1. Home
  2. Prezentacije
  3. Koncept Dacia Manifesto viđen
Koncept Dacia Manifesto viđen

Koncept Dacia Manifesto viđen

247
15
Podelite sa prijateljima:

Neće biti serijskih modela koje će Dacija predstaviti na jesenjem Salonu automobila u Parizu koji bi trebalo da bude održan tokom predstojećeg meseca. Glavni naglasak marke će biti usmeren ka rebrendiranju postojeće game, što je najavljeno još letos. Ali, možemo očekivati da ugledamo neobične prototip primerke, a evo sada je pred nama koncept nazvan Dacia Manifesto.

Dacia, koja neguje pragmatični pristup konstrukciji automobila što je opšte poznata činjenca, retko predstavlja koncetpna vozila, posebno znajući da su izložbena vozila daleko od realnosti i da su sve, samo nisu obična. S druge strane, „obična“ je reč koja najbolje opisije Daciju.

Evo, vidimo da je sada vreme da se napravi izuzetak. Dacia Manifesto je vozilo iz segmenta bagija i s njim je moguće dospeti na veoma nepristupačna mesta. Naravno, nema ni naznaka da bi ovaj projekat mogao ući u razvojne planove društva, ali koncept jasno naglašava glavne vrednosti brenda, koristići se jednostavnim i pristupačnim rešenjima.

Manifesto je osmišljen i izrađen za samo pola godine od strane ekipe koja broji trideset ljudi. Kao što je i planirano, u pitanju je elektropokretano vozilo s pogonom na sva četiri kraja karoserije, ali konkretan primerak nema nikakve baterije a ni motore jer je u pitanju nepokretna maketa.

Pa opet, konstruktor se pobrinuo da iz priče izostavi vrata i stakla kako bi se suština projekta videla bolje.

Nije prisutan ni uobičajeni prtljažnik a tu ulogu igraju dva sanduka u prednjem delu (i tu idu meki poklopci), kao i dva čvrsta i prenosiva prtljažnika na zadnjem delu vozila. Jedan od njih sadrži bateriju koja može poslužiti i kao izvor električne energije za aparate koji se koriste u pokućstvu.

Gume su lišene vazduha i izrađene su od recikliranih materijala. Najneobičnije rešenje se ogleda u usamljenom faru koji može biti uklonjen i umesto kog se može ugraditi prenosna svetiljka. Razvojni tim je potez objasnio time što navodi da dovoljno svetlosti može pružiti i samo jedna prednja svetlosna jedinica i da nema potrebe za parom istih. Da li je to i koliko je to istina, procenite sami…

Neki segmenti karoserije (poput lukova iznad točkova) su izrađeni od reciklirane plastike nazvane Starkle. To je jedna od nekoliko stvari koje će primenu videti i kod masovno sklopljenih Dacija, odnosno, buduća treća generacija Dustera će ih dobiti, onda kada debituje, negde tokom 2024. godine.

Duster će takođe dobiti i „džepove“ u obliku mogućeg fleksibilnog vezivanja i rezu za pričvršćivanje dodataka (takozvanih aksesoara) pod nazivom YouClip a koja se može upotrebiti i kao držač za čaše. U putničkoj kabini je takođe ugrađen i poseban reflektor, a i on je isto uklonjiv.

Površina čeonog panela koncepta je izrađena od plute i u nju možete po volji zabadati igle i one papiriće podsetnike, ako to ikome treba na ovom svetu u automobilu. Manifesto nudi i maleni instrumentacioni ekran, a pored automobila, možete priključiti i pametni telefon a možete koristiiti i informativno-zabavni sistem. Presvlake sedišta se lako pretvaraju u vreće za spavanje, što je veoma praktično rešenje.

Kompanija navodi da će Manifesto poslužiti kao svojevrsni radni eksperiment koji bi mogao pomoći u iznalaženju kreativnih i efektnih rešenja, a na taj način nam je otkriven i smisao izrade koncepta koji će zablistati na Salonu automobila u Parizu.

AutoRepublika

(247)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

15 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Kao igračka deluje skroz OK

Matija

Manifesto je ocigledno izazvao veliko interesovanje strucnih i popularnih krugova, kao retko koji auto u poslednje vreme! Vest se pojavila jutros i rasirila se internetom brzinom pozara! Sta cini ovaj auto tako interesantnim? Pre svega dizajn – sastoji se iskljucivo od pravih linija i ravnih, prelomljenih povrsina. Ono sto je najvaznije, ceo taj skup jednostavnih geometrijskih formi deluje veoma skladno, pocevsi od globalnih proporcija pa do najmanjih detalja. Drugo, veoma vazno, jeste da u fokusu ove studije stoje brojna jednostavna i korisna resenja koja mogu da se koriste u bilo kom drugom autu. O performansama ovde niko ne govori, nisu… Pročitaj više »

s mile

zar nije budući Duster poprilično „ivičast“….

BB

Bigster, trebao bi biti veći od Dustera

Matija

Jeste i dobro izgleda! Ali ovako coskast nije. I ne treba da bude!

BB

Koliko bi se dalo napraviti nešto da izgleda ovako robusno a da bude lagano, spremno za svakodnevan saobraćaj i pomalo „prašinarenja“ koliko dozvoljava 4×2 pogon i visok klirens? 😉

Matija

Mislis u klasi L7e? Morao bi da bude manji, manji tockovi i ceo auto redukovan na minimum. Ali je moguce.

Iznogud Časni

Kradja! Manifest je samo jedan!! ❤️

BB

Kolac nisi vidio? 😉

Iznogud Časni

Manifesto?Vlasi uzeli kaktus i poskidali mu lim (kojeg su prodali u staro željezo), stavili par čeličnih ploca koje su zavarivala djeca u trećoj smjeni …i za taj posao digli milione od renoa na ime „razvoja“. Hm, kako se neki lako dokopaju love…🤷

Iznogud Časni

Jel onaj još na „odmoru“? Očekujem par testova manifesta u raznim bojama… Kakve ću sad naslove da čitam subotom ujutro? Kakva ljencunga….😁😁😁🤔

BB

Dobio sam provjerene informacije od povjerljivih izvora da će biti jutros 😉

Možda mu je iscurila baterija iz budilnika… Ili je madam prebacila nogu pa ne može ustati… 😜

Iznogud Časni

👍🏼👍🏼👍🏼

Iznogud Časni

A voliš ti podjebavat, voliš :)))) neka, neka, samo će ti onaj mrgud uzet za zlo. Čekaj, na koga misliš?

Izmenjeno 1 godina pre od strane Iznogud Časni