1. Home
  2. Istorija
  3. Alfa Romeo 8C Competizione – Le Grande Belleza
Alfa Romeo 8C Competizione – Le Grande Belleza

Alfa Romeo 8C Competizione – Le Grande Belleza

1.24K
2
Podelite sa prijateljima:

Može li automobil biti umetnost?

Upravo je sa ovom rečenicom predstavljanje Alfinog bisera iz prošle decenije započeo Džeremi Klarkson u doba kada je bio zaštitno lice Top Geara.

I zaista, ukoliko se odvoji malo više vremena i sagleda sva lepota ovog automobila teško mu je ne dodeliti svojstvo remek-dela italijanskog dizajna. Uostalom, to je onaj deo automobilske industrije u kojem su Italijani oduvek bili bez premca.

Alfa Romeo 8C Competizione došao je na scenu u trenutku kada su se stvari lomile za brend sa Apeninskog poluostrva. Nakon penzionisanja komercijalno veoma uspešnog modela 156 palicu je preuzeo naslednik 159, no iz raznih razloga 159-ka nije donele očekivane prodajne rezultate. Tako je, ukratko, Alfa Romeo po ko zna koji put upao u krizu.

Ipak, renesansa Alfe trebalo je da počne sa novim krunskim draguljom marke. I tako je i bilo.

Kako osvojiti srca ljubitelja automobila?

Alfa Romeo je prvi put predstavio konceptualno izdanje modela 8C 2003. godine na Salonu automobila u Frankfurtu. Po predstavljanju koncepta, Alfa je ispunila praktično sve naslovne strane najbitnijih svetskih automobilskih publikacija. Pohvale na račun izgleda nizale su se čak i od najljućih protivnika italijanskih modela iz germanske štampe.

Elem, nisu pohvale ključna stvar prikazivanja jednog konceptualnog modela, već zainteresovanost javnosti odnosno kupaca. Čelnici Alfa Romea po okončanju frankfurtske automobilske fešte naredili su stvaranje serijske varijante.

Model za serijsku proizvodnju debitovao je 2006. godine na Salonu automobila u Parizu. Nije ni neophodno naglašavati da je 8C Competizione (zvanični naziv za kupe varijantu) bio glavna vest iz francuske prestonice. Alfa Romeo saopštio je da će proizvesti svega 500 primeraka ovog fantastičnog automobila.

Što je retko u svetu petrolheada to je i poželjno. Tako je italijanska marka samo prvog dana otvaranja narudžbina primila više od 800 zahteva, dok je do kraja Salona automobila u Parizu taj broj prešao više od 1.500.

Uprkos ogromnoj zainteresovanosti, Alfa Romeo ostaje pri prvobitnoj odluci da serija bude ograničena na 500 primeraka.

Alfa Romeo 8C Competizione

Dizajn

Ako bi autor ovih redova mogao birati najzanimljiviji deo priče o 8C, onda bi to bilo polje dizajna. „Ljuti“ neprijatelji alfista su ljubitelji nemačkih automobilskih marki. Alfisti često prebacuju rivalima neinventivnost kao i činjenicu da Germani forsiraju pomalo dosadan dizajn.

Ipak, podele na italijansku i nemačku školu dizajna automobila lako padaju u vodu sa modelom 8C. Za stil ovog vozila pobrinuo se jedan Nemac, Volfgang Eger. Eger se školovao u Italiji, u Milanu, a profesionalnu karijeru dizajnera započeo je upravo u Alfa Romeu gde je u prvom navratu radio do 1998. godine. Nakon toga vodio je dizajn Seata i Lancie da bi se naposletku vratio u Alfa Romeo. Pod Egerovom palicom razvijeni su modeli 156, 147, 166 i 8C, a nakon drugog mandata u Alfi postao je šef dizajna Audija.

Kako opisati Alfa Romeo 8C Competizione? Kao pravo umetničko delo, jer od početka do kraja automobila ne može se naći linija koja nije lepa. Automobil koji se stvara jednom u dvadesetak godina i definitivno jedan od modela koji je obeležio dosadašnji tok 21. veka.

8C Competizione bio je postavljen na čeličnoj platformi, dok je šasija mahom bila izrađena od ugljeničnih vlakana. Zbog upotrebe carbona masa je ostala u okvirima skromne, jer je sa svim tečnostima 8C u kupe varijanti imao masu od 1.585 kilograma.

Mada bi se po izgledu reklo drugačije, Alfa Romeo 8C Competizione je bio daleko od malog automobila. Imao je međuosovinsko rastojanje od 2.646 milimetara sa ukupnom dužinom vozila od 4.381 milimetar. Širina je iznosila 1.894, a visina svega 1.341 milimetar.

Italijanski kupe bio je obuven u naplatke od 20 cola sa prepoznatljivim Alfinim dizajnom felni. U ponudi su kao standardne bile samo dve boje karoserije: crna i crvena. Ipak, opciono se mogao uzeti i čitav niz drugih boja, za šta je, naravno, trebalo duboko zavući ruku u džep.

Unutar vozila upotrebljeni su visokokvalitetni materijali. Alfin dvosed bio je luksuzan u enterijeru taman dovoljno da se pronađe ravnoteža između sportskih ambicija, estetike i prestiža.

Mehanika i performanse

Alfa Romeo je za pogon odabrao V8 agregat koji je razvio Ferrari, a sklapao ga je Maserati. U pitanju je pogonska jedinica zapremine 4,7 litara koja razvija 450 ks i 470 Nm. Snaga na zadnje točkove prenosila se putem šestostepenog poluautomatskog menjača koji je ujedno bio i najveća mana ovog automobila. U raznim testovima najviše se zameralo na sporoj promeni brzina kada je menjač radio samostalno, bez ručnog menjanja brzina vozača.

Alfa Romeo 8C Competizione iz mirovanja do „stotke“ stizao je za 4,2 sekunde, što posmatrajući današnje superautomobile nije impresivan rezultat, ali je u to doba važio za veoma brz automobil.

Maksimalna brzina je prema fabričkim podacima iznosila 292 km/h, ali je na testu na stazi Nardo postignuta brzina viša od 300 km/h.

Američki automobilski magazin Road & Track posebno je isticao neverovatnu zaustavnu moć kočnica postavljenih u Alfa Romeo 8C Competizione. Za karbon-keramičke kočnice je naravno bio zadužen Brembo, a na testu kočenja pomenutog časopisa ovaj automobil zaustavio se pri kočenju sa brzine od 97 km/h za samo 32 metra!

Ipak, svi testovi koji su rađeni za Alfin superautomobil stavljali su akcenat pored svega pomenutog na još jednu stvar. Fantastičan zvuk V8 motora!

Alfa Romeo 8C Spider

Nakon kupe izvedbe bilo je očekivano da će Alfa Romeo izbaciti i kabrio verziju. Već 2005. godine italijanska marka prikazala je konceptualno izdanje kabrioleta, da bi serijska verzija debitovala 2008. godine na Salonu automobila u Ženevi.

Kao i za kupe varijantu, Alfa je ograničila broj proizvedenih primeraka na svega 500. Porudžbine su pljuštale sa svih strana sveta, te je i 8C Spider veoma brzo rasprodat po početnoj ceni od 200.000 evra (bez poreza).

Kabriolet izdanje nije se eksterijerno bitno razlikovalo od kupea, a performanse su za nijansu bile lošije, sve u skladu sa uobičajenim razlikama kod modela bez krova.

Rezime

Ugledni američki novinar, Džetro Bovingdon svojevremeno je rekao da ukoliko postoji automobil koji bi mogao da kupi i samo posmatra, to bi definitivno bio 8C Competizione.

U pitanju je kupe koji se i dan danas izdvaja u moru sportskih modela koji su preplavili globalno tržište u prethodnih deset godina. Već po pojavljivanju Alfino remek-delo dobilo je status budućeg klasika.

Danas je 8C i u kupe i kabrio varijanti izuzetno tražen automobil. Sa vremena na vreme pojavi se poneki primerak na aukciji, po naravno veoma visokoj ceni.

Kraj ovog teksta može se zaključiti prikladnom izjavom Džeremija Klarksona: „Ako mene pitate, ovo je najlepši automobil ikada napravljen.“

Đorđe Platiša

 

(1242)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Pomponije

Da li će ikada VW napraviti nešto ovako lepo? Retoričko pitanje naravno…

s mile

Više puta sam odgledao deo Top Geara, u kome Klarkson opisuje 8C… fantastičan klip…. emocije, lepota…. jedinstveno