1. Home
  2. Vesti
  3. Ilon Mask pronašao „rupu u zakonu“ oko izložbeno-prodajnih salona
Ilon Mask pronašao „rupu u zakonu“ oko izložbeno-prodajnih salona
5

Ilon Mask pronašao „rupu u zakonu“ oko izložbeno-prodajnih salona

410
5
Podelite sa prijateljima:

Jedna kategorija koja je najviše kočila Teslu da postane još veći automobilski proizvođač nego što već jeste, je američki zakon u oblasti mandatornog uključivanja u lanac prometa izložbeno-prodajnih salona. U velikom broju američkih saveznih država postoji zakon koji kaže da je zabranjeno prodavati četvorotočkaše direktno iz fabrike, a kako Tesla nema svoje izložbeno-prodajne salone, tako i gubi veliki broj mušterija.

Ilon Mask je već ranije uspeo da u neku ruku reši problem tako što bi otvorio izloge u tržnim centrima, gde bi potencijalni kupci mogli da lično vide Tesline modele, a zatim da ih i naruče preko interneta pre nego što im budu dostavljeni na kućnu adresu. To je i dalje ostavilo dosta lokacija bez prilike da prodaju nove automobile pošto u dosta saveznih država čak ni izlozi ne mogu da zaobiđu navedeni zakon.


Mask veruje da je sada pronašao novo rešenje, i to tako što je uspostavio saradnju sa – indijanskim plemenima. Da, dobro ste pročitali. Svima nam je poznato da je američka vlada nakon genocida nad starosediocima ovog kontinenta „dodelila“ velike parcele zemlje na kojima ne važe lokalni zakoni. To je ujedno jedan od razloga zašto su recimo kockarnice izgrađene uglavnom na lokacijama koje pripadaju plemenima, a oni su sada spremni iznjamiti svoje zemljište Tesli da prodaje svoje četvorotočkaše.

Po čemu se takvi saloni razlikuju od onih drugih na privatnim posedima? Pa po tome, kao što smo spomenuli, da na njima ne važe lokalni zakoni i samim tim Tesla nema obavezu da ima određena poslovna mesta, određeni broj automobila i slično. Prvi takav salon je originalno otvoren u saveznoj državi Amerike koja je smeštena na jugu zemlje i koja se zove Novi Meksiko. Dolazi kao „ekspertiment“, a očigledno je obezbedio pozitivne rezultate pošto Mask planira da otvori još nekoliko u Teksasu i da samim tim zaobiđe zakone.

Još jedna informacija je bitna u celoj priči, a to su zvanični servisi. U tri savezne države Amerike (Alabama, Južna Karolina i Novi Meksiko) je zabranjeno imati servise u vlasništvu kompanije koja proizvodi četvorotočkaše, što znači da samo privatnici mogu da upravljaju njima i predstavljaju korporaciju. Zahvaljujući zemljištvu Indijanaca, Tesla je u stanju da zaobiđe takav zakon.

U nekim drugim saveznim državama, kao što su Luizijana, Nebraska, Oklahoma, Viskonsin i Zapadna Virdžinija je dozvoljeno prodavati automobile direktno iz fabrike, ali kompanija ne sme da ima sopstvene servisne centre, pa nas neće iznenaditi ako i na ovim lokacijama krenu da niču novi objekti na zemljištima starosedelaca.

Ova odluka takođe otvara vrata i nekim drugim automobilskim brendovima, posebno Fordu, a drugi najveći američki proizvođač je ranije rekao da planira da prodaje svoje električne modele direktno kupcima i da na taj zaobiđe zvanične izložbeno-prodajne salone.

Od kada su postojali zakoni, egzistirali su i oni koji su želeli pronalazili načine kako da ih zaobiđu. Ilon Mask je upravo pronašao način kako da „pomogne“ celokupnoj industriji…

AutoRepublika

(410)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Najbolje prodaja preko Twittera a kad dođe do nekog softverskog problema, onda angažovati vrača da to riješi 😜 nekom Biku koji sjedi u Tesli 🤣😂

Izmenjeno 1 godina pre od strane BB
TheStig

Mask je najobičnija kapitalistička hohštaplerčina. Jučer je prodao opet bruku dionica Tesle. Dakle njega Tesla ne interesuje kao ni ostale kapitaliste. Davno je prošlo vrijeme kad se na firmu, proizvod gledalo kao na svoje dijete. Ovo su klasični dolarsko-futuristicki neokonzervativni kapitalisti. Prodaj kad dođe kriza tj prije nego dođe. Uzmi keš lopatom i kupi sve ostalo kad ne bude vrijedilo ništa.

BB

Anšta ćeš kad Volova koji sjede ima u izobilju 😜

TheStig

Ko se zadnji smije, najslađe se smije 😀

moron

Bio bih spreman pozdraviti sve što bi vodilo nižoj ceni za kupce, pa i on-line prodaju … Ako bi to bila pobuda. Niža cena za kupce. Samo, da li zato BMW najavljuje on-line prodaju od 2024. za BMW i Mini ? Jeste. Ali, „malo morgen“ …