih izvora, pa je zato i moguće nazivati ga zelenim vodonikom.

Inače, vodonik kao gorivo ne eliminiše problem štetnih emisija. Azotni-oksidi su i dalje prisutni kao problem, ali bi oni teoretski mogli biti rešeni ugradnjom katalitičkog konvertora (SCR). Dodatno, malo količine ugljen-dioksida i ugljen-monoksida, kao i ugljenovodonika su takođe posledica sagorevanja. Da li će (ikada) eventualno vodonični motor ući u serijsku proizvodnju, pre svega zavisi od mogućeg omasovljena vodonika kao pogonskog goriva. Čak i da se to dogodi, Kawasaki veruje da neće pre 2030. godine.

Do tada, Kawasaki će se oslanjati na motore SUS, električne i hibridne.

Deset hibridnih i električnih motockala do 2025. godine, od čega tri već ove godine

Hiroši Ito, je s mesta predsednika firme Kawasaki Motors Ltd., u Tokiju objasnio da je novi cilj društva da lansira deset električnih ili hibridnih motocikala do 2025. godine. Na skupu EICMA održanom 2021. godine, Ito je najavio najmanje tri modela iz gore pomenute garniture, koji bi bili predstavljeni 2022.

Podsetićeom da je Kawasaki već predstavio prvi električni prototip. Pride, razvoj pet terenskih vozila s integralnim pogonom, kao i s pogonskim sklopovima koji kao energente koriste napredna goriva, već je najavljen u istom vremenskom periodu. Dugoročni plan seže do 2035. godine i takođe uključuje sve važne modele na visoko tehnološkim tržištima, ali samo s baterijskim ili hibridnim pogonskim sklopovima.

Kawasaki je paralelno s novim modelima prikazao i sliku motocikla s oznakom Z 650 Ninja, a koji poseduje dodatni elektromotor na vrhu menjačke kutije, na koji način se vidi preklapanje s već poznatim patentnim crtežima koji ilustruju laki hibrid. Novi patenti iz januara 2022. godine su doneli nove pojedinosti. Kawasaki zapravo planira da ugradi bateriju između sedišta i zadnjeg točka, što bi omogućilo hlađenje iste uz pomoć vetra.

Zajedno s elektromotorom postavljenim iznad menjača, ovo zahteva nove metode šrafljenja, pričvršćivanja na centralnom opružnom podupiraču. Kawasaki pokazuje nekoliko ideja za ovo u drugom patentu. Na kraju, strmiji opružni podupirač na montažnoj ploči može biti rešenje. Do sada, amortizer u 650-icama leži skoro ravno između poluge i gornjeg ušica zavrtnja, a direktno iznad menjača.

Saradnja s markom Kymco

Važna tema za planirani rast kompanije Kawasaki jeste ona koja pokriva oblast malih terenskih vozila na četiri točka, koja ima veliki potencijal, posebno u SAD. Kawasaki bi želeo da predstavi pet novih modela sa novim pogonskim rešenjima do 2025. godine, osam godišnje do 2030. godine, a kaže se da je tajvanski proizvođač, entitet Kymco partner u ovoj ofanzivi. Kawa pominje i druge dogovore o saradnji na razvoju električnih ili hibridnih modela na dva, ali i četiri točka, ali ih ne imenuje, već govori o autsorsingu (izmeštanje dela aktivnosti kod trećih lica).

Više elektronike

Neko bi takođe želeo da promoviše upotrebu pratećih tehnologija kao što su veštačka inteligencija (AI), integracija radarskih rešenja ili interfejsa orijentisanih na korisnika, kao što je aplikacija Rideology kompanije Kawasaki, koja omogućava Bluetooth vezu između pametnog telefona kupca i njegovog motocikla.

Novi logo i kraće razdaljine

Mnogo pitkija struktura nove kompanije, koja omogućava da se odluke donose fleksibilnije, nezavisno i brže, trebalo bi da pomogne u svim budućim planovima proizvođača motocikala. Na ovaj način se može direktnije reagovati na tržišne trendove kako bi se ponudili novi proizvodi, ali i da bi se u ranoj fazi inkorporirala rešenja u vezi razvoja u pogonskoj i bezbednosnoj tehnologiji.

Potpuna preorijentacija je simbolizovana upotrebom novog simbola brenda, koji je zapravo veoma star. Kawasaki oživljava takozvani River Mark. Rečna oznaka – stilizovana forma japanskog slova koja znači „reka“ – prvi put je korišćena sedamdesetih godina, ali devetnaestog veka. U to vreme je bio istaknut na brodskim zastavama brodogradilišta Kawasaki-Tsukiji Shipyard, preteče današnjeg društva Kawasaki Heavy Industries.

AutoRepublika

(1175)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Motorcikl sa gorivnim motorom na vodonik jeste razuman i dalekosezan eksperiment Kavasakija, priprema za buducnost. Buducnost vodonika pocece onog momenta kada baterijski pogon objavi „bankrot“ – nestanak sirovina. Proces sagorevanja vodonika je teoretski idealno cist – produkti su velika kolicina energije i cista voda. Medjutim proces sagorevanja ne odvija se u idealnim uslovima jer su pored vodonika u procesu prisutne druge materije. U atmosferskom vazduhu nalazi se oko 70% azota, koji je poznat kao inertan gas ali zbog visoke temperature koju oslobadja sagorevanje vodonika dolazi do sagorevanja azota. Tako dobijamo u izduvu NOx-gasove. Visoka temperatura sagorevanja vodonika dovodi do sagorevanja… Pročitaj više »