1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Engler V12 je slovačko-britanski ugljenični superkvad sa 1.200 konjskih snaga
Engler V12 je slovačko-britanski ugljenični superkvad sa 1.200 konjskih snaga

Engler V12 je slovačko-britanski ugljenični superkvad sa 1.200 konjskih snaga

143
5
Podelite sa prijateljima:

Engler Automotive je osnovao slovački preduzetnik Viktor Engler, a danas se sedište firme nalazi u Londonu. 2019. godine, Engler je na Salonu automobila u Ženevi doneo prototip superkvada Engler FF, opremljenog modifikovanim 5,2-litarskim benzinskim motorom Audi/Lamborghini; Engler FF se kasnije transformisao u model manjeg obima, Engler Desat, čija vrhunska verzija ima snagu od 1.100 KS.

Engler kaže da proizvodi i prodaje oko deset superkvadova godišnje. Kompanija je nedavno predstavila potpuno novi model – Engler V12.

Prema rečima Viktora Englera, u početku je želeo da napravi superkvad sa V12 motorom, ali posle osnivanja kompanije to je bilo preteško i skupo, sada se san slovačkog preduzetnika i njegovog tima ostvario – Engler V12 je uveden, prenoseći već ludu ideju o superkvadu na nove granice.

Finalizacija prototipa prikazanog na fotografijama trajaće oko godinu dana, zatim će početi mala proizvodnja, a Viktor Engler namerava da poveća obim proizvodnje za 30% godišnje sa sadašnjih 10 komada godišnje.

Engler V12 je baziran na monokoku od ugljeničnih vlakana ojačanog titanijumom, a na njega su pričvršćeni metalni podokviri od legure titanijuma, hroma i molibdena, na koji su pričvršćeni agregat i vešanje. Unutar „kože“ od ugljeničnih vlakana nalaze se aktivni aerodinamički elementi.

Oslanjanje superkvada je tipično za automobil – na dvostrukim polugama „u krugu“ sa podesivim podupiračima za amortizaciju; krakovi su izrađeni od lake legure aluminijuma kovanjem.

Ugljenično-keramičke kočnice su marke Brembo: prečnik prednjih kočionih diskova je 410 mm (čeljusti sa 6 klipa), zadnje su 390 mm (čeljusti sa 4 klipa). Kovani točkovi SMW od magnezijuma su „obuveni“ gumama Michelin Pilot Sport Cup 2 u veličinama 245/30 R 20 napred i 305/30 R 20 pozadi.

V12 motor se nalazi u predelu zadnje osovine, njegov dobavljač i zapremina još nisu otkriveni, poznato je samo da će u atmosferskoj verziji motor proizvoditi 700 KS, sa kompresorom – 1.200 KS. Osmostepeni automatski menjač DCT (dvostruka spojnica) za Engler V12 je razvio Tehnički univerzitet u slovačkom gradu Košice, ovaj menjač je težak manje od 30 kg, a tvrdi se da je najlakši menjač tog tipa na svetu.

Procenjena suva težina superkvada je 1.200 kg. Dinamičke karakteristike još nisu objavljene, ali je jasno da su lude. Tip pogona takođe još nije određen.

Engler V12 je dizajniran za dva putnika, položaj sedenja je tipičan za motocikl, tandem, „sedla“ su podesiva i presvučena najnežnijom kožom Art In Motion od koje su napravljene torbe Hermes, a tu je i vetrobran podesiv po visini. na frontu.

Najneobičnija stvar kod Englera V12 je kontrola: superkvad nema pedale, kontrola gasa i kočnice je vezana za volan, odnosno, koliko god apsurdno zvučalo, osobe sa invaliditetom teoretski mogu da se voze Engler V12.

Koliko će Engler V12 koštati još nije poznato, ali s obzirom na to da koristi tehnologiju superautomobila, možete očekivati da će koštati kao superautomobil.

MotoRepublika

(143)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Kreator ovog vozila je ocigledno inspirisan samo jednom jedinom idejom: napraviti nesto sto jos niko nije! OK, uspeo je. I sada ima besmislicu sa kojom nece znati sta da uradi jer:

– Vozac i putnik sede visoko i podizu teziste vozila, tako cine vozilo nestabilnim.
– Vozac i putnik nemaju nikakvu zastitu od vetra, time negativno uticu na aerodinamiku vozila. Snaga motora zbog toga nikada nece moci biti iskoriscena.
– Zastita pri sudaru i prevrtanju?

Bice ovo bacen novac jer ne verujem da ce neko ovo da kupi!

Bungi

Preskup i nepraktičan dvosjed, četvorotočkaš.

s mile

Gledam prve slike, a čitam KVAD, i mislim WTF…dodjem do donjih slika, i tek tad pomislim WTF WTF… glupost sa veoma visokim težištem, a tek zaštita…
Mislim, sve si rekao…ali ima kupaca i za lude kreacije, 10 godišnje…boli ga uvce

Matija

Imao sam dosta kolega i nekoliko koleginica koji su vozili motorcikl. Gotovo svi su imali udese, mnogi jos uvek imaju srafove u kostima a jedan od njih ima nepokretnu levu ruku koja samo visi. Volim brzinu ali i sigurnost.

BB

„osobe sa invaliditetom teoretski mogu da se voze Engler V12.“

Ili će ubrzo sa ovim postati invalidi ako već nisu…

Što veli Paja Patak: A čemu ovo služi, a uz to i ne radi…