1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Dodge La Femme – prvi američki automobil namenjen ženama
Zanimljivost dana: Dodge La Femme – prvi američki automobil namenjen ženama

Zanimljivost dana: Dodge La Femme – prvi američki automobil namenjen ženama

307
10
Podelite sa prijateljima:

Kada pogledamo listu modernih automobila, teško je zaključiti ko je dizajnirao svaki od njih. Mnogi su iznenađeni kada im kažemo da je egzotični Hondin model NSX dizajnirala žena dok se na porodični minivan Odyssey potpisao muškarac. Situacija naravno nije uvek bila takva. Glavni stilisti su bili muškarci, mada moramo da priznamo da je firma Hudson zaposlila i prvog ženskog dizajnera sredinom tridesetih godina prošlog veka, ali samo za sitnje detalje u enterijeru.

Razlog za tako nešto je bio očigledne prirode. Barem u Sjedinjenim Američkim Državama, muškarci su bili ti koji su svako jutro odlazili na posao i zarađivali novac, dok je ženski posao bio da brinu o domaćinstvu i o deci. Većina porodica je posedovala samo jedan automobil i njega su uglavnom vozili muškarci, pa samim tim mišljenje ženskog sveta nije bilo bitno u automobilskoj industriji.

A onda se desio Drugi svetski rat, muškarci su otišli na prvu liniju, a žene su odjednom počele da rade u fabrikama i proizvode oružje, opremu, namirnice i još mnogo toga. To im je dalo potrebnu slobodu, ali i volju da nastave istim putem i u posleratnom periodu.

Nekoliko godina nakon završetka rata, američka privreda je rasla u velikoj meri. Poslova je bilo i na pretek, a potencijalni kupci su bili željni nove tehnologije. Poruka je bila jasna – posle dugo godina Velike depresije i ratovanja, Jenkiji su bili zainteresovani za sve što je novo i moderno.

Po prvi put su i žene počele da traže profesionalne poslove pored uloge domaćica u kućama, što je porodicama donosilo dodatni prihod i novca je bilo na pretek. Kada se zna ona poslovica „slušaj ženu i imaš mir u kući“, odjednom je mišljenje ženskog sveta postalo jako bitno, pa su neki automobilski proizvođači odlučili da urade nešto povodom toga. Najdalje je otišao Dodge koji je predstavio model La Femme 1955. godine i najavio ga kao prvi četvorotočkaš isključivo za ženski svet.

La Femme zapravo nije bio prvi takav model pošto je bratska kompanija Chrysler debitovala s dva slična koncepta godinu dana ranije. Nosili su značke Le Comte i La Comtesse i bili zasnovani na modelu New Yorker. Ovaj drugi je bio ofarban u rozu boju, a posle odlične reakcije publike, Dodge je preuzeo čast da razvije serijski model.

Nije nam poznato da li su žene zaista učestvovale u njegovom razvoju ili su pak samo muškarci dodali sve ono što su zamilili da će lepše polovine voleti, ali na kraju dana La Femme je bio zaista specifičan automobil po mnogim detaljima. Započeo je karijeru kao opcija na već postojećem modelu Rayal Lancer pre nego što je krenula serija modifikacija.

Za početak, nudio se samo u dvobojnoj šemi, od čega je jedna (uglavnom ona gornja) bila svetlo roze nijanse, a u istoj boji su bili ofarbani i određeni delovi enterijera. Iza prednjih sedišta se nalazila pomanja torbica u kojoj bi vlasnik, odnosno vlasnica dobili posebnu žensku torbu, šminku i upaljač.

Ova oprema se mogla naručiti u dosta nijansi, a Dodge će kasnije reći da su najpopularnije bile roza i zlatna. U prtljažniku se nalazila kišna kabanica sa kapom i kišobran i to baš u boji koju je vlasnica izabrala za enterijer. Kompanija se zapravo mnogo više orijentisala na marketing, umesto da je prvo proučila šta ženski kupci zapravo žele. Neka kasnija istraživanja će pokazati da su one smatrale La Femme prevelikim za svakodnevnu vožnju i da bi im se više dopao neki kompaktni automobil kao što je AMC Rambler.

Sa mehaničke strane, La Femme se nije razlikovao od Royal Lancera na kom je bio zasnovan. Većina prodatih primeraka je naručena sa motorom sa šest cilindara u linijskoj konfiguraciji koji je razvijao 120 konjskih snaga iz zapremine 230 kubnih inča (3,8 litara). Međutim, mogao se naručiti i sa onim zapremine 315 kubnih inča (5,2 litre) i 260 „grla“, odnosno 361 kubnog inča (5,9 litara) i čak 295 „konja“.

U izboru menjača su bili manuelni i automatski sa po tri stepena prenosa, a „automatik“ je bio poseban po tome što nije imao tradicionalnu ručicu već dugmiće za komande. Spomenućemo da je Royal Lancer koštao 2.543 dolara (oko 26.677 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca) spomenute 1955. godine, a La Femme paket dodavao još 143 najmanjih zelenih novčanica (današnjih 1.500 dolara).

Kako je La Femme bio samo opcija na Royalu Lanceru, njegove prodajne rezultate nikada nećemo saznati pošto ih Dodge nije odvajao, a firma je prijavila oko 90 hiljada prodatih primeraka. Eksperti veruju da je manje od 1.500 primeraka naručeno prve godine uz još dodatnih hiljadu jedinica 1956. godine.

To je ujedno bila poslednja godina za La Femme i možemo zaključiti da je bio veliki komercijalni neuspeh. Do današnjeg dana je preživelo manje od 40, uključujući i tri sa spomenutim motorom D-500 s 295 konjskih snaga. Reći ćemo da se model iz 1956. godine nije mnogo razlikovao od prethodnika, doduše s izuzetkom nekoliko novih varijacija roze boje.

Iako La Femme svakako nije uspeo u poduhvatu za čije ostvarenje je i konstruisan, ipak je ostavio trag u industriji. Svega nekoliko meseci nakon što se pojavio u prodaji, veliki General Motors je najavio da je zaposlio prvi kompletni ženski dizajnerski tim koji je radio pod lupom legendarnog Harlija Erla. Upravo je taj tim bio zaslužan za modele kao što su Chevrolet Impala Martinique i Cadillac Eldorado Seville Baroness. Do tada je naravno stigla najezda kompaktnih automobila koji su bili mnovo više po ženskom ukusu…

Ali, to je priča za neki drugi put.

Zoran Tomasović

(307)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Roze boja na ovom automobilu ima vrlo zensko ime – „puder roze“. 🙂 Pitanje: kakav auto zene stvarno zele? Odgovor ide u dve krajnosti: – Ako zena sama sebi kupuje auto onda ce to biti mali auto ali sa stilom, kao Mini One ili FIAT 500. – Ako muz kupuje zeni auto onda zena bira – SUV!!! „Veliki, mracan, krvolocan, sa velikim tockovima da predje preko svih prepreka!“ Kazu, u Americi najveci broj Porse Kajena voze domacice, zene situiranih muzeva! Moja zena je luda za vojnim Hamerom! Stratesko pitanje jeste: dali praviti auto specijalno za zene? Feministkinje bi glasno pozdravile… Pročitaj više »

BB

U pravu si, jedna vlasnica partmerske firme dugo je vozila Hamera, a komšinica hozi Volvo XC60 sa točkovima os 22″

igi

Žene uglavnom dele automobile na „mali (i sladak)“ i „veliki (a moćan“. I to je uglavnom to, eventualno ako zapamte boju.

Matija

Pre 2-3 godine pojavio se novi Suzuki Jimny. Prijavim se za probnu voznju, najzad dodje moj dan, odem po Suzukija i dovezem ga u nase dvoriste. Kad, pojavi se moja zena na terasi, lice joj sija od srece i najneznijim mogucim glasom (koji nikada do tada ni posle nisam cuo!) rece: „Jao sto je sladak! Isti Hamer samo mali!“

Iznogud Časni

Taj jimny mi je kladu sjebo. Nego, u koju ustanovu si poslije odveo ženu?

Matija

U koju ustanovu? Tu nema leka! 🙂

Iznogud Časni

Znam, samo je strpaš da je se kutarises:-)

Iznogud Časni

Os reć da si situiran? Šta će ženama auto, eno im kuhinja.💪💪💪

Matija

Bez brige, toliko nisam situiran da kupujem Hamer. Tek sa ovom mizernom nemackom penzijom…

Laki

Tako je junače.