1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. BMW E34 M5 karavan s V12 motorom iz McLarena F1 ispod haube
BMW E34 M5 karavan s V12 motorom iz McLarena F1 ispod haube

BMW E34 M5 karavan s V12 motorom iz McLarena F1 ispod haube

11.31K
2
Podelite sa prijateljima:

Reč je o unikatnom test vozilu, ali ko ga ne bi poželeo…

Proizvođači automobila imaju običaj da kreiraju neke jedinstvene primerke s „alternativnim pogonima“. O automobilima s motorima izvorno iz Formule 1 smo već pisali.

Da se podsetimo Ford Transit Connecta s motorom iz Focusa RS, pa zatim „strašnog“ VW Golfa s W12 motorom od pre par godina…

Sada možemo da potvrdimo i V12 BMW E34 M5 karavan, po Collecting Cars potkastu voditelja Top Geara, Krisa Herisa., gde je gostovao bivši direktor McLarena, Dejvid Klark, govorivši o epskom F1 iz devedesetih.

Naravno, svi znamo za legendarni motor koji se našao u jednom od najfascinantnijih superautomobila u istoriji. Reč je o 6,1-litarskom, atmosferskom V12 sa 627 ks. Ovo je fascinantna brojka i danas, a kamoli u vreme kada je ovaj automobil lansiran pre četvrt veka.

Dotični motor je delimično povezan s prvim BMW-ovim serijskim V12, koji se našao u perjanicama E32 serije 7 i prvoj E31 generaciji serije 8. Zašto inženjeri nisu instalirali eksperimentalni motor u neki od ovih automobila, ostaje misterija.

Uglavnom, nažalost, prototipovi poput ovog završe u potpunosti uništeni da bi se osiguralo da se ne pojave u javnosti. Ipak, tokom potkasta, Klark je potvrdio da je testni primerak još uvek „živ i zdrav“ i nalazi se u BMW-ovoj kolekciji „ludih“ prototipova, daleko od očiju javnosti.

AutoRepublika

(11312)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments